Κοινή επιστολή φορέων για μείωση τιμών στη ΒΙΠΕ Καρδίτσας


Σε συνέχεια  της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΤΕΔΚ στις 18 Μαρτίου κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Κωτσού αποφασίσθηκε η αποστολή  κοινής  επιστολής  στον Υπουργό Ανάπτυξης και στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με θέμα τις αυξημένες τιμές αγοράς οικοπέδων για εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στην ΒΙΠΕ του Νομού. Την επιστολή   υπογραφούν από κοινού ο Νομάρχης κ. Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Καραδήμος, ο Πρόεδρος του  Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Ψημμένος.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα προβλήματα που δημιουργεί η αυξημένη τιμή των οικοπέδων ζητώντας την άμεση λήψη απόφασης για τη μείωση της τιμής.     

         

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:  

                                                

                                                         

                             Προς: 

                                        Υπουργό Ανάπτυξης

                                         κ.Κ.Χατζηδάκη

                                                                        ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

                                                Κοινοποίηση:

                                                                      ● Πρόεδρο Βουλή

                                                                       κ. Δ. Σιούφα

                                                                      ● Υφυπουργό Παιδείας

                                                                       κ. Σ. Ταλιαδούρο

                                                                      ●  Βουλευτές  Νομού

                                                                      ●  Δημάρχους Νομού

Με την παρακάτω  επιστολή μας  σας  επισημαίνουμε  ότι με βάση όλα τα  οικονομικά   &  αναπτυξιακά μεγέθη  ο Ν. Καρδίτσας παρουσιάζει πολύ χαμηλές επιδόσεις  και βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της χώρας.

Η  κεντρική γεωγραφική θέση του Νομού (συγκριτικό πλεονέκτημα)  η  ύπαρξη σημαντικών φυσικών πόρων (εύφορη πεδιάδα, αξιόλογος ορεινός όγκος, υδατικό δυναμικό κ.λ.π.) δεν δημιουργούν εκείνες τις ικανές συνθήκες για την αντιστροφή της πορείας του Νομού με αποτέλεσμα  η   κατάσταση να  είναι πολύ δυσχερής. Αξίζει επίσης  να τονίσουμε  ότι διαχρονικά υπάρχει συνεχής σχετική πτώση στους δείκτες ανάπτυξης και ευημερίας. Το  γεγονός αυτό  οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται  άμεσες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα για να αναστραφεί η πτωτική πορεία.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε  ότι η  κατάταξή του Νομού  ως προς το κατά κεφαλή ΑΕΠ για το σύνολο  της χώρας είναι 47η, σε σύνολο 54 Νομών ενώ η αντίστοιχη κατάταξη των υπολοίπων όμορων θεσσαλικών νομών είναι 9η θέση για το Ν. Μαγνησίας, 17η για το Ν. Λάρισας και 37η για το Ν. Τρικάλων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ του Ν. Μαγνησίας είναι κατά 60% μεγαλύτερο του Ν. Καρδίτσας, διαφορά που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού. Όσον  αφορά στις αποταμιευτικές καταθέσεις ο νομός κατέχει την επίσης την  47η θέση, γεγονός που δείχνει την έλλειψη κεφαλαίων απαραίτητων για ανάληψη επενδυτικών αποφάσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης.

Στα παραπάνω στατιστικά στοιχεία εάν συνυπολογίσουμε και την οικονομική κρίση που άρχισε να επηρεάζει όλους τους τομείς των οικονομικών  δραστηριοτήτων γίνεται αυτόματα αντιληπτό ότι  το υψηλό κόστος αγοράς των οικοπέδων(25.000Ευρω /στρ) στους χώρους της ΒΙΠΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Η λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. κρίνεται σήμερα βασική προϋπόθεση για την αύξηση της ελκυστικότητας του νομού για εγκατάσταση διαφορών( π.χ. μεταποιητικών )   δραστηριοτήτων. Είναι θετικό ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος δίνει σημαντικά κίνητρα τα οποία όμως εξανεμίζονται από τις υψηλές τιμές αγοράς οικοπέδων( 25.000 ευρώ το στρέμμα ) που η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ έχει καθορίσει  για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων στους χώρους της .

 Θεωρούμε   ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε την πολιτική σας όσον αφορά το κόστος αγοράς των οικοπέδων  προχωρώντας σε γενναία μείωση των τιμών, τουλάχιστον κατά 50% της σημερινής  για να πυροδοτήσουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να εγκατασταθούν. Ευελπιστώντας στην θετική ανταπόκριση του αιτήματος μας όλοι οι εμπλεκόμενοι  φορείς  θα αναλάβουμε δράση  ενημέρωσης και ανάδειξης  όλων των  συγκριτικών  πλεονεκτημάτων που έχει η εγκατάσταση επιχειρηματικών  – επενδυτικών  δραστηριοτήτων  στην περιοχή της  ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

                                     

                                                                         

Προηγούμενο άρθρο Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση της προθέσεις της
Επόμενο άρθρο Συμβουλές προς τους αγρότες για την αποφυγή ατυχημάτων