Κυκλοφόρησε ο νέος Τουριστικός Οδηγός του Νομού μας


 Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο του τουρισμού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, έχει θέσει την ανάδειξη και προβολή του νομού μας στις πρώτες προτεραιότητες της. Ένα από τα κυριότερα εργαλεία προβολής είναι ο Τουριστικός Οδηγός και δεδομένου ότι ο προηγούμενος (έκδοση του 2003) ήταν ανάγκη πλέον να αλλάξει, η Ν.Α. Καρδίτσας προχώρησε στην έκδοση ενός περισσότερο εμπλουτισμένου και ενημερωμένου – σε πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό – Τουριστικού Οδηγού, σε δύο γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά) και σε 15.000 αντίτυπα.

Έτσι, στις τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, στα γραφεία του ΕΟΤ σε ξένες χώρες, στα τουριστικά πρακτορεία και σε κάθε φορέα που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού θα υπάρχει ένα αξιόλογο εργαλείο προβολής της σύγχρονης εικόνας του νομού μας, μαζί με όλο το σχετικό πληροφοριακό υλικό που η Ν. Α. Καρδίτσας έχει εκδώσει παλαιότερα αλλά και πρόσφατα (DVD, αφίσες, χάρτες κ.ά.).

Ένα ταξιδιωτικό «ντοκιμαντέρ», σε καλαίσθητη έντυπη έκδοση, είναι ο νέος «Τουριστικός Οδηγός του Νομού Καρδίτσας». Το πλούσιο περιεχόμενό των εκατόν τριάντα σελίδων του έχει δομηθεί με τρόπο συνοπτικό, απλό και ελκυστικό.

Στις πρώτες σελίδες του Οδηγού, ο χαιρετισμός – πρόσκληση του Νομάρχη προς τους εν δυνάμει επισκέπτες μας, δίνει συμπυκνωμένα μία γλαφυρή εικόνα της ομορφιάς του τόπου μας: «Με την έκδοση αυτή σάς (προσ)καλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι μας σε ένα ταξίδι στην καρδιά της Ελλάδας, στην Καρδίτσα. Σε έναν τόπο εύκολα προσβάσιμο, ξεχωριστό και πανέμορφο. Στο νομό που συνδυάζει αρμονικά τη γαλήνια ομορφιά του απέραντου θεσσαλικού κάμπου με τα μαγευτικά πολυποίκιλα τοπία των περήφανων βουνών των Αγράφων και τα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά τριών λιμνών».

Για να έχει μια γενική εικόνα του χώρου όπου θα περιηγηθεί ο αναγνώστης-επισκέπτης, στις πρώτες σελίδες του βιβλίου γίνεται περιγραφή της θέσης που αυτός καταλαμβάνει στον χάρτη της χώρας μας, καθώς και αναφορά στα οικονομικά και διοικητικά του στοιχεία και στην ιστορία του. Επίσης, παρουσιάζεται η πόλη της Καρδίτσας με το ρυμοτομικό της σχέδιο, την ιστορία της και τα πιο αντιπροσωπευτικά αξιοθέατά της. Δεν απουσιάζουν, βέβαια, από τα προηγούμενα οι κατατοπιστικότατοι και σύγχρονοι χάρτες του νομού και της πόλης, τους οποίους σχεδίασε και επιμελήθηκε ο κ. Κων)νος  Παλαιοχωρίτης.

Με πολύ εύκολο τρόπο ο αναγνώστης-επισκέπτης  κατατοπίζεται για κάθε περιοχή του κάμπου και των βουνών μας, ακολουθώντας τις εφτά διαδρομές που προτείνει ο συγγραφέας των κειμένων της περιήγησης, ο εκπαιδευτικός και ερευνητής κ. Βασίλης Μαγόπουλος. Οι 350 φωτογραφίες (στη συντριπτική τους πλειονότητα έργο του φωτογράφου και εκδότη κ. Γιώργου Γιαννάκη, ο οποίος είναι και ο παραγωγός του Οδηγού) ζωντανεύουν το λόγο και δίνουν μια σφαιρική εικόνα του πλούσιου σε ομορφιά, παράδοση και ιστορία τόπου μας.

Τα ένθετα κείμενα του Οδηγού προσφέρουν στον αναγνώστη σημαντική πληροφόρηση για γεγονότα του παρελθόντος μας, κάποια από τα οποία είναι σημαντικά ορόσημα της τοπικής ιστορίας και κάποια άλλα πτυχές της απλής και καθημερινής ζωής.

Η εκτενής αναφορά στο πλήθος των πάγιων εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι δήμοι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι τοπικοί φορείς, καθώς και στα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται σε κάθε γωνιά του νομού μας, προσφέρει στον αναγνώστη-επισκέπτη μία συνοπτική πληροφόρηση γύρω από τα τοπικά παραδοσιακά ήθη και έθιμα αλλά και τις σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής και πολιτιστικής έκφρασης των συμπολιτών μας.

Ο κατάλογος με τα χρήσιμα τηλέφωνα που παρατίθεται στο τέλος του Οδηγού, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να επικοινωνήσει εύκολα με τη νομαρχία, τους δήμους, τις υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, τα μέσα μετακίνησης, τα τουριστικά γραφεία και πρακτορεία, τα μουσεία, τα μοναστήρια καθώς και τα καταλύματα, που βρίσκονται  σε κάθε γωνιά του νομού μας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της εκδοτικής αυτής προσπάθειας και πιστεύει ότι ο νέος Τουριστικός Οδηγός του νομού μας θα αποτελέσει ένα αξιόλογο και αποτελεσματικό μέσο προβολής του τόπου μας, αλλά και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε αναγνώστη -επισκέπτη που θα θελήσει να περιηγηθεί στις πόλεις και τα χωριά του νομού μας, γνωρίζοντας από κοντά την πολυποίκιλη και ιδιαίτερη φυσιογνωμία του.

Τέλος, για τη Ν.Α. Καρδίτσας είναι ευπρόσδεκτο κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο, πρόταση ή ιδέα που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο μίας πιο βελτιωμένης μελλοντικής επανέκδοσης του Τουριστικού Οδηγού του νομού μας.

Προηγούμενο άρθρο Η ιατρική ευθύνη - αμέλεια: σύγχρονη προσέγγιση
Επόμενο άρθρο Βανδαλισμοί σε κοινόχρηστο χώρο