Για τη σπουδαιότητα του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» μίλησε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Κώστας Τσιάρας στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης της Βουλής το πρωί της Τρίτης 5 Νοεμβρίου 2019.
«Σήμερα τροποποιούμε αμφιλεγόμενες διατάξεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο νομικό κόσμο και το ευρύτερο σύνολο. Οι τροποποιήσεις αυτές ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της κοινωνίας για αυστηρότεροπλαίσιο ποινών, το οποίο μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα εναρμονίζεται πλήρως με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» επεσήμανε στην πρωτομιλία του ο κ.Τσιάρας.
Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα αυξάνεται ο χρόνος πραγματικής έκτισης ποινής στις φυλακές για τους πολυισοβίτες από τα 17 στα 22 έτη, προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτημα για υφ’ όρων απόλυση, ενώ υπεραμύνθηκε των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο σημειώνοντας πως «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης που αρνείται την ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την τρομοκρατία».
Παράλληλα, τεκμηρίωσε πως με τις διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαφυλάσσεται η διεθνής εικόνα της χώρας, καθώς επανέρχεται ο κακουργηματικός χαρακτήρας του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας, που είχε πλημμελητοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και υπεραμύνθηκε της μετατροπήςσε κακούργημα της χρήσης εκρηκτικών υλών (μολότοφ) σε δημόσιους χώρους.
Ο κ. Τσιάρας ανέλυσε στη συνέχεια τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες επισπεύδουν την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου ως Δικαστηρίου ουσίας.
Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να ψηφίσει τον νέο Ποινικό Κώδικα.
«Αν είχε υπάρξει διάλογος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξανάγκαζε την αντιπολίτευση να αποχωρήσει από την προηγούμενη συζήτηση θα είχαν διορθωθεί εξ αρχής πολλές από τις ατέλειες εκείνου του νομοθετήματος» είπε ο Καρδιτσιώτης πολιτικός και απηύθυνε έκκληση για έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων, δηλώνοντας πρόθυμος να υιοθετήσει παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης.