Συγκεντρώσεις οργανώθηκαν κατά κύριο λόγο από τις κυβερνητικές δυνάμεις (με την κραυγαλέα υποστήριξη των ΜΜΕ, παραληρούσαν από χαρά «οι ολιγάρχες» των καναλιών, για τις συγκεντρώσεις), για στήριξη στις «σκληρές» διαπραγματεύσεις» των κυβερνητικών παραγόντων. Όσο για την Καρδίτσα, δεν θα την έλεγες και παλλαϊκή, ούτε καν ανάλογη ή να προσεγγίσει το πολύ πρόσφατο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό. Πρωταγωνιστές τα μέλη, στελέχη, οπαδοί παλιοί αλλά και…νέοι φίλοι του κυβερνώντος κόμματος, όπως ας πούμε συνδικαλιστές που έχουν φτάσει με την στάση τους, το κίνημα στην Καρδίτσα εκεί που όλοι ξέρουμε. Να τους χαίρεται η συγκυβέρνηση!!! Και όλα αυτά υπό τις ευλογίες της εκκλησίας…Ήταν παρούσα (τουλάχιστον καλούσε) η αριστερή «συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ.
Το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Για να το «ξεθολώσουμε λίγο:
1.Το 2011, το λεγόμενο «κίνημα των πλατειών», «κίνημα των αγανακτισμένων» πήρε τα χαρακτηριστικά μιας κινητοποίησης που διαδήλωνε μαζί ο εργαζόμενος με τον εργοδότη του, ο φτωχός αυτοαπασχολούμενος με τμήματα των ανώτερων μεσαίων στρωμάτων για να κατακεραυνώσει τους «300 της Βουλής», κρύβοντας πολύ καλά τον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ, για λογαριασμό των οποίων παίρνονταν όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο.
Τότε αυτό το «κίνημα» αξιοποιήθηκε – αν δε δημιουργήθηκε – για να έρθει σε αντιπαράθεση με τις προσπάθειες του ταξικού εργατικού κινήματος για οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και της αξιοποίησης του όπλου της απεργίας, την οργάνωση της αντιπαράθεσης με την εργοδοσία και τα μονοπώλια. Το «κίνημα» αυτό, που όσο γρήγορα φούσκωσε τόσο γρήγορα ξεφούσκωσε, αξιοποιήθηκε για να επιταχυνθούν διεργασίες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό, άλλωστε, το χρησιμοποίησαν οι πάντες. Θυμίζουμε τα προσκλητήρια από τηλεοπτικούς σταθμούς γνωστούς για τη «μνημονιακή» τους γραμμή, τα καλέσματα τμημάτων της ΝΔ, ακόμα και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, τα περί αυθόρμητων μέσω facebook «κινημάτων» τα ξέρουμε καλά και γνωρίζουμε ότι όπως και στις περιπτώσεις της «Αραβικής άνοιξης», των αγανακτισμένων της Ισπανίας, κ.λ.π. το χεράκι τους πάντα το έβαζαν μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, αστικές δυνάμεις και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μέσα στις «πλατείες» άνθισε ο εθνικισμός, η εχθρότητα στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνθήματα «έξω τα κόμματα και τα συνδικάτα», τροφοδοτήθηκαν δυνάμεις όπως η Χρυσή Αυγή. Άλλοθι σε αυτήν τη διαδικασία έδωσαν μια σειρά δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονταν ως αντικαπιταλιστικές και αριστερές, εξωραΐζοντας αυτές τις κινητοποιήσεις.
Το σκηνικό, λοιπόν, επαναλαμβάνεται. Οι ίδιες περίπου δυνάμεις, και βεβαίως πρώτα απ’ όλα οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης, καλούν το λαό να κατέβει στους δρόμους σε κλίμα «εθνικής ομοψυχίας»
2.Δεν έχει σημασία με ποιο σκεπτικό, με ποια διάθεση κατεβαίνει ο καθένας και τι θεωρεί ότι υπερασπίζει έτσι. Σημασία έχει το πώς αξιοποιείται η συμμετοχή του. Αν το 2011 το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων ήταν «θολό», «αντιμνημονιακό», σήμερα είναι ακόμα «πιο πίσω». Επιδιώκουν ένα «κίνημα χειροκροτητή» των διαπραγματεύσεων που κάνει η κυβέρνηση. Τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και καλεί το λαό να την στηρίξει; Πίσω από τα παχιά λόγια για την «Ελλάδα που δεν εκβιάζεται» και για τη «βαρβαρότητα που τελειώνει», που προβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπάρχουν οι πραγματικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Αλ. Τσίπρα στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα. Είπε συγκεκριμένα: «Μας ζητούν βέβαια να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Τους απαντάμε: Μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ. Θα τους σεβαστούμε…Θα σεβαστούμε τον κανόνα για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.» Παλεύει για να πάρει παράταση η δανειακή σύμβαση, για να καταφέρει μια συμφωνία που θα περιέχει «το 70% των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και το υπόλοιπο 30% θα συμπληρώνεται με μέτρα που θα προτείνει ο ΟΟΣΑ». Αυτή είναι η σκληρή διαπραγμάτευση. Θηλιά στο λαιμό μας. Και μην μας πει κανείς ότι προτρέχουμε. Τα ίδια τους τα λόγια χρησιμοποιούμε.
3.Τι θέλει λοιπόν από αυτό το «κίνημα» η κυβέρνηση; Ένα «χειροκροτητή» της προσπάθειας να εξασφαλιστεί χρήμα για τις επενδύσεις του κεφαλαίου, «χειροκροτητή» των «ομπαμιστών» στον ανταγωνισμό τους με τους «μερκελιστές» θέλει.
Τι την εμποδίζει σε όλο αυτό το εγχείρημα; Τι την ξεσκεπάζει; Το ταξικό κίνημα φοβούνται. αυτό που διεκδικεί που προτάσσει τις ανάγκες του λαού. Αυτό που δεν μπορούν να το βάλουν στο «τσεπάκι.
Η συγκυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτό το κλίμα, (ήδη ανακοινώνονται νέες συγκεντρώσεις) για να «παγώσει» από σήμερα κάθε αυριανή προσπάθεια ανασύνταξης του κινήματος. Να προλάβει στο μέλλον αγώνες για την ανάκτηση απωλειών, για την αντιμετώπιση του αντιλαϊκού – αντεργατικού πλαισίου που θα είναι εδώ με όποια συμφωνία.
Θα πέσουμε στη φάκα της παραπλάνησης και της κοροϊδίας; Θα τους το επιτρέψουμε;