- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΚΚΕ Καρδίτσας: Η πρωτοβουλία για την ανατροπή της κατάστασης ανήκει στο λαό

Η ώρα του πολέμου ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού είναι τώρα. Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για να παρέμβει ο λαός! Τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι και οι εκατοντάδες θάνατοι με καταγραφή 1 νεκρού από κορονοϊό κάθε 15 λεπτά και σε συμπολίτες μας στην Καρδίτσα, είναι το αποτέλεσμα των διαχρονικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να στηρίξει τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και των μεταφορών σε βάρος των εργαζόμενων, των μαθητών και όλου του λαού. Αυτή η κατάσταση αποδεικνύει γιατί εξαφανίστηκαν τώρα όλοι εκείνοι οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές που μας έλεγαν μετά το πρώτο κύμα ότι χάρη σε αυτούς είναι προστατευμένος ο λαός του νομού Καρδίτσας.

Ακόμα και 15 ημέρες μετά την επιβολή του γενικού lockdown, τα κρούσματα παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται στην ατομική ευθύνη για την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση ακόμη μία φορά το λαό. Δεν ευθύνεται κάποια «χαλάρωση» του λαού που τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης όπως έκανε και στο πρώτο κύμα. Ευθύνεται η εγκληματική πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, αφού επικρατούν ακόμα οι ίδιες άθλιες συνθήκες στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι οι μόνοι χώροι συγχρωτισμού και συνωστισμού τις 15 ημέρες του lockdown. Για τους εκατοντάδες νεκρούς ευθύνεται η κυβέρνηση που συνεχίζει να αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα «παρακαλάει» τους κλινικάρχες να συμβάλλουν χαρίζοντάς τους παχυλές αποζημιώσεις.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο και η ΥΠΕ ευθύνονται και για την τραγική και οριακή κατάσταση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας του νομού Καρδίτσας. Η καθυστερημένη και στις περισσότερες περιπτώσεις ανύπαρκτη ενίσχυση των δομών υγείας με γιατρούς, προσωπικό, εξοπλισμούς και υποδομές οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στη διαφήμιση μερικών προσλήψεων συμβασιούχων, που δεν αναπλήρωσαν ούτε καν τις αποχωρήσεις των μόνιμων υπαλλήλων, παρά στο σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες. Ακόμα και οι μετακινήσεις προσωπικού, μηχανημάτων μέχρι και ολόκληρων κλινικών γίνονται χωρίς κανένα σχέδιο και καμία ασφάλεια για τους εργαζομένους και τους ασθενείς με ή χωρίς κορονοϊό.

Συνολικά, το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού μετατράπηκαν σε δομές για μία μόνο νόσο αφήνοντας εκτεθειμένους όλους τους χρονίως πάσχοντες και όλα τα άλλα προβλήματα υγείας. Οι κλίνες ΜΕΘ μετατράπηκαν για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, και μόνο 4 απλά κρεβάτια εξοπλίστηκαν με μηχανήματα για να τα ονομάσει η διοίκηση και η κυβέρνηση «νέες κλίνες ΜΕΘ», χωρίς καμία πρόσληψη εξειδικευμένου γιατρού και του υπόλοιπου απαραίτητου προσωπικού. Τα όποια νέα κρεβάτια νοσηλείας κορονοϊού δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο δεκάδων κρεβατιών χειρουργικών, ορθοπεδικών, οφθαλμιατρικών και ουρολογικών ασθενών. Τα τακτικά ιατρεία όπως και τα χειρουργεία ουσιαστικά «πάγωσαν» επειδή νευρολόγος, ρευματολόγος, παθολόγος, χειρουργός και ορθοπεδικός εφημερεύουν για επείγοντα περιστατικά κορονοϊού.

Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μένουν πίσω ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα, που οι κλίνες ΜΕΘ και τα κρεβάτια νοσηλείας για κορονοϊό δεν επαρκούν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία παρά μόνο για λίγες μέρες, η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές. Μόνο στην Καρδίτσα περισσότερα από 50 κρεβάτια βρίσκονται σε κλειστές και ανεκμετάλλευτες μονάδες υγείας. Περισσότερα δηλαδή και από αυτά που διαθέτει το νοσοκομείο της πόλης για ασθενείς με κορονοϊό. Περισσότερες από 2000 κλίνες διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλίας, δηλαδή περισσότερες από όσες έχουν όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας μαζί για όλες τις παθήσεις. Ταυτόχρονα, σε όλη τη Θεσσαλία υπάρχει μόνο ένα δημόσιο εργαστήριο διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό αλλά τέσσερα ιδιωτικά. Παρόλα αυτά  τα τεστ από τις κινητές μονάδες υγείας της Καρδίτσας αποστέλλονται στην Αθήνα.

Αυτές είναι οι συνέπειες της επιχειρηματικότητας στην υγεία για την οποία προετοίμαζαν τους πελάτες της ιδιωτικής ασφάλισης και του ιατρικού τουρισμού η περιφέρεια και οι κυβερνήσεις με τα αναπτυξιακά συνέδρια από την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές είναι οι συνέπειες της ανταγωνιστικότητας στην υγεία για την οποία έκλειναν και συγχωνεύονταν νοσοκομεία και κλινικές και διαγράφονταν θέσεις μόνιμου προσωπικού από την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Ο λαός πρέπει και μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά τα μέτρα που αρνούνται να πράξουν τόσο καιρό και μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Να γίνουν τώρα: