- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στο Δήμο Σοφάδων

Την περιοχή του Δήμου Σοφάδων και συγκεκριμένα τις ΤΚ Γραμματικού, Λεονταρίου, Ασημοχωρίου, Νέου Ικονίου, Γεφυρίων και Καρποχωρίου  επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης κλιμάκιο του ΕΛΓΑ πραγματοποιώντας αυτοψία στις πληγείσες καλλιέργειες από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν.

Όπως διαπιστώθηκε ζημιές σημειώθηκαν σε περισσότερα από 6000 στρέμματα και ιδιαίτερα σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, μηδικής και βιομηχανικής ντομάτας .

Σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά αγγίζει και το 100% στην παραγωγή ενώ το πραγματικό μέγεθος θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν  και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο και την επόπτρια του ΕΛΓΑ Καρδίτσας κ. Αναστασία Τσάτσα, τόσο για ζητήματα καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις όσο και για το ποσοστό της ζημιάς.

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Ευθύμιος Κούλπας ο οποίος σημείωσε ότι «το εισόδημα πολλών αγροτών καταστράφηκε» ειδικά σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας δεινοπαθεί.

Ο ίδιος ζήτησε άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και γρήγορες αποζημιώσεις για τους πληγέντες παραγωγούς τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Μετά την εξοντωτική φορολόγηση, τις υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, οι παραγωγοί του Δήμου Σοφάδων έρχονται αντιμέτωποι και με έντονα καιρικά φαινόμενα, με ζημιές που σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές. Απαιτούμε από την πολιτεία να μεριμνήσει για άμεσες και δίκαιες  εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν τάχιστα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που βρίσκονται σε απόγνωση»