Ειδήσεις

ΚΚΕ Καρδίτσας: Μια βροχούλα αποκάλυψε την προχειρότητα των έργων τους


Κοντεύει τρίμηνο από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη και ακόμα υπάρχουν ανοιχτές πληγές από τις καταστροφές που προκάλεσε ο Ιανός. Ενώ οι περισσότεροι πληγέντες περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις, οι «..αρμόδιοι» των δήμων, της περιφέρειας και της κυβέρνησης φωτογραφίζονται στα μηχανήματα των εργολάβων αραδιάζοντας τα ποσά που πληρώθηκαν για «έργα» καθαρισμού ρεμάτων, για την προστασία μας από τις πλημμύρες!

Πρόκειται για αναγκαία έργα που δεν γίνονταν εδώ και δεκαετίες  που σε συνδυασμό με την έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού οδήγησαν στην σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων Καρδιτσιωτών.

Το κόμμα μας πάντα έβαζε και βάζει σε προτεραιότητα στην πολιτική προστασία, το ζήτημα της πρόληψης, με κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας. Οι κυβερνήσεις, η περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές περιορίζονται σε «μπαλώματα» και αρκούνται σε κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις μετά την καταστροφή.

Το ίδιο έγινε και τώρα!

Είχαμε απαιτήσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό μετά τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη και όχι προσωρινά «μπαλώματα». Η επιστήμη και οι τεχνικές δυνατότητες στην εποχή μας μπορούν να πετύχουν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό την ελαχιστοποίηση των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Το εμποδίζει όμως η πολιτική που θεωρεί αντιπαραγωγικό το κόστος αυτών των έργων, γιατί δεν αποφέρουν κέρδος στο μεγάλο κεφάλαιο.

Έτσι το «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» που υποσχέθηκαν κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχης, εξαντλήθηκε σε μικροπαρεμβάσεις, με αναρίθμητες και με αδιαφανή κριτήρια αναθέσεις σε ημετέρους. Οι όποιες εργασίες έγιναν μέχρι τώρα χαρακτηρίζονται από κακοτεχνίες και προχειρότητα. Μάλιστα δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να αποδειχτεί ούτε μεγάλη καταιγίδα για να το ξεσκεπάσει.

Ήταν αρκετή η χθεσινή (9/12/2020) βροχούλα για να γκρεμίσει τα πολυδιαφημισμένα έργα τους.

Η κατολίσθηση στον Καράμπαλη κοντά στη γέφυρα στα παλιά σφαγεία (αλήθεια γιατί στενεύει στο σημείο αυτό η διατομή του ποταμού;), η παράσυρση της Kαμάρας στη Φυλακτή (αλήθεια γιατί τα σωληνωτά εδώ μπήκαν φάτσα στη βάση της Kαμάρας;), το φρακάρισμα των φρεατίων της πόλης και δεν ξέρουμε και που αλλού, αποδεικνύει ό τι όσες παρεμβάσεις έγιναν αυτό το τρίμηνο έγιναν στο «άρπα-κόλλα» στα γρήγορα και χωρίς μελέτη, για να «μπαλώσουν» όπως-όπως τα προβλήματα που δημιούργησε ο ΙΑΝΟΣ

H κυβέρνηση και το κράτος τους, με την προκλητική αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζουν επιλεκτικές ικανότητες. Έτσι ενώ από τη μία δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανακουφίσει στοιχειωδώς ξεσπιτωμένα νοικοκυριά, κατόρθωσε μέσα σε χρόνο ρεκόρ να φτιάξει την «εγκυκλοπαίδεια» της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για το λεγόμενο «σχέδιο Πισσαρίδη», όπου συμμαζεύει όλες τις αξιώσεις του κεφαλαίου για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας.

Το κράτος που δεν έχει καταφέρει εδώ και μήνες να αποκαταστήσει υποδομές, να ελέγξει εργασιακούς χώρους, να φροντίσει για την ομαλή λειτουργία υπηρεσιών, ακόμα και σχολείων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των καταστροφών, εξασφαλίζοντας τα αναγκαία κονδύλια και το προσωπικό, είναι το ίδιο που «εν μία νυκτί» βγάζει φιρμάνια απαγόρευσης συγκεντρώσεων και επιστρατεύει πάνοπλους αστυνομικούς. Τους τοποθετεί ακόμα και έξω από τα γραφεία του Κόμματος μας στο νομό. Για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική του δεν διστάζει να χτυπήσει νέους ανθρώπους σε πλατείες που έκαναν την βόλτα τους στη Καρδίτσα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από όλους τους αρμόδιους να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την αποτροπή νέων κινδύνων που εγκυμονούν οι πρόχειρες ή προσωρινές παρεμβάσεις και να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό για ολόκληρη της περιοχή πριν βρεθούμε πνιγμένοι από την επόμενη μπόρα.

Προηγούμενο άρθρο Δύο συνεδριάσεις για το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου με τηλεδιάσκεψη
Επόμενο άρθρο Συμμετοχές στη λαϊκή αγορά των Σοφάδων