Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργολήπτες Δ.Ε.


 Με την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο ομόφωνα δηλώνουν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν καταβληθούν προς τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες οι οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα  και ταυτόχρονα καλούν την Κυβέρνηση   να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασώσει έστω και την ύστατη στιγμή τις ελληνικές μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις από την καταστροφή, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες  του τετραήμερου 67ο Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ),  στο ξενοδοχείο KAZARMA, στη Λίμνη Πλαστήρα, με θέμα: «Δημόσια έργα και περιφερειακή ανάπτυξη- Ώρες ευθύνης για κυβέρνηση και κατασκευαστές».

 Χαιρετισμούς απηύθυναν η βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ κυρία Μαρία Θεοχάρη, ο βουλευτής Καρδίτσας  και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Ν.Δ. κ. Σταύρος Καλογιάννης,οι βουλευτές της Ν.Δ.  κ.κ. Τσιάρας και Ταλιαδούρος, ο εκπρόαωπος του ΚΚΕ κ.  ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης και ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Σαλαγιάννης.

Ακόμη χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασ. Τσιάκος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ- Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός, ο Δήμαρχος Πλαστήρα κ. Δημ. Τσιαντής, ο Περιφερειακός  Διευθυντής της Attica Bank κ. Αχιλλέας Τρικάκης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ κ. Δημ. Δημόπουλος και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης στην ομιλία  του με τη  λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, αφού κήρυξε ενός λεπτού σιγή για τον αείμνηστο Τρικαλινό εργολάβο  μηχανικό Θύμιο Βαρδούλη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο διεξήχθη σε ζοφερό οικονομικό κλίμα, που μόνον αισιοδοξία δεν μπορεί να εμπνεύσει. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το ΠΔΕ από το 2004 έως σήμερα μειώθηκε κατά 70%, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες και ζήτησε το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει για την αναγκαιότητα ύπαρξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, πράγμα που η ΠΕΣΕΔΕ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο.

Ο κ. Σαββίδης, αναφερόμενος στις οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, που ανέρχονται σε περίπου 2,5 δις, ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Οικονομικών προφανώς έχει προσχωρήσει στο κίνημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», ενώ τόνισε ότι και ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ  κ. Ρέππας δεν μπορεί να μιλά για τζαμπατζήδες, αφού το υπουργείο του είναι που  δεν πληρώνει τους εργολήπτες!

Ο κλάδος, είπε ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, θα βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα έως την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του ΥΠΟΜΕΔΙ για τα δημόσια έργα, ένα νομοσχέδιο που δεν ικανοποιεί τον τεχνικό κόσμο της χώρας, αλλά και την κοινωνία. Ως εκ τούτου η ΠΕΣΕΔΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ βάθρων αλλαγή του.

 Ο κλάδος βρίσκεται σε αποχή από τις δημοπρασίες έως τις 12 Απριλίου 2011 και το συνλεδριο αποφάσισε τη συνέχισή της.

   

ΨΗΦΙΣΜΑ

Του 67ου Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ της 7- 9. 04. 2011

Εμείς οι μικροί και μεσαίοι Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, που συγκεντρωθήκαμε στην Λίμνη Πλαστήρα, για τη διενέργεια του 67ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ)  με θέμα «Δημόσια Έργα και Περιφερειακή Ανάπτυξη – Ώρες ευθύνης για κυβέρνηση και κατασκευαστές», και παράλληλα βρισκόμαστε σε αγωνιστική κινητοποίηση με αποχή διαρκείας από τις δημοπρασίες, που πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση του ΤΕΕ και των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ),

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ

Ότι η οικονομική κρίση πλήττει σήμερα  με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον κατασκευαστικό κλάδο, που επί δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης», και οδηγεί εκατοντάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις δημοσίων έργων στο χείλος της καταστροφής και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.

Οι  6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, βρίσκονται σε απόγνωση και εκτιμούν ότι έχουν καταδικαστεί  σε αργό θάνατο, καθώς το κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του προς αυτές, με συνέπεια τον οικονομικό  στραγγαλισμό τους.                                             

ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ

Ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βιώνει την χειρότερη περίοδο από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν, συμπαρασύροντας την οικονομική ζωή της χώρας,  κυρίως λόγω:

**Της άτυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι οφειλές του κράτους προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις για εκτελεσμένα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή να αγγίζουν το 1% του ΑΕΠ. Κι αυτό τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε Έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώνει τις επιχειρήσεις μέσα σε 30 ή 60 μέρες.

**Της μη θεσμοθέτησης τουλάχιστον ενός συμψηφισμού για τα χρήματα που έχουν καταβάλλει οι εργολήπτες προς το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε σχέση με τις οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους εργολήπτες. Δηλαδή οι απλήρωτοι εργολήπτες καταβάλλουν ΦΠΑ 23% επί ανεξόφλητων τιμολογίων, προκαταβάλλουν διάφορους φόρους (4%, περίπου)  επί ανύπαρκτων εισπράξεων, εξοφλούν  τις υποχρεώσεις τους για οικοδομικά ένσημα προς το ΙΚΑ (περίπου 9%),  συμμετέχουν στην περαίωση, ενίοτε πληρώνουν και  έκτακτη εισφορά για κέρδη που δεν έχουν, αφού το ίδιο το κράτος τους χρωστά!  Και επί  αυτών των οφειλών το κράτος αρνείται να κάνει τουλάχιστον  συμψηφισμό!

**Του διαρκούς  «ψαλιδίσματος » του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων, που όμως, όπως δείχνει η πράξη έχει αντίθετα αποτελέσματα. Το ΠΔΕ του έτους 2010 μειώθηκε τέσσερις συνεχόμενες φορές και από 10,3 δισ. ευρώ που προϋπολογίζονταν το 2010 κατέληξε  σε  8,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010, (μείωση 12%), ενώ νέες μειώσεις προβλέπονται και για την επόμενη τριετία.

**Της  καθυστέρησης των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο τέλος του 2010 η χώρα μας βρισκόταν στην 17η θέση από πλευράς απορρόφησης στο σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε.

**Της κατάργησης αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν κυρίως την Περιφέρεια της χώρας όπως «Θησέας», «Πίνδος», «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κ.ά. και της  γενικής μείωσης των μικρών και μεσαίων έργων κατά 30% τουλάχιστον, έναντι των προηγούμενων χρόνων.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ

Ότι το σύνολο σχεδόν των χρημάτων που θα διατεθούν για την εξόφληση των λογαριασμών θα διατεθούν άμεσα για την εξόφληση οφειλών στην αγορά, τονόνοντας την ρευστότητα.

Ότι στην περίοδο 1995 – 2006 ο κλάδος παραγωγής δημοσίων έργων παρουσίαζε συνεχή μεγέθυνση με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,50% και για δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης». Τώρα  εκατοντάδες επιχειρήσεις οδηγούνται στην καταστροφή  και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 2010 ο κλάδος συνολικά (Δημοσίων Έργων και Ιδιωτικών), κατέγραψε τη χαμηλότερη συμμετοχή στη δημιουργία του ΑΕΠ της τελευταίας 12ετίας, ενώ η συνολική απασχόληση μειώθηκε, σε σχέση με το 2009, κατά 15,3%, δηλαδή έχασαν τη δουλειά τους περίπου 60.000 εργαζόμενοι στις κατασκευές μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνα της Hellastat, στα τέλη του 2009 στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) ήταν εγγεγραμμένες 594 εργοληπτικές επιχειρήσεις από την 3η έως και την 7η τάξη, αριθμός που σε σχέση με το 2004, εμφανίζεται μειωμένος κατά 118 εταιρείες, δηλαδή κατά 16,7%. Το 2009 ανέστειλαν τη λειτουργία τους 58 εργολήπτες των τάξεων αυτών έναντι 17 το 2008, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ακόμα 15 εταιρείες τέθηκαν εκτός ΜΕΕΠ, διαμορφώνοντας έτσι τον αριθμό των εταιρειών στο Μητρώο σε 579.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από διάφορους περιφερειακούς Συνδέσμους Εργοληπτών, το 25% των μικρότερων εργοληπτικών επιχειρήσεων έβαλαν «λουκέτο» το 2010, ενώ το 90% όσων απέμειναν υπολειτουργεί ή ετοιμάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της.

Τα προβλήματα του κλάδου επιτείνονται και από αντιαναπτυξιακά μέτρα, που δυστυχώς λαμβάνονται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μνημονίου και δημιουργούν αδιέξοδα.

                                                  

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ

Την έντονη αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι ενώ το ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ως ο πιο κακοπληρωτής και ασυνεπής φορέας της χώρας, την ίδια στιγμή κυνηγάει τους εργολήπτες για να πληρώσουν ΦΠΑ 23% επί ανεξόφλητων τιμολογίων, και να προκαταβάλλουν διάφορους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές επί ανύπαρκτων εισπράξεων και παράλληλα  με το νέο μάλιστα φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται να θεσπίζει βαριές ποινές για δήθεν «υπεξαίρεση» μη εισπραχθέντος ΦΠΑ, λόγω ακριβώς της δικής του ασυνέπειας! 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Την επιβίωσή μας, προς όφελος της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασώσει έστω και την ύστατη στιγμή τις ελληνικές μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις από την καταστροφή

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

**Άμεση εξόφληση εκτελεσμένων έργων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμή

**Συμψηφισμό των ήδη καταβληθέντων εκ μέρους των εργοληπτών ΦΠΑ και άλλων φόρων, καθώς και των πληρωμών προς το ΙΚΑ.

**Ενεργοποίηση- αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Π.Δ.Ε., ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.) για έργα απαραίτητα και αναγκαία κυρίως για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, έργα που θα τονώσουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές αγορές και θα στηρίξουν την απασχόληση.

**Ένταξη στο ΕΣΠΑ ανεξόφλητων έργων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουγούν (ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.)

**Θερούμε πως μέσα στα πλαίσια της στήριξης των τραπεζών από την κυβέρνηση με ποσό της τάξης των 90 δις ευρώ , απαραίτητη την επιβολή μέτρου υποχρεωτικής προεξόφλησης, εγκεκριμένων ανεξόφλητων λογαριασμών δημοσίων έργων, χωρίς πρόσθετες «τοκογλυφικές» εξασφαλίσεις , για τη  δημιουργία ρευστότητας στον εργοληπτικό και κατασκευαστικό κόσμο με στόχο την κίνηση της αγοράς .

**Αμεση έναρξη ειλικρινούς διαλόγου από μηδενική βάση για τη διαμόρφωση ενός υγιούς ,δικαίου και λειτουργικού Νόμου «πλάισιο» για τα Δημόσια έργα.

**Την Αναμόρφωση της Διοικητικής Δομής των υπηρεσιών του Δημοσίου που παράγουν δημόσια έργα  με στόχο να αποκατασταθεί η Δημοκρατία και Ισονομία και να αυξηθεί επιτέλους ο ρυθμός λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Την απόφασή μας να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας αν δεν ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα αιτήματά μας.

Προηγούμενο άρθρο Σε κλίμα έντασης το συνέδριο των εργοληπτών- Αποδοκιμάστηκαν οι παρευρισκόμενοι βουλευτές για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση Leader