Να διατηρηθεί το ΤΕΙ Δασοπονίας στην Καρδίτσα ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο. Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης αναφέρει το σκεπτικό βάση του οποίου πρέπει να διατηρηθεί το τμήμα αυτό και επισυνάπτει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας με έδρα την Καρδίτσα και τον συγκριτικό πίνακα του τμήματος σε σχέση με εκείνα της Δράμας και του Καρπενησίου. Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Η δασοπονική τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει ιστορία περίπου 120 ετών. Ο δασοπόνος, απόφοιτος TEI, αποτελεί τον εφαρμοστή και μεριμνά για την υλοποίηση των δράσεων διαχείρισης, προστασίας και αξιοποίησης του δάσους, των προϊόντων του και του φυσικού περιβάλλοντος. Η ειδικότητα του δασοπόνου προσφέρει σημαντικό και αναντικατάστατο έργο τόσο στο Δημόσιο (στελέχωση δασικών υπηρεσιών) όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα (μελέτες και έργα) με συνεχείς επικαιροποιήσεις των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δασοπόνων (ΠΔ 1102/ 1980, ΠΔ 109/1989, Σχέδιο ΠΔ 03-12-2010). Η διατήρηση του κλάδου στο ανώτατο τριτοβάθμιο τεχνολογικό εκπαιδευτικό επίπεδο κρίνεται επιβεβλημένη και συνεισφέρει στην ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας και στην περιφερειακή ανάπτυξη (πρωτογενής παραγωγή).
Τον Οκτώβριο του 2012 η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ Καρδίτσας συμμετέχοντας στο διάλογο για τον εξορθολογισμό του χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας κατέθεσε στο Υπουργείο της Παιδείας εμπεριστατωμένη πρόταση για το μέλλον της δασοπονικής τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη ακαδημαϊκά, οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, προτάθηκε ομόφωνα η δημιουργία μίας ισχυρής ανώτατης ακαδημαϊκής τεχνολογικής μονάδας στο κέντρο της Ελλάδας με τη συνένωση των τριών Τμημάτων Δασοπονίας & ΔΦΠ (Καρδίτσας, Καρπενησίου, Δράμας) στο ΤΕΙ Λάρισας με έδρα την Καρδίτσα, επιτυγχάνοντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή οικονομικότητα.
Πέραν της οικονομικότητας, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επιλογής του ΤΕΙ Λάρισας αναφέρονται στην ακαδημαϊκή οργάνωση και στις υποδομές. Σύμφωνα με καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές τα δασοπονικά Τμήματα παραδοσιακά βρίσκονται μαζί ή κοντά με Τμήματα του πρωτογενή τομέα (γεωπονικά, κ.ά.). Σε σχέση με τα ΤΕΙ Καβάλας και Λαμίας στα οποία ανήκουν τα άλλα ομοειδή Τμήματα Δράμας και Καρπενησίου, το ΤΕΙ Λάρισας είναι το μόνο το οποίο διαθέτει συγγενή προς τη Δασοπονία & ΔΦΠ Τμήματα (Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Μηχανικής Βιοσυστημάτων στην έδρα του ΤΕΙ Λάρισας στη Λάρισα, Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου στο Παράρτημα Καρδίτσας) και επίσης υπάρχει το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα, γεγονός που διασφαλίζει ένα κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον για εποικοδομητικές συνέργειες. Το Τμήμα στην Καρδίτσα διαθέτει άριστα μέσα και υποδομές σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων με κεντρικό διώροφο κτίριο επιφάνειας 4306 τ.μ. με 2 αμφιθέατρα, 16 εργαστήρια, 28 γραφεία, λοιπές εγκαταστάσεις και άλλους βοηθητικούς χώρους, περιφερειακές μονάδες εκπαίδευσης και έρευνας (θερμοκήπιο, μετεωρολογικός σταθμός) και άλλες σημαντικές υποδομές (γραφείο διασύνδεσης, κυλικείο και φοιτητική λέσχη, φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 100 κλινών, βιβλιοθήκη).
Επιπλέον, πλεονέκτημα αποτελεί η γεωγραφική θέση της Καρδίτσας στο κέντρο της Ελλάδας με εύκολη και ασφαλή οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση και σύνδεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Καρδίτσα βρίσκεται πλησίον σε πολύτιμα και παραγωγικά οικοσυστήματα της χώρας (δασικά οικοσυστήματα της Πίνδου, του Ολύμπου, του Κισσάβου και του Πηλίου, φυσικοί και τεχνητοί υγρότοποι) προσφέροντας σε κοντινή απόσταση φυσικά εργαστήρια για την άριστη εκπαίδευση. Ακόμη και με αναπτυξιακά κριτήρια, η Καρδίτσα, μια αναπτυσσόμενη περιοχή με πρωτογενή παραγωγή, χρειάζεται τα Τμήματα του Παραρτήματος του ΤΕΙ για να συνεισφέρουν στην ανάπτυξή της. Η Πολιτεία έχει χρέος και όφελος να συνδράμει την περιοχή και να αποτρέψει την υποβάθμισή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία γενικότερα.
Η πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ Καρδίτσας διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο το μέλλον της δασοπονικής τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Για τη ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας με έδρα την Καρδίτσα και τον συγκριτικό πίνακα του τμήματος σε σχέση με εκείνα της Δράμας και του Καρπενησίου. Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε την τελική απόφαση με βάση αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα κριτήρια.