Ειδήσεις

Κοινότητα: Πρώτη φορά σε χωριστή κάλπη – Γράφει ο Αστέριος Αντωνίου


Οι αλλαγές που φέρνει στον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των Κοινοτικών Συμβουλίων το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Κλεισθένης) είναι καίριες. Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου οι πολίτες της Καρδίτσας θα εκλέξουν το δικό τους Κοινοτικό Συμβούλιο ψηφίζοντας για πρώτη φορά σε ξεχωριστή κάλπη. Ειδικότερα, κάθε εκλογικό τμήμα θα χωριστεί σε δύο υποτμήματα, Α και Β δηλαδή, και θα διαθέτει 4 κάλπες στο σύνολο. Στο τμήμα με την ένδειξη (Α) θα βρίσκονται οι κάλπες για Ευρωκοινοβούλιο και Περιφέρεια, ενώ σ’ αυτό με την ένδειξη (Β) οι κάλπες τόσο για Κοινοτικό όσο και για Δημοτικό Συμβούλιο αντίστοιχα. Μια άλλη αλλαγή είναι ότι το επόμενο Κοινοτικό Συμβούλιο θα προκύψει βάσει απλής αναλογικής, το οποίο σημαίνει ότι οι νεοεκλεγέντες κοινοτικοί σύμβουλοι θα αναδειχθούν σύμφωνα με το εκλογικό ποσοστό που θα επιτύχουν οι ανεξάρτητοι, πλέον, συνδυασμοί τους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η καλλικρατική «Δημοτική Κοινότητα Καρδίτσας» μετονομάζεται εφεξής σε «Κοινότητα Καρδίτσας». Βεβαίως συνεχίζει να αποτελείται από 11 Κοινοτικούς Συμβούλους όπως και δεν αλλάζει η σταυροδοσία των υποψηφίων συμβούλων (2 σταυροί προτίμησης, το ανώτερο, σε κάθε ψηφοδέλτιο). Μ’ άλλα λόγια, ο νομοθέτης αποσκοπεί στην εκλογή ενός πιο αντιπροσωπευτικού Κοινοτικού Συμβουλίου, μιας και το ποσοστό επιτυχίας κάθε συνδυασμού την 1η Κυριακή είναι αυτό που κρίνει τώρα την εκλογή των συμβούλων.

Από την άλλη, δεν θα υπάρχει «επικεφαλής» στο Κοινοτικό ψηφοδέλτιο. Πιο συγκεκριμένα, πρόεδρος κάθε Κοινότητας θα εκλέγεται αυτοδίκαια είτε ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού που επέτυχε ποσοστό πάνω από 50%  είτε κατόπιν ψηφοφορίας από τα μέλη του νεοσύστατου Κοινοτικού Συμβουλίου, μεταξύ των 2 πρώτων σε σταυρούς συμβούλων, από τους 2 πρώτους σε ποσοστό συνδυασμούς. Καταλήγοντας, το επόμενο Κοινοτικό Συμβούλιο θα έχει ενισχυμένο ρόλο στα τεκταινόμενα της πόλης αφού αποκτά επιπρόσθετες αρμοδιότητες όπως π.χ. ο διαχειριστικός έλεγχος κρατικών πόρων (ΣΑΤΑ).

 

Γράφει ο Αστέριος Αντωνίου, Πρόεδρος Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας/Νοσηλευτής, Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Καρδίτσας, με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας»

Προηγούμενο άρθρο Διεθνής Ημέρα Μουσείων: αφορμή για να θυμόμαστε τα μουσεία και τις ανάγκες τους
Επόμενο άρθρο Περιοδεία συνδυασμού «Δυνατή Καρδίτσα» σε Πτελοπούλα-Μέλισσα