Η ανακήρυξη του Κέντρου υγείας Μουζακίου, που έχει καταρρεύσει από τις πρόσφατες πλημμύρες, σε ΚΥ αναφοράς για τον κορονοϊό!!!, αποδεικνύει με τον πιο τρανταχτό τρόπο το πόσο αποσπασματικά και πρόχειρα κινείται η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς αν δεν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ακόμα και τα άλλα δύο κέντρα υγείας του νομού (Σοφάδων και Παλαμά) υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς την άμεση ενίσχυσή τους δεν πληρούν σχεδόν στο παραμικρό τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα κέντρα υγείας στο νομό, όπως και τα περισσότερα κέντρα υγείας πανελλαδικά, αδυνατούσαν σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθούν ολοκληρωμένα στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση των υπόλοιπων παθήσεων στο διάστημα πριν την πανδημία.
Επιγραμματικά, οι σύλλογοι και τα σωματεία των υγειονομικών αναφέρουν επανειλημμένα τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς που αγγίζει το 70%.
Και στα 3 κέντρα υγείας υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος και εκτός των γενικών ιατρών δεν υπηρετεί γιατρός άλλης ειδικότητας. Το διοικητικό προσωπικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο και οι ανάγκες καλύπτονται είτε με ελάχιστους συμβασιούχους είτε με μετακινήσεις μαιών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων. Στην εφημερία οι εξετάσεις αίματος που πραγματοποιούνται είναι ελάχιστες, ενώ λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε μία απλή ακτινογραφία θώρακος. Δεν υπάρχουν κατάλληλοι και ασφαλείς διακριτοί χώροι εξέτασης ασθενών με συμπτώματα κορονοϊού.
Επιπλέον, στο πρώτο κύμα της πανδημίας γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είχαν μετακινηθεί επανειλημμένα και για μεγάλα διαστήματα στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας γιατί το προσωπικό εκεί δεν επαρκούσε.
Το ίδιο συνέβη και την περασμένη εβδομάδα, με την ΥΠΕ να εγκρίνει και να επιβάλει σε γιατρούς από τα κέντρα υγείας να πραγματοποιήσουν πρόσθετες εφημερίες στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τις δεδουλευμένες εφημερίες του πρώτου κύματος. Αυτή είναι η κατάσταση στα κέντρα υγείας του νομού, τα οποία όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά αποδυναμώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, αφήνοντας ακόμα περισσότερο εκτεθειμένους τους κατοίκους των χωριών που σε μεγαλύτερη αναλογία ανήκουν στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
Η τραγική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν μπορεί να αναστραφεί με αποφάσεις και λόγια που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα. Η πραγματική ενίσχυση της ΠΦΥ απαιτεί μαζικές προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Επιβάλλεται σήμερα η ανανέωση και ο πλήρης εξοπλισμός των υποδομών και εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας. Το υγειονομικό προσωπικό χρειάζεται συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία του με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με τακτικά περιοδικά τεστ για τον κορονοϊό.
Για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μονόδρομος η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Κορυφαίο παράδειγμα είναι το γκρεμισμένο κέντρο υγείας Μουζακίου το οποίο «φιλοξενείται» σε κτήριο της μαθητικής εστίας που δεν πληροί τις στοιχειώδεις υγειονομικές προδιαγραφές ενώ την ίδια στιγμή στα γεωγραφικά όρια του δήμου υπάρχει ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης που είναι κλειστό με απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους και πρέπει άμεσα να επιταχθεί.
Οι αποσπασματικές κινήσεις της κυβέρνησης ολοκληρώνουν τον τραγέλαφο με τον οποίο αντιμετωπίζει την υγεία του λαού. Αφού το μυθιστόρημα της «ατομικής ευθύνης» δεν βρήκε την προσδοκώμενη ανταπόκριση από το λαό, η κυβέρνηση προσπαθεί χορτάσει τους «πεινασμένους» με αέρα κοπανιστό! Την ίδια ώρα δίνει «πεσκέσι» εκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα υγείας για τα τεστ και για την «κράτηση» κλινών ΜΕΘ.
Δεν πρέπει, όμως, ο λαός να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες του για υγεία. Να μην αποδεχθεί το ρόλο του θεατή που του ετοιμάζουν. Να παλέψει οργανωμένος για την υγεία του κάτω από όλες τις συνθήκες.