Με στόχο, μεταξύ άλλων, την κάλυψη των κενών της κείμενης νομοθεσίας αλλά και την προάσπιση των δανειοληπτών έναντι αθέμιτων και παράνομων πρακτικών των τραπεζών, ο Σύλλογος Δανειοληπτών έρχεται να σταθεί σύμμαχος και αρωγός των υπερχρεωμένων συμπολιτών στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Ο ρόλος τους είναι πρωτίστως συμβουλευτικός και υποστηρικτικός και όχι αυτός ενός δικαστικού διαμεσολαβητή, ωστόσο ακόμη και αυτό είναι ένα τεράστιο βοήθημα δεδομένου του λαβυρινθώδους τοπίου που χαρακτηρίζει τις σχέσεις δανειοληπτών-τραπεζών αλλά και κράτους. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών Ν.Καρδίτσας κ. Γιώργος Μπαρτζώκης εξηγεί αναλυτικά το ρόλο της Κίνησης, ποιός μπορεί να απευθυνθεί σε αυτή και τι παροχές μπορούν να του προσφερθούν. Αναλυτικά:
Ερ.: Σύλλογος δανειοληπτών. Αν και η απάντηση είναι προφανής και σχετίζεται με την ραγδαία επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, γιατί τώρα και όχι νωρίτερα; Διότι πρόβλημα δεν υπάρχει για τους δανειολήπτες μόνο τώρα που αδυνατούν να πληρώσουν. Υπήρχαν και παλαιότερα από κακές πρακτικές των τραπεζών.
Απ.: Η καταναλωτική οργάνωσή μας με την επωνυμία «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ» στο οποίο είμαι Πρόεδρος είναι αναγνωρισμένο επίσημα με την υπ’ αρ. 4236/2007 απόφαση του Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών – εκούσια δικαιοδοσία με έδρα την Αθήνα , οδός Ραγκαβή 101 Γκύζη. Ο σημερινός υπερδανεισμός των πολιτών οφείλεται στο ότι αυτοί αναγκάστηκαν να υποκαταστήσουν την μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος με δάνεια και πιστωτικές κάρτες από τις τράπεζες. Μείωση που ήταν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της πολιτικής των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων από το 2005 μέχρι το 2008 αυξήθηκαν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί αντί να επιταχυνθεί η πορεία σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων εργαζομένων με αυτό των συναδέλφων τους στην Ευρώπη. Ωστόσο έχουν ευθύνες και οι τράπεζες. Στη χώρα μας το πρόβλημα προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις την τελευταία δεκαετία με την πιστωτική επέκταση και τις υπερβολές που την χαρακτήρισαν. Όταν στη χώρα μας εγκαινιαζόταν και επίσημα η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπήρχε μία πλούσια εμπειρία, πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί κανείς. Όμως η επίκληση αυτής της ευρωπαϊκής εμπειρίας υπήρξε επιλεκτική στην Ελλάδα. Προέτασσε την αναγκαιότητα της απελευθέρωσης και αποσιωπούσε τα αναγκαία μέτρα που θα έπρεπε να τη συνοδεύουν για την πρόληψη των καταχρήσεων. Η μέριμνα της Πολιτείας για τη λήψη μέτρων που θα ενίσχυαν την ικανότητα των καταναλωτών να διαχειριστούν με σύνεση και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους την πιστοληπτική τους ικανότητα ήταν περιορισμένη. Όλοι ασφαλώς θυμούμαστε τις επιθετικές πρακτικές υπό τις οποίες συντελέστηκε η πιστωτική επέκταση στα χρόνια που ακολούθησαν. Πρακτικές που μακράν απείχαν από τις αρχές του υπεύθυνου δανεισμού. Οι διαφημίσεις της εποχής ενθάρρυναν τους καταναλωτές σε εύκολη και ανέμελη πρόσβαση στην πίστωση. Αυτό παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα πολλών νοικοκυριών δεν επέτρεπαν την κάλυψη του υψηλού κόστους της πίστωσης. Αρκούσε το γεγονός ότι τα υπέρμετρα επιτόκια της καταναλωτικής πίστης υπερεπαρκούσαν για να καλύψουν τις επισφάλειες που παρήγαγαν οι εν λόγω πρακτικές.
Ερ.: Με πόσες και τι υποθέσεις έχετε ασχοληθεί σ’αυτούς τους λίγους μήνες που λειτουργείται;
Απ.: Ο σύλλογός μας προκειμένου να εκπληρώσει τους σκοπούς του καταστατικού που επιδιώκεται:
1) Μετηνκριτικήστάσηκαιτησυλλογικήδράσητουπολίτη.
2) Μετονεντοπισμό, τημελέτηκαιτηναπόκοινούαντιμετώπισητωνπροβλημάτωνπουαπασχολούντουςδανειολήπτες
3) Μετηνενημέρωσηκαιενεργοποίησητωνπολιτώνγιατηδιεκδίκησητωνεξόδωνπρομήθειαςδανείωνπουενδεχομένωςέχουνκαταβάλλειστιςτράπεζεςπουέχουνδανειοδοτηθεί.
4) Μετηνπροάσπιση, τηδιασφάλισηκαιτηδιεύρυνσητωνδικαιωμάτωντουπολίτη–δανειολήπτηενάντιαστουςκαταχρηστικούςόρουςπουηκάθετράπεζαεπιβάλλει.
5) Μετηνπροστασίατουκαταναλωτή–δανειολήπτηαπόπροϊόντακαιυπηρεσίεςπουθέτουνσεκίνδυνοτηνυγείακαιτηνασφάλειατουήπροσβάλλουντηναξιοπρέπειακαιτηναισθητικήτου.
διαθέτει γραφείο στην Καρδίτσα επί της οδού Υψηλάντου 66 στο Παυσίλυπο με τηλ. 2441021419 με το διακριτικό γνώρισμα Ταυτότητα Δανειοληπτών που είναι μία σειρά από γραφεία μας, που δημιουργούμε σ’ όλη την Ελλάδα με διακριτική αναφορά και δείχνει την απόφαση των δανειοληπτών να εκφράσουμε μια ενιαία στάση έκφρασης έναντι των τραπεζών ως μια ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ που έχει αναφορά, αρχή και συνέχεια για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων τους.
Ερ.: Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία για κάθε δανειολήπτη που θέλει τη συνδρομή σας; Πρέπει να γίνει μέλος του συλλόγου; Ποιος και πως μπορεί να απευθυνθεί σε σας και κυρίως για ποια ζητήματα μπορεί να απευθυνθεί και για ποια όχι; Ο σύλλογος έχει απλά συμβουλευτικό-κατευθυντικό χαρακτήρα ή αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει υποθέσεις των δανειοληπτών;
Απ.: Ήδη έχουμε 500 μέλη από τη περιοχή της Καρδίτσας, η ενημέρωση για τους σκοπούς και τους στόχους του συλλόγου μας είναι ελεύθερη για τον κάθε πολίτη.
α) Ειδικότερα οι δανειολήπτες πληροφορούνται αν δικαιούνται να τους επιστραφούν πίσω τα έξοδα φακέλου των δανείων τους που έχουν κριθεί παράνομα και καταχρηστικά με αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων και
β) Ενημερώνονται εάν έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο Νόμο Κατσέλη 3869/2010 περί απαλλαγής και ρύθμισης υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αφού στελέχη του έχουν εξειδικευτεί σ’ όλες τις παραγράφους του νόμου και έχουν ήδη συμβάλει με την κατάλληλη μεθόδευση στην επιτυχία του νόμου με την βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να διαμορφωθεί το πολιτικό-οικονομικό κλίμα για απαλλαγές που έφτασαν το 100 % των χρεών των δανειοληπτών.
Ερ.: Πως κρίνεται την προωθούμενη ρύθμιση για τα δάνεια των νοικοκυριών. Είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατεύθυνση από το νόμο Κατσέλη;
Απ.: Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για υπερχρεωμένους δανειολήπτες που εξήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης θέλουμε ως καταναλωτική οργάνωση να δηλώσουμε τα εξής:
α. Η πρόταση για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των στεγαστικών και ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων, με τετραετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο 1,5% που υπάγονται μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και συνταξιούχοι, αφορούν τους δανειολήπτες που σήμερα έχουν ενήμερες οφειλές δηλαδή το 80 % των στεγαστικών δανείων , το 65 % των καταναλωτικών δανείων και το 70 % των επιχειρηματικών , όχι των υπερχρεωμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που εξακολουθούν να υπάγονται τον Ν. 3869/2010 τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ
β. Οι ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση ανέργων, πολυτέκνων και χρονίως πασχόντων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με περίοδο χάριτος 4 ετών στη διάρκεια των οποίων οι δανειολήπτες δεν θα πληρώνουν καθόλου δόση ,δεν μας εξηγεί που θα βρουν μετά την περίοδο αυτή χρήματα να πληρώσουντις υποχρεώσεις τους.
γ. η τροποποίηση με νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βελτιώνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 51% των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100% ) μας βρίσκει σύμφωνους και ήμασταν η μόνη οργάνωση που αντισταθήκαμε στην επικείμενη τότε κατάργησή του από την ντροπολογία Κουτρουμάνη που δεν πέρασε τον Μάρτιο του 2012
δ. Η υποχρέωση καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας που θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο με ελάχιστη καταβολή να ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως, είναι τελείως αντισυνταγματική και παραβιάζειτο Δικαίωμα δικαστικής ακρόασης και προστασίας το άρθρο 20 Συντάγματος
ε. Η ένταξη στο Νόμο Κατσέλη των ελευθέρων επαγγελματιών έως τα χρέη του που φτάνουν τα 25.000 ΕΥΡΩ , αφορούν πολύ λίγους και δεν επιλύει το τεράστιο πρόβλημα της υπερχρέωσης των εμπόρων που έχουν δανειακές υποχρεώσεις πολύ μεγαλύτερες και προτείνουμε την επέκταση του Νόμου 3869/2010 για όλους του εμπόρους ανεξαρτήτως ποσού οφειλών τους.
Ερ.: Το αντικείμενό σας είναι μόνο δάνεια νοικοκυριών ή ασχολείστε και με τα δάνεια των επαγγελματιών-επιχειρηματιών; Ως ειδικοί πως σχολιάζετε το γεγονός πως σε όλες τις ρυθμίσεις που έχουν περάσει ή προωθούνται οι επαγγελματίες εξαιρούνται;
Απ.: Ήδη έχουμε προτείνει την τροποποίηση του Νόμου ΚΑΤΣΕΛΗ 3869/2010 περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την ρητή και σαφή ένταξη των ΕΜΠΟΡΩΝ με την δυνατότητα για απαλλαγή και ρύθμιση των χρεών τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους έχει ως εξής: Τροποποίηση του άρθρου 1 του Ν.3869/2010 με πρόσθεση νέου εδαφίου στην 1η παράγραφο. Έμποροι που έχουν πτωχευτική ικανότητα, παρουσιάζουν έσοδα στο προηγούμενο οικονομικό έτος μέχρι του ποσού των 500.000 ΕΥΡΩ και έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για τους οφειλέτες ,χωρίς να υποχρεούνται να κηρύξουν πτώχευση του Εμπορικού Δικαίου και να διακόψουν την λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Έμποροι θεωρούνται οι κατά τον Εμπορικό Νόμο είναι όσοι μετέρχονται πράξεις εμπορικές και κύριο επάγγελμα έχουν την εμπορία. Ιδιαίτερα πρέπει να προσεχθεί με ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις η κατηγορία των «μικροεμπόρων» όπως αποκαλούνται, τόσο από την επιστήμη όσο και από την νομολογία, οι οποίοι χαρακτηρίζονται εκείνοι των οποίων η άσκηση εμπορικών πράξεων συνδέεται προεχόντως και κατά κύριο λόγο προς τη σωματική τους καταπόνηση και το κέρδος που αποκομίζουν από αυτές αποτελεί αμοιβή της προσωπικής τους εργασίας (βλ. Εφ.Αθ.11433/1995, Εφ.Αθ.3924/1981 ΝΟΜΟΣ, υπ ΑΡΙΘ. 5074/2011 Ειρ. Θεσσαλονίκης ). Σ’ αυτήν την κατηγορία μπορούν ενταχθούν όλα τα τεχνικά επαγγέλματα που τοποθετούν ή κατασκευάζουν προϊόντα και μεταπωλούν (αλουμινοκατασκευαστές, ξυλουργοί κα), αυτοί που διατηρούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κα) όπως επίσης και επαγγέλματα που χρειάζονται ειδικό πτυχίο για την άσκηση επαγγέλματος οπτικοί, φαρμακοποιοί κα).