Ειδήσεις

Κλείνουν τα ζωοπάζαρα της Π.Ε. Καρδίτσας


Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κατόπιν εντολής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Απόφασης του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων, ενημερώνει τους πολίτες της Καρδίτσας ότι τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ ζωοπάζαρα των Δήμων Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου θα παύσουν να λειτουργούν διότι απαγορεύεται από τις διατάξεις εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Ο κίνδυνος να εισαχθεί το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στην Ελλάδα είναι αυξημένος καθώς οφείλεται σε ιό μεγάλης μεταδοτικότητας και λοιμογόνου δύναμης. Το τελευταίο κρούσμα της νόσου στη Βουλγαρία είναι σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της Ελλάδας.

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες μετάδοσης και εξάπλωσης του νοσήματος είναι οι παράνομες αγοραπωλησίες χοίρων που φέρουν τον ιό και διακινούνται χωρίς υγειονομικά πιστοποιητικά.

Σημειώνουμε για πολλοστή φορά ότι:

  1. Απαγορεύεται η διακίνηση ζώων μέσω υπαίθριων αγορών Καρδίτσας, Μουζακίου, Τρικάλων, κ.α. οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια και δεν ελέγχονται υγειονομικά από την Κτηνιατρική Υπηρεσία .
  2. Η αγορά παραγωγικών θηλαστικών ζώων (χοίρων, αιγοπροβάτων, βοοειδών) πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο και συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό.

Η Υπηρεσία μας, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Δήμους, Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας), θα προβεί σε εντατικούς ελέγχους και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη και χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο διακίνηση ζώων.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμο), σύμφωνα με το Ν. 4235/2014, αλλά και ποινικές κυρώσεις (άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα).

Η είσοδος και εξάπλωση του ιού της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στη χώρα μας, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην χοιροτροφία και γενικά στην οικονομία της Ελλάδας. Η προστασία της ελληνικής χοιροτροφίας είναι ευθύνη όλων μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Υγείας των Ζώων της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 & 55242.

Προηγούμενο άρθρο Συγχαρητήριο μήνυμα Νίκου Καραγιάννη για τους επιτυχόντες των Πανελλάδικων
Επόμενο άρθρο Παν/μιο Θεσσαλίας: Ημέρα Ανοικτής Επίσκεψης