- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΚΚΕ: Αγώνας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Ο λαός μας τόσο πανελλαδικά όσο και ειδικά στο νομό Καρδίτσας συνεχίζει να παραμένει εκτεθειμένος απέναντι στο κορονοϊό.

Το γεγονός αυτό  αποδεικνύεται από την εξέλιξη της πανδημίας στο νομό Καρδίτσας με την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Επίσης, τα ανεπαρκή για την προάσπιση της υγείας του λαού μέτρα της κυβέρνησης, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης επιβάλλουν στο λαό μας να διεκδικήσει για άλλη μία φορά όσα έχει ανάγκη ο ίδιος και οι οικογένειές του.

Η κυβέρνηση που φρόντισε με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου να προσαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και των αεροπορικών εταιρειών, άφησε στην ίδια αποσαθρωμένη κατάσταση το δημόσιο σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα στο νομό Καρδίτσας η κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Ανεπαρκής η ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό Καρδίτσας έξι μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας

Στο νοσοκομείο οι μόνιμοι γιατροί είναι στο μείον ένα από την αρχή της χρονιάς. Ακόμα και με τους επικουρικούς ιατρούς, οι ελλείψεις αγγίζουν το 20%. Παρά τις τυμπανοκρουσίες για προσλήψεις προσωπικού το προηγούμενο διάστημα, η πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου είναι επίσης στο μείον ένα από την αρχή της χρονιάς. Το γεγονός ότι προσλήφθηκαν συμβασιούχοι, ενώ αποχώρησαν μόνιμοι υπάλληλοι με συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις, αποκαλύπτει και το σχεδιασμό της κυβέρνησης παίρνοντας την σκυτάλη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ακόμα και χωρίς νοσηλευόμενα κρούσματα του κορονοϊού, η παθολογική κλινική είναι υπερπλήρης με σχεδόν 30% ελλείψεις ειδικών παθολόγων. Η παιδιατρική κλινική εφημερεύει όλο το μήνα μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, αλλά και πάλι η κατάσταση αυτή εξαρτάται από τις μετακινήσεις παιδιάτρων από τα κέντρα υγείας. Οι κλίνες ΜΕΘ, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πώς αύξησε, είναι οι ίδιες με αυτές πριν από την πανδημία φτάνοντας οριακά την αναλογία των 5 κλινών ανά 100.000 πληθυσμού. Επιπλέον, υπάρχουν μόνο 3 αναπνευστήρες για τα 3 τμήματα πρώτης γραμμής, παθολογική κλινική, τμήμα ύποπτων και τμήμα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στα κέντρα υγείας του νομού η κατάσταση είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτή πριν από την έναρξη της πανδημίας. Στα τρία περιφερειακά ΚΥ οι ελλείψεις σε γιατρούς ξεπερνούν το 75%, ενώ το διοικητικό προσωπικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Στο ΚΥ Καρδίτσας δεν υπάρχει καν παθολόγος ούτε γενικός ιατρός. Σε κανένα ΚΥ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε μία απλή ακτινογραφία στην εφημερία, λόγω έλλειψης προσωπικού παρά τα νεοεγκατεστημένα εργαστήρια. Ο πληθυσμός της υπαίθρου, που σε μεγαλύτερη αναλογία αποτελείται από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή τακτική παρακολούθηση και έλεγχο της υγείας του.

Η κυβέρνηση διαφημίζει την πολιτική της για να κρύψει την τραγική αλήθεια

Η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι μόνο λόγια που προσπαθούν να κρύψουν την πραγματική κατάσταση. Ο έλεγχος με τεστ των υγειονομικών που θα γύριζαν από διακοπές γίνεται με τεράστια καθυστέρηση ακόμα και μετά την επιστροφή στην εργασία. Ακόμα και έτσι θεσπίστηκαν απαράδεκτα ερωτηματολόγια για το ποιος εργαζόμενος πρέπει να κάνει τεστ, με σαφή στόχο την προσαρμογή των πραγματοποιούμενων τεστ στην ένδεια των απαραίτητων υλικών. Αντίθετα, ούτε λόγος δεν γίνεται για περιοδικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς όσο βρίσκονται στην εργασία τους, όπου έχουν και πολλαπλάσιο κίνδυνο νόσησης.

Η περιβόητη αύξηση των νοσοκομείων που μπορούν να νοσηλεύουν πλέον ασθενείς με COVID-19, όπως και για το νοσοκομείο της Καρδίτσας, αφορά στην πραγματικότητα μόνο αποφάσεις των ΥΠΕ για μετατροπή τμημάτων και κλινικών χωρίς καμία βελτίωση και ενίσχυση της υποδομής και του προσωπικού τους. Οι μεγαλόστομες ανακοινώσεις της Περιφέρειας για 200 προσλήψεις συμβασιούχων το επόμενο διάστημα στο σύστημα υγείας της Θεσσαλίας, δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των κενών από τις επερχόμενες αποχωρήσεις παλαιότερων συμβασιούχων. Μόνο στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας του νομού Καρδίτσας θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση σχεδόν 90 συμβασιούχοι (ΟΑΕΔ, επικουρικοί γιατροί και προσωπικό, καθαρίστριες και φύλακες) αφού λήγουν οι συμβάσεις τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Η κυβερνητική «πιπίλα» της ατομικής ευθύνης είναι το έδαφος για την καλλιέργεια αναχρονιστικών αντιλήψεων

Η λίστα των ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας του νομού είναι μακριά και όσο η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις πραγματικές της ευθύνες, τόσο ο λαός μας θα βρίσκεται εκτεθειμένος. Η μονόπλευρη παρότρυνση από την κυβέρνηση για τη χρήση μάσκας ως «το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε» έχει σκοπό να αποκρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η ατομική ευθύνη και με τη χρήση μάσκας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όσο δεν υλοποιείται η απαραίτητη κρατική-κυβερνητική ευθύνη για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε αυτή τη βάση, η κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες για την εξάπλωση αντιεπιστημονικών απόψεων περί μη ύπαρξης του κορονοϊού ή περί υπερβολικών αντιδράσεων απέναντι στην πανδημία.

Καλούμε το λαό να παλέψει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Μέσα από το οργανωμένο του κίνημα, τα σωματεία και τους άλλους λαϊκούς φορείς να διεκδικήσει τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας του.