Ειδήσεις

ΚΚΕ: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας


Από τις πλημμύρες της 18ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο Νομό Καρδίτσας, επλήγη και η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, στα υπόγεια της οποίας ήταν αποθηκευμένα χιλιάδες έργα σημαντικών Καρδιτσιωτών ζωγράφων (Γιολδάσης, Βαλταδώρος, Γ. Γούλας, κ.α.) και απαιτείται εξειδικευμένη και χρονοβόρα διαδικασία για να διασωθούν όσα από αυτά δεν έπαθαν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Παρόλο που πέρασε ένας μήνας από την πλημμύρα, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των υπογείων και αρκετά έργα, όπως και άλλα υλικά καθώς και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, βρίσκονται μέσα στις λάσπες. Η δε Πινακοθήκη είναι εκτός λειτουργίας.

Οι σωστικές εργασίες των έργων διακόπηκαν λόγω αποχώρησης του εξειδικευμένου συνεργείου (συντηρητές) του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή τη στιγμή οι ελάχιστοι υπάλληλοι της Πινακοθήκης μαζί με εθελοντές, πασχίζουν χωρίς επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση να ανταποκριθούν στις εξειδικευμένες εργασίες διάσωσης που απαιτούνται να γίνουν. Πέραν της τεράστιας έλλειψης σε επιστημονικό προσωπικό, που προϋπήρχε της πλημμύρας, υπάρχει έλλειψη και σε ειδικά υλικά (απορροφητικά χαρτιά, καθαριστικά υγρά, κλπ) που είναι απαραίτητα για τις εργασίες διάσωσης.

Οι ζημιές στις υποδομές της Πινακοθήκης και η καθυστέρηση αποκατάστασης εγκυμονούν κινδύνους και για τα υπόλοιπα έργα στους ορόφους, που ναι μεν δεν πλημμύρισαν, αλλά θα υποστούν βλάβες λόγω της μη λειτουργίας του κλιματισμού και της απουσίας των κατάλληλων συνθηκών που απαιτούνται για την ασφαλή και αναλλοίωτη διατήρησή τους. Επιπλέον το κτίριο έχει πρόβλημα υγρασίας από το δώμα και απαιτούνται τεχνικές παρεμβάσεις.

 

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποιες επείγουσες και άμεσες ενέργειες θα κάνουν, ώστε:

  • Να καθαριστούν άμεσα τα υπόγεια, να αντικατασταθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της Πινακοθήκης.
  • Να σταλούν ειδικά συνεργεία για να ολοκληρώσουν τις σωστικές εργασίες στα έργα ζωγραφικής.
  • Να σταλούν ειδικά συνεργεία που θα αναλάβουν το έργο της αποκατάστασης και συντήρησης των έργων ζωγραφικής.
  • Να γίνει μελέτη και να υλοποιηθούν τεχνικές, τεχνολογικές και αισθητικές παρεμβάσεις στο κτίριο ώστε η Πινακοθήκη να λειτουργεί με ασφάλεια και σύγχρονους όρους για τα έργα, το προσωπικό και τους επισκέπτες.
  • Να καλυφθούν οι ελλείψεις με μόνιμες προσλήψεις διοικητικού, τεχνικού και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για την άρτια λειτουργία της Πινακοθήκης.

 

Προηγούμενο άρθρο Πλύσιμο κεντρικών δρόμων στην πόλη της Καρδίτσας το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας