Κινηματογραφίστες στην ομίχλη το αντάρτικο του Ελληνικού σινεμά


  Όταν τον Μάιο του 2009 μία ομάδα περίπου 60 ανθρώπων του κινηματογραφικού χώρου, όλων των γενεών, που βαφτίστηκαν Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη, προειδοποιούσε ότι δεν θα συμμετάσχει στα Κρατικά βραβεία και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αν δεν δει νέο και λειτουργικό κινηματογραφικό νόμο, ίσως κανείς δεν φανταζόταν ότι τα λόγια αυτά θα γινόταν πράξη, δηλαδή πραγματική αποχή. Κι όμως. Το περσυνό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γιόρτασε το Νοέμβριο τα πενήντα του χρόνια με μόνο 8 ελληνικές ταινίες, αφού απείχαν 24.

          Η αποχή των σκηνοθετών από το Φεστιβάλ ήταν ο μόνος τρόπος να πιέσουν τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Αντ. Σαμαρά, να καταθέσει στη Βουλή έναν νέο κινηματογραφικό νόμο που θα βοηθάει στην ανάπτυξη και θα επιβάλλει διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις. Ακόμη, μέχρι σήμερα, αν και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κα Δαμανάκη ότι όταν το κόμμα της αναλάβει την εξουσία στις εκατό πρώτες κιόλας μέρες διακυβέρνησης θα ψηφίσει κινηματογραφικό νόμο, τίποτα δεν έχει αλλάξει και η συμμετοχή τους στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι στον αέρα.

          Οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη συμφώνησαν σε πέντε βασικά σημεία για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πλαίσιο: 1) αύξηση του συνολικού ποσού που διατίθεται για την παραγωγή ταινιών, 2) κατανομή των πόρων με τρόπο που να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση όλων των τάσεων της εγχώριας κινηματογραφίας, 3) εξασφάλιση της διανομής και της προβολής της ελληνικής ταινίας, 4) αξιοποίηση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και των Κινηματογραφικών βραβείων (αποδέσμευση των Κρατικών Βραβείων από το Φεστιβάλ), 5) συστηματοποίηση και αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας (ίδρυση κινηματογραφικής σχολής).

          Το αποκορύφωμα βέβαια της κίνησης αυτής ήταν η ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (με 180 μέλη από όλο το φάσμα της κινηματογραφικής παραγωγής, η οποία αποδεσμεύεται και λειτουργεί ανεξάρτητα από την Πολιτεία), καθώς και η απονομή βραβείων (ή «ελληνικών Όσκαρ» όπως χαριτολογώντας τα αποκαλούν πολλοί) στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. 

          Η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας έχει την τιμή να φιλοξενεί στην πόλη μας σημαντικούς και βραβευμένους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη  και να προβάλλει τα έργα τους.

          Την περασμένη Δευτέρα προβλήθηκε η ταινία «Ricordi mi» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Στέλλας Θεοδωράκη, και για τη συνέχεια το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/10: «Μαύρο Λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη (Βραβείο Φωτογραφίας Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/γράφου, συμμετοχή στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, και του Σικάγο)

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/10 «Όνειρα σε άλλη γλώσσα» της Λουκίας Ρικάκη (βραβείο για το πιο καλό ελληνικό ντοκιμαντέρ 2010 και το βραβείο μοντάζ στο φεστιβάλ της Χαλκίδας) ΔΕΥΤΕΡΑ 01/11 «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη (Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/γράφου, βραβείο κοινού στο φεστιβάλ της Πάτρας, συμμετοχή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας 2010, Φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ στην Χαλκίδα).

          Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Παυσίλυπο με ώρα έναρξης 21:00 και ελεύθερη είσοδο.

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή Δημητρίου Σωκ. Τουλιά
Επόμενο άρθρο Απολογισμός Νομαρχιακής Θητείας 2007 – 2010