Σύσκεψη των Δημάρχων της Καρδίτσας υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακή Ενότητας Καρδίτσας με αντικείμενο τα προβλήματα που προκάλεσε ο Ιανός στο Νομό. Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και έγινε αποτίμηση των ενεργειών και των εργασιών αποκατάστασης που έχουν εκτελεστεί. Επίσης έγινε αναλυτική συζήτηση για τις εκκρεμότητες κυρίως σε ότι αφορά την αποκατάσταση των έργων υποδομής. Η σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα πρέπει ο κάθε Δήμος να συντάξει ένα χάρτη ενεργειών καθώς και ένα χάρτη με τα σημεία που θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στα έργα υποδομής. Οι ενέργειες για τη διαδικασία αποκατάστασης και για την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων συντονίζονται από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Β. Τσιάκος, Σοφάδων Αθ. Σκάρλος, Παλαμά Γ. Σακελλαρίου, Μουζακίου Θεοφ. Στάθης, Λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος και Αργιθέας Α. Στεργίου καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιος.
Κοινή διαπίστωση ήταν πως μετά τις ομολογουμένως τάχιστες διαδικασίες από την πολιτεία σε επίπεδο αποζημιώσεων για την ανακούφιση των πληγέντων, απαιτείται περαιτέρω χρηματοδότηση για την αποκατάσταση σημαντικών έργων υποδομών σε όλο το δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι «ήδη έχει αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία -Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών- η πλήρης καταγραφή του ζημιών σε υποδομές, χάρτες με τα σημεία όπου εντοπίζονται οι καταστροφές καθώς και οι αποκαταστάσεις που έγιναν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε τις αποκαταστάσεις προσβασιμότητας σε όλα σχεδόν τα χωριά, επισκεύασε γέφυρες, καθάρισε τα ποτάμια Καράμπαλη και Γάβρα, προχωρά σε καθαρισμούς σε Ενιπέα, Πάμισο και Πηνειό, ύψωσε αναχώματα και προχωρά με γρήγορο ρυθμό στην εκτίμηση των ζημιών στις επιχειρήσεις. Το κράτος και η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Αγοραστός λειτούργησαν γρήγορα, με πρωτόγνωρες διαδικασίες και ανταποκρίθηκαν άμεσα για την αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την καταβολή των 5.000 και 8.000 ευρώ. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώνονται οι εκτιμήσεις ζημίας σε επιχειρήσεις καθώς στην Καρδίτσα σε σύνολο 3.000 περίπου επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις και ολοκληρώνονται την προσεχή Παρασκευή όλοι οι έλεγχοι. Με πρωτόγνωρη ταχύτητα προχωρούν και οι αποζημιώσεις του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου καθώς έχει αλλάξει η όλη διαδικασία του ΕΛΓΑ ενώ υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία για την αποζημίωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εξοπλισμού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Η Καρδίτσα χρειάζεται σήμερα ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Οι ζημιές σε υποδομές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέρχονται σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση μπορεί και πρέπει να δοθεί, τα έργα πρέπει να γίνουν. Προωθούμε τη δημιουργία Γραφείου Αποκατάστασης Πλημμυροπαθών, για την καλύτερη πληροφόρηση και διεκπεραίωση των αποζημιώσεων. Διεκδικούμε την ίδρυση Σχολής στην Καρδίτσα για την Αντιμετώπιση και Διαχείριση φυσικών καταστροφών, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα».
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα. «Είμαστε σε συνεννόηση για να πετύχουμε το καλύτερο για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία. Θεωρώ ότι το στοίχημα των πρώτων ημερών το κερδίσαμε. Επαναφέραμε την κανονικότητα στην πόλη και στο Δήμο και προχωράμε με ταχύτητα διαδικασίες όπως οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, η στεγαστική συνδρομή, η επιδότηση ενοικίου κλπ. Ωστόσο παραμένουν ακόμη νομοθετικές εκκρεμότητες που αφορούν στις αποζημιώσεις ενώ πλέον πρώτιστο μέλημα μας είναι η επόμενη ημέρα. Προχωρούμε με συνέπεια στις διεκδικήσεις μας για αποκαταστάσεις των έργων υποδομής. Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια να χτίσουμε μια νέα Καρδίτσα. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας» πρόσθεσε ο κ. Τσιάκος.
Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος τόνισε πως πρώτη φορά κυβέρνηση ενήργησε τόσο γρήγορα και σε δράσεις και σε χρήματα σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, ενώ και η Αυτοδιοίκηση στο μέτρο του εφικτού έδρασε τάχιστα μετά τον Ιανό. Ο κ. Σκάρλος έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης ενός «συνολικού πλάνου διεκδίκησης», εκφράζοντας την πλήρη στήριξη στον διεκδικητικό ρόλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου υποστήριξε ότι μετά τις καταστροφές οφείλουν όλοι να κατανοήσουν την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου του Αχελώου και των συνοδών έργων (φράγματα Μουζακίου, Πύλης), την δημιουργία ουσιαστικού ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων αλλά και την κατασκευή κλειστών δικτύων ύδρευσης.
Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παν. Νάνος υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας δυο τουλάχιστον λιμνοδεξαμενών, ενώ έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή στη λίμνη Πλαστήρα. Όπως είπε, μετά από 61 χρόνια απαιτείται μελέτη αποτύπωσης του πυθμένα καθώς έχει μπαζωθεί με το πέρασμα των χρόνων και πλέον «αδειάζει και γεμίζει εύκολα». Υπογράμμισε επίσης και την ανάγκη επανεκτροπής του Κερασιώτη στην Λίμνη Πλαστήρα.
Ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου έθεσε το ζήτημα των οδικών δικτύων καθώς «επιστρέψαμε στις δεκαετίες του ’70 και ’80.» Όπως είπε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο κεντρικό δίκτυο προς Ανατολική και Δυτική Αργιθέα.
Τέλος, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης τόνισε πως μετά τον Ιανό αυτό που λειτούργησε άριστα ήταν η αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.