Τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αρθεί η «ομηρία» των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο, μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις εφετείων της χώρας που τους δικαιώνουν, ζητά με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν ακόμη 43 βουλευτές Νέας Δημοκρατίας, γίνεται αναφορά στο γνωστό πρόβλημα των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δάνεια σε Ελβετικό φράγκο κυρίως κατά τα έτη 2005-2008 και έχουν βρεθεί σε δραματική θέση μετά την απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να απελευθερώσει την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ. «Το γεγονός αυτό, αύξησε το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, ακόμη και αν εξακολουθούσαν να πληρώνουν κανονικά τη δόση τους» σημειώνουν στο κείμενο της ερώτησης τους οι γαλάζιοι Βουλευτές και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι δάνεια ύψους 7 δις ευρώ, μετά την αλλαγή της ισοτιμίας- αποτιμώνται σήμερα σε συνολικής αξίας περίπου 9 δις ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, και του Εφετείου Πειραιά, με τις οποίες δικαιώνονται δανειολήπτες και υποχρεώνεται η τράπεζα από την οποία είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, να δεχτεί την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων με την ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της ΝΔ υπενθυμίζουν ότι «προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί για τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ενώ ο κ. Σταθάκης, ως Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για την επίλυση του ζητήματος». Δεδομένων των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τις σχετικά με τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, που «θα καθορίσει ως δεσμευτική τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων».
Τέλος, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρεθεί λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο».