Ειδήσεις

ΚΚΕ Καρδίτσας: Με κάθε μπόρα, στο ίδιο έργο θεατές


Αμέσως μετά τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη (ΙΑΝΟΣ), ο λαός της Καρδίτσας, απαίτησε αγωνιστικά, μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του,  την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την άνευ όρων και προϋποθέσεων αποζημίωση για κάθε είδους και αιτίας ζημιά. Διεκδίκησε ταυτόχρονα και τον άμεσο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του χωρίς  πρόχειρες λύσεις και προσωρινά μπαλώματα, όπως γίνεται πάντα.

Η κυβέρνηση ακολούθησε πάλι την πεπατημένη δίνοντας κάποια επιδόματα για «στάχτη στα μάτια»  και «τάζοντας» κάποια εκατομμύρια σε δήμους και περιφέρεια για αντιπλημμυρικά έργα. Κανένας όμως μακροπρόθεσμος και ουσιαστικός σχεδιασμός δεν φάνηκε στον ορίζοντα. Παράλληλα δεν αποκαταστάθηκαν  ακόμα οι σημαντικές ζημιές σε αναχώματα. Μάλιστα δεν έγινε καμιά παρέμβαση σε περιοχές που πλήγηκαν από τον ΙΑΝΟ, με αποτέλεσμα, εκτός από τις ζημιές που καταγράφηκαν να παραμένουν οι κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Οι δήμοι του Ν. Καρδίτσας και η περιφέρεια Θεσσαλίας «σιγοντάρισαν» την κυβέρνηση. Έκαναν και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να απαλλαγούν από τις ευθύνες που έχουν όλοι μαζί για την απουσία πολιτικής προστασίας για το λαό και την περιουσία του. Τα όποια ποσά διατέθηκαν για έργα, επιχειρήθηκε να «αξιοποιηθούν» από δήμους και περιφέρεια  με αδιαφάνεια και σκοπιμότητες, εξυπηρετώντας «τους ημέτερους» -όπως καταγγέλθηκε στα ΜΜΕ. Και τελικά οι όποιες κατασκευές έγιναν είναι πρόχειρες, αποσπασματικές και κακότεχνες.

Αυτό αποδείχτηκε με τις  βροχές του Δεκέμβρη και τις πρόσφατες (3-4 Γενάρη) που ξεσκέπασαν το φιάσκο των όποιων μικροέργων έγιναν. Έτσι περιοχές όπως  Μαγούλα, Μαραθέα, Μακρυχώρι, Κοσκινά, Ορφανά, Φύλλο, Λεύκη, Πέτρινο, Λεοντάρι κ.λ.π. είναι οι ίδιες που πλημμύρισαν πάλι και θα ξαναπλημμυρίσουν και στην επόμενη μικρή ή μεγαλύτερη μπόρα αφού τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε. Και εκεί που έγιναν «άρον – άρον»  κάποια μικροέργα  για επικοινωνιακούς λόγους με  τους κατοίκους, τα νερά απείλησαν να τα παρασύρουν (Μπαλάνος Μουζακίου) ή τα παρέσυραν κιόλας (δρόμος Μονή Σπηλιάς – λίμνη Στεφανιάδας).

Σε περιοχές που οι καταστροφές είναι σημαντικές, όπως στο Παλαιοζωγλόπι, στον Αμάραντο, στην Πεζούλα, στην Καρίτσα, στο Λεοντίτο, στο Πετρωτό, στην Οξυά και αλλού, οι ζημιές από κατολισθήσεις συνεχίζονται και οι κίνδυνοι για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους παραμένουν.

Η ίδια η ζωή και τα γεγονότα, κατέδειξαν την αναγκαιότητα για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην περιοχή μας, όπως κατ’  επανάληψη έχει τονίσει το ΚΚΕ. Είναι προφανές πως για να υπάρξει ένας τέτοιος σχεδιασμός, απαιτείται σκληρός αγώνας από τους ίδιους τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, από όλους όσους πλήττονται από την πολιτική κόστους – οφέλους.

Απαιτείται η διεκδίκηση ολοκληρωμένου και συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για το νομό Καρδίτσας που θα περιλαμβάνει και την διαχείριση υδάτων με ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου. Έργα συνδυασμένα με τοπικές ολοκληρωμένες σε όλο το μήκος τους παρεμβάσεις στους ποταμούς Καλέντζη, Καράμπαλη, Γαβριά, Ιταλικό, Ενιππέα, Ρέμα Κακάρας, Πάμισο, Φαρσαλίτη, Σοφαδίτη, που σε κάθε βροχή ξεχειλίζουν και πλημμυρίζουν τις περιοχές που περνάνε.

Η ανάγκη για προστασία του λαού από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές δεν μπορεί να υποτάσσεται στη λογική του καπιταλιστικού κέρδους.

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας σε διαδικτυακή συνάντηση