«Στις εκλογές του Νοεμβρίου οι αγρότες με
την ψήφο τους διεκδικούν και κερδίζουν»
-«Δίκαιες αποζημιώσεις στο βαμβάκι μέσω ΕΛΓΑ»
Σε «ψήφο διεκδίκησης, ψήφο προοπτικής» κάλεσε τους αγρότες στο Αγναντερό ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
«Στις εκλογές του Νοεμβρίου – τόνισε – οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν την δύναμη με την ψήφο τους να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία και να κερδίσουν:
-Δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές στο βαμβάκι μέσω ΕΛΓΑ.
-Κανένας πραγματικός παραγωγός να μην χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση εφ΄ όσον λόγω των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι και τα άλλα λεπιδόπτερα η παραγωγή τους είναι κάτω από το προβλεπόμενο πλαφόν.
-Αλλαγή του νέου νόμου για τον ΕΛΓΑ ώστε να δίνονται δίκαιες αποζημιώσεις σε όλους τους παραγωγούς κι όχι… προκαταβολές όπως ο νόμος κατ’ εντολή του Μνημονίου προβλέπει.
-Δημοπράτηση αμέσως των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων στη Θεσσαλία και ιδίως της μείωσης της νιτρορύπανσης Εάν συνυπολογίσουμε ότι Αχελώος και τα μικρότερα έργα αρδευτικής υποδομής έχουν ανασταλεί, το πρόβλημα της λειψυδρίας για τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια θα λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.
Άλλωστε, οι πιστώσεις υπάρχουν. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή είναι 80% και οι οικονομικές υποχρεώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έναντι των παραγωγών θα ξεκινήσουν από τα μέσα του 2012, σταδιακά, έως το κλείσιμο της πενταετίας.
-Απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του Αχελώου και όλων των αναγκαίων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία ώστε να αποφευχθεί η ερημοποίηση που θα οδηγήσει σε «κοινωνική ερημοποίηση».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι «το αγροτικό πρόγραμμα συνδυασμού «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα αφού είναι οραματικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό και βεβαίως ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Δέσμευσή μας είναι το πρόγραμμα αυτό να είναι ευέλικτο ώστε να επικαιροποιείται διαρκώς με βάση τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.
Κεντρική θέση σ’ αυτό το πρόγραμμα είναι η θεσμοθέτηση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στον Αγροτικό Τομέα.
Με όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν στο βαμβάκι, θεωρώ ότι η θεσμοθέτηση αυτής της ομάδας είναι απολύτως αναγκαία.
Αντικείμενο της ομάδας αυτής είναι να συλλέγει και να επεξεργάζεται σε συνεχή βάση τα δεδομένα από τον αγροτικό τομέα, να σημαίνει συναγερμό σε περιπτώσεις πανδημίας όπως φέτος με το πράσινο σκουλήκι ή ακραίων καιρικών φαινομένων, να ενημερώνει υπεύθυνα και έγκαιρα τους παραγωγούς και βεβαίως να καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις.
Άλλες βασικές προτάσεις από το αγροτικό πρόγραμμα είναι
-Δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για τα αγροτικά προϊόντα
-Εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης παραγωγής με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ασφαλή για τον καταναλωτή, που προστατεύουν το περιβάλλον
-Συνεργασία περιφέρειας με πανεπιστήμια και τους φορείς των γεωτεχνικών για την συνεχή κατάρτιση των γεωργών.
-Προώθηση καλλιεργειών με μεγάλη οικονομική απολαβή, όπως τα θερμοκηπιακά και υπαίθρια κηπευτικά, όπου υπάρχει δυνατότητα επένδυσης, καθώς η ηλιοφάνεια στη Θεσσαλία είναι ιδανική.
-Στήριξη του υγιούς Συνεταιριστικού κινήματος και των μικρών συνεταιρισμών που διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα (πρωτογενούς παραγωγής ή μεταποιημένα).
-Προώθηση και διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδος των ποιοτικών προϊόντων με «Θεσσαλική ταυτότητα». Ως παράδειγμα προς μίμηση (παραγωγής και εμπορίας) είναι τα μήλα Ζαγοράς.
-Συμμετοχή σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων».