«Την περίοδο της πανδημίας δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός και επομένως η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλήρως» υπογράμμισε ο Καρδιτσιώτης Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής», του ALPHA.
Ξεκαθάρισε δε πως οι διαδικασίες περί αναγκαστικής εκτελέσεως είναι σε αναστολή και μάλιστα, η νέα ΚΥΑ που θα βγει σε λίγες μέρες, θα συνεχίσει να τις αναστέλλει.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιάρας είπε τα εξής:
«Όχι δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί. Και το λέω ξεκάθαρα γιατί έχει δημιουργηθεί ένα αφήγημα, ειδικά από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Είναι διαφορετικό ζήτημα το νομικό πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία είναι θεσμοθετημένη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Ήταν μάλιστα μια συμφωνία, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς και αναφέρομαι στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σήμερα το απόγευμα υπάρχει μια σύσκεψη με τους θεσμούς με αυτό το αντικείμενο, στην οποία συμμετέχω. Διαπραγματευόμαστε για την παράταση, την οποία πιστεύω, ελπίζω, εύχομαι πως θα πετύχουμε».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στο άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων στις 28 Απριλίου 2020 και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των υπαλλήλων, αλλά και των συναλλασσόμενων, δήλωσε:
«Στις 28 Απριλίου 2020, ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία, μαζί με τις απαραίτητες εργασίες που χρειάζονται στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία.
Ανοίγουν λοιπόν, οι συναινετικές προσημειώσεις στα Ειρηνοδικεία και στα Πρωτοδικεία, καθώς και οι διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν, σε αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία. Αυτά και μόνο ανοίγουν…
Πρόκειται για εργασίες που δεν απαιτούν συμμετοχή πολλών ανθρώπων.
Ταυτόχρονα, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται. Δίνουμε τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά στα Πρωτοδικεία, στα Ειρηνοδικεία και στα Υποθηκοφυλακεία, βάζουμε υπηρεσία φύλαξης προκειμένου να μπαίνουν με τάξη όλοι οι συναλλασσόμενοι και δημιουργούμε έναν κανόνα, ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέσα στον ίδιο χώρο.
Αντιλαμβάνεστε, πως έχουμε λάβει όλες τις πρόνοιες, όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ο κ. Τσιάρας μιλώντας για το σχεδιασμό που έχει γίνει, είπε πως τα επόμενα βήματα, είναι να ανοίξουν οι διαδικασίες, ειδικές και τακτικές με δήλωση, χωρίς παρουσία διαδίκου στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο.
Επίσης, να ανοίξουν στο σύνολό τους οι διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ ένα επόμενο βήμα, θα ήταν να ανοίξουν οι υπόλοιπες τακτικές και ειδικές διαδικασίες, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, πλην των ποινικών. Και βεβαίως, οι διαδικασίες και οι δίκες περί μη αναγκαστικής εκτέλεσης.
Κληθείς να σχολιάσει την παράταση του δικαστικού έτους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε τα ακόλουθα:
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαχρονικά είχε και έχει η δικαιοσύνη και είναι ο μεγάλος χρόνος απονομής της δικαιοσύνης.
Αυτό το χρονικό διάστημα οι δικαστές έχουν εκδώσει χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις και έχει αποφορτιστεί η δικαστική ύλη σε ένα μεγάλο βαθμό.
Και βεβαίως οι Έλληνες δικαστές θα συμβάλλουν και αυτοί από τη δική τους πλευρά, στην επιστροφή της κανονικότητας που χρειάζεται και η κοινωνία και η οικονομία της χώρας».