Κραυγή αγωνίας υψώνουν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης στο Νομό Καρδίτσας, αφού το παρατεταμένο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, ελέω κοροναϊού, έχει επιφέρει ανυπολόγιστες ζημίες.
Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια και αυτό διότι οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τα έξοδα που «τρέχουν», δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.
Όπως δηλώνει στο karditsanews ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Καρδίτσας κ. Νίκος Γκέκας η κατάσταση δεν είναι απλά δύσκολη, αλλά τραγική.
«Ούτε τα έξοδα δεν βγαίνουν. Οι επιχειρήσεις θα υπερχρεωθούν. Τα έξοδα συσσωρεύονται και δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε εύκολα. Έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκέκας.
Όλα αυτά τα καταστήματα της Καρδίτσας λειτουργούν μόνον με το delivery και το take away και σίγουρα τα έσοδα είναι ελάχιστα και αυτά για όσους μπορούν να λειτουργήσουν έτσι.
Απειλή λουκέτου για τις μισές επιχειρήσεις εστίασης
Η κατάσταση, λοιπόν, στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.
«Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», σημείωσε, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Ήδη 1ο καταστήματα εστίασης, έκλεισαν, στο κάποτε πολυσύχναστο Γκάζι, ενώ το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην Αθήνα και το κέντρο αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια.
«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε», είπε ο κ. Καββαθάς.
Στον αέρα ένα εκατ. εργαζόμενοι
Την ίδια ώρα, «στον αέρα», και με πολλούς να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Απαισιόδοξος σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα».
Άνοιγμα της εστίασης σε τρεις εβδομάδες «βλέπει» ο Δερμιτζάκης
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, εξηγώντας ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι».
Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, την εστίαση δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.