Κλειστά επ’αόριστον τα φαρμακεία στο Νομό – Πρεμιέρα κινητοποιήσεων από την Πέμπτη


Κλειστά από την Πέμπτη και μέχρις ότου η κυβέρνηση πάρει πίσω τα συμφωνηθέντα με την τρόικα όσον αφορά στον κλάδο, αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καρδίτσας σε πλήρη εναρμόνιση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Ο κλάδος αντιδρά στον «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, που με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο των 12.000 φαρμακείων σε καταστροφή και τη Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φ.Σ. Καρδίτσας κ. Γιάννη Γκορτσίλα. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ περιέγραψε τις επίμαχες αλλαγές στην διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων που περιλαμβάνονται, όπως αναφέρει, στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο:

»Με το άρθρο 2 καταργούνται διατάξεις με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα:

»α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. 1, 10, ή 100 ακόμη… (ισχύουσα διάταξη: άρθρο 8 του Ν. 5607/1932)

»β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super market, ιατρεία πολϋιατρεία κλπ. ισχύουσα διάταξη: άρθρο 13 του Ν. 5607/1932)

»2ον. Με το άρθρο 1 επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%.Και έτσι de facto «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων…

»3ον. Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, με προφανές αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία.

»Επίσης με τη συλλήβδην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 5607/1932 και του άρθρου 7 του Ν. 328/1976, ως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ανακύπτει μείζον ζήτημα αν επιτρέπεται στα φαρμακεία να μεταφέρονται από τον ένα δήμο σε άλλο. Το χάος που θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανέστατο.

»4ον. Με το άρθρο 5 καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, με προφανές αποτέλεσμα κάθε νέος φαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία (ισχύουσα διάταξη: άρθρο 36 παρ. 1 του Ν. 3918/2011)…

»5ον. Με το άρθρο 6 ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του.

»6ον. Με το άρθρο 3 καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, αδιαφορώντας για την σχετική ενημέρωση των πολιτών (ισχύουσες διατάξεις: παρ. 1 έως και 4 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932).

»7ον. Με το άρθρο 7 παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας αυτών.

»8ον. Με το άρθρο 11 το φαρμακοπωλείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ.που ήταν προηγουμένως.

Προηγούμενο άρθρο Διοργάνωση σεμιναρίου για τα πετρογέφυρα του τόπου μας: Η περίπτωση της γέφυρας Κοράκου
Επόμενο άρθρο Ανάρτηση καταστάσεων των δράσεων του καπνού