Η 5η Ιουνίου αποτελεί από το 1972 την ημέρα των κύριων εκδηλώσεων του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη σχέση αλληλεξάρτησης ανθρώπου και περιβάλλοντος, σχέση που όταν είναι υγιής, αποτελεί τη βάση της συνέχισης της ζωής στον πλανήτη.
Η ποιότητα του νερού που πίνουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, όλα εξαρτώνται από το περιβάλλον. Το περιβάλλον που η ανθρώπινη δραστηριότητα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο. Επειδή περιβάλλον είμαστε εμείς και οι επιλογές μας. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση, οι ωκεανοί είναι υπό πίεση, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για την απώλεια επτά εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή’’.
Η περιβαλλοντική κρίση οδήγησε την κυβέρνηση σε άμεσες παρεμβάσεις. Προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αφού η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η χώρα μας έχει πετύχει τους στόχους της για το 2020, ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους για την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ενεργειακής παραγωγής μέχρι το 2030.
Ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντικά κρίνονται και τα τρία πεδία, στα οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ‘’περιβαλλοντική μάχη’’. Δηλαδή η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης , ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις και κυρίως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες εννοείται πως θα πρέπει να είναι συμβατές με το περιβάλλον και με τη σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους κοινωνιών, ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των δασών και των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και η αλλαγή του προτύπου για την επεξεργασία και την αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα. Ο ΟΗΕ μάλιστα χαρακτηρίζει ‘’ επείγουσα και υπαρξιακή’’ την αγωνία των ανθρώπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με ιδιαίτερη αναφορά στις εκτεταμένες πυρκαγιές της Αυστραλίας, του Αμαζονίου και της Καλιφόρνια, αλλά και φυσικά στην παγκόσμια πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Η περιβαλλοντική συνείδηση και η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι υποχρέωση όλων μας. Σ έναν κόσμο σκληρό, ρευστό και πολλές φορές δραματικό, το περιβάλλον ‘’ασφυκτιά’’, σε συνθήκες που θα κάνουν το αύριο δυσκολότερο κυρίως για τις επόμενες γενιές. Ας το αφουγκραστούμε, κι ας του δώσουμε, όχι απλά μια ευκαιρία, αλλά τη δυνατότητα να γίνει εφαλτήριο ανάπτυξης.
‘’Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην’’. Αριστοτέλης 384-322 π.Χ