Ειδήσεις

ΚΚΕ: Ο λαός της Καρδίτσας να μη τσιμπήσει στην προπαγάνδα


Πέρασαν πάνω από 10 μέρες από την μέρα που ο λαός της Καρδίτσας παλεύει να σταθεί στα πόδια του, μετά τις σοβαρές και ανεπανόρθωτες -σε πολλές περιπτώσεις -καταστροφές στην περιουσία του, στην παραγωγική υποδομή, τις  τεράστιες ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που προκληθήκαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, που για τα αποτελέσματά τους ευθύνονται οι κυβερνήσεις και η τοπική διοίκηση. Το ίδιο διάστημα με την παρουσία του πρωθυπουργού, την πυκνή παρουσία κυβερνητικών κλιμακίων, παρεμβάσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος όπως και άλλων αιρετών στελεχών τους επιχειρούν να κατευνάσουν την δικαιολογημένη οργή των πληγέντων με υποσχέσεις για αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις, συμφέρουσες δανειοδοτήσεις κλπ. Λένε ότι πως η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια προπαγανδίζοντας την μεγάλη προθυμία τους για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την θεομηνία, όπως τόνισε η κ Σκονδρα. Αναμασάνε πως τα μέτρα που ψήφισε η Κυβέρνηση κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Αποκορύφωμα δε της υποκρισίας των κυβερνητικών βουλευτών του νομού αποτελεί η θετική ψήφος τους αλλά και των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στην ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση για ενίσχυση του προπαγανδιστικού οπλοστασίου. Τι όμως ψήφισαν στο τελευταίο νομοσχέδιο για του πλημμυροπαθείς; Να δώσουν ψίχουλα και αυτά με όρους και προϋποθέσεις, να εξαιρεθούν μια σειρά κατηγορίες σπιτιών από τις αποζημιώσεις αλλά και οι βοηθητικοί χώροι (υπόγεια, αυλές, αποθήκες κ.α), αντί για 100% αποζημιώσεις στους πληγέντες όπως πρότεινε το ΚΚΕ.

Προτείνουν μάλιστα την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος της Καρδίτσας. Συνιστούν δε υπομονή και εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Δεν λείπουν βέβαια τα λόγια αγάπης και συμπόνιας σε συνδυασμό με τη γλαφυρή περιγραφή των ζημιών και την αναζήτηση της αιτίας τους στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή.

Ας αφήσουν λοιπόν τα λόγια τα παχιά, κυβερνητικά στελέχη, δήμαρχοι και Περιφέρεια, να ικανοποιήσουν τώρα τα αιτήματα των εργαζομένων, των φτωχών βιοπαλαιστών και αγροτών που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται κάτω από τις λάσπες και τα νερά αντί να προσφέρουν διάφορα δωράκια μερικών εκατομμυρίων σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως στους καναλάρχες για να παίζουν μηνύματα για την πανδημία.

Ευθύνες για τη συσσώρευση προβλημάτων έχει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ας θυμηθούμε όμως το προεκλογικό σλόγκαν που είχε ο κ. Αγοραστός στις τελευταίες εκλογές «κάνουμε το όραμα μας πράξη, έργο με έργο». Βέβαια στην πράξη δεν έκανε κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο ώστε να θωρακίσει την πόλη και τα χωριά της Καρδίτσας με τα γνωστά αποτελέσματα

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ δια του πρόεδρου του που επισκέφτηκε την Καρδίτσα εξάντλησε την κριτική του στο δήμαρχο Καρδίτσας και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας καταλογίζοντάς τους την “αποκλειστική ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων και για τα αντιπλημμυρικά” που δεν έγιναν. Ταυτόχρονα κατήγγειλε το μιντιακό κατεστημένο γιατί δεν ασχολήθηκε με την πλημμύρα και τους πλημμυροπαθείς. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Βουλευτής Καρδίτσας άλλα και άλλα στελέχη του με δημόσιες παρεμβάσεις αποφεύγοντας βέβαια κάθε αναφορά στις ευθύνες της δικής τους κυβέρνησης που σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ε.Ε. χαρακτήριζε τα αντιπλημμυρικά και τα έργα πολιτικής προστασίας μη επιλέξιμα, επί ημερών του άλλωστε πνίγηκε η Μάνδρα και κάηκε το Μάτι.

Το ΚΙΝΑΛ /ΠΑΣΟΚ με παρέμβαση της προέδρου και των στελεχών του καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή του δήμου Καρδίτσας και την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας για την έλλειψη σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας ενώ η πρεμούρα τους είναι το πως μέσα από αυτή την συγκυρία θα δυναμώσει το ΚΙΝΑΛ, όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά στην πρόσφατη επίσκεψη της.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι πολιτικοί παράγοντες της Καρδίτσας που ζητούν την εισαγγελική παρέμβαση για τη νομική καταδίκη της ανεπάρκειας και των χειρισμών των υπευθύνων. Θέλουν και αυτοί με τη σειρά τους να αποπροσανατολίσουν το λαό σε ένα λαβύρινθο νομικών διαμαχών ώστε να μην παλέψει για να αποζημιωθεί στο 100%. Μόλις χθες βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι Αττικής που είχε 100 νεκρούς, αφήνοντας ελεύθερο το πρώην δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ψινάκη με 20.000 ευρώ!!

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών

Η Τ.Ε. Καρδίτσας του ΚΚΕ, που όλες αυτές τις μέρες με πλήθος παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών βρίσκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών οργανώνοντας την αλληλεγγύη, έχοντας βαθιά επίγνωση «ιδίοις όμμασι» για το μέγεθος των ζημιών ,απαιτεί να αποζημιωθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο 100% της ζημιάς όλοι οι πληγέντες.

Καλεί τους κατοίκους της πόλης και των χωριών κα μην εφησυχάσουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μέτρα και αποζημιώσεις αλλά μέσα από τους μαζικούς φορείς αλλά και τις συντονιστικές επιτροπές των χωριών και συνοικιών που έχουν πληγεί να διεκδικήσουν το ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο αιτημάτων με όποια μορφή πάλης επιλέξουν.

Όλοι τη Δευτερα 5 Οκτωβρη στις 12:30 το μεσημέρι στην κεντρικη πλατεια. Να πλημμυρίσει η πόλη από το λαό της περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο Έβγαλαν τρακτέρ στους δρόμους για άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις
Επόμενο άρθρο Σύλλογος ΟΤΑ: Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας