Ειδήσεις

Κινητοποίηση από αγρότες και κτηνοτρόφους στον ΕΛΓΑ Λάρισας


Κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο  των συντονισμένων κινητοποιήσεων που γίνονται σήμερα στα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα, με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων,  για πολύμορφες δράσεις ενάντια στη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί ακόμα πιο γρήγορα τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στην κινητοποίηση αυτή  ξεχώρισε η συμμετοχή αγροτών από περιοχές όπως ο Τύρναβος, η Ζαγορά, όπου το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και οι αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, αφού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και εισόδημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον «ντορό» των προκατόχων της, αρνείται να καλύψει τη μεγάλη χασούρα των αγροτών, «πατώντας» πάνω στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών και δεν αποζημιώνει στο σύνολο των καταστροφών.

Σε δήλωσή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κατήγγειλε τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, που σε χτεσινή σύσκεψη στον Τύρναβο προανήγγειλε την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων. Ταυτόχρονα, δήλωσε την αντίθεση στο νομοσχέδιο – έκτρωμα για το χτύπημα των διαδηλώσεων που προωθεί η κυβέρνηση.  Ακόμα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Ζητάμε την άμεση καταβολή του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019». Tέλος, ο Ρίζος Μαρούδας αναφερόμενος στο ν/σ περιορισμού των διαδηλώσεων, τόνισε ότι αυτό αφορά και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι εμείς έχουμε πικρό παράδειγμα από τα αγροτοδικεία. Εμείς πιστεύουμε, κατέληξε, ότι ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα μαζί με το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα, μπορούμε θα αναγκάσουμε να μείνει στα συρτάρια, να μην υλοποιηθεί. 

Από την πλευρά του ο Κώστας  Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων, αφού αυτές δεν  θα ενδιαφέρονται για το συμφέρον και τις ζημιές των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά για τα κέρδη τους. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα εξαναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς αυτό αναγκαστικά να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα».

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, Μιχάλη Λιόντο, στον οποίο και κατέθεσαν τα αιτήματά τους.  Στη συνάντηση, ο  προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, προκλητικά δήλωσε πως δεν υπάρχουν λεφτά για αποζημιώσεις στο 100%,  ξεχνώντας προφανώς ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν τον έχει επιδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν και ταυτόχρονα με έναν κυνικό τρόπο δήλωσε πως δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει όλες τις ασθένειες και όλες τις καταστροφές, αφού αυτό θα οδηγήσει τους παραγωγούς να μην ενδιαφέρονται για την παραγωγή τους και να περιμένουν δήθεν τις αποζημιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η δήλωση είναι στο πνεύμα της απάντησης που είχε δώσει πρόσφατα ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, με την οποία ζητούσε να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν από τις χαλαζοπτώσεις οι αγρότες – παραγωγοί μήλων,  όπου χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: «O ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100%, γιατί είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει και μία διαδικασία, ένα κίνητρο ας το πω έτσι, προκειμένου ο παραγωγός να παίρνει τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής του καλύψεως, προκειμένου να απομειώνει τη ζημία».

Η κινητοποίηση έκλεισε με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών να καλούν τους αγρότες σε εγρήγορση για τα προβλήματα που υπάρχουν και οργανωμένη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΠΗΓΗ: www.902.gr

Προηγούμενο άρθρο Νέο σύστημα άρδευσης για 6.7000 στρέμματα στο Μελισσοχώρι
Επόμενο άρθρο Αρχή με Αλέξη Ελευθερίου ο Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων Γ. Πασιαλής