O αείμνηστος Σεραφείμ Ματζιαφός γεννήθηκε το έτος 1897 στο Νεοχώρι Καρδίτσας και κατετάγη στο Σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής κατά τη δεκαετία του 1920.
Υπηρέτησε στα αποσπάσματα της Χωροφυλακής, τα οποία δρούσαν στην περιοχή των Χασίων για την εξουδετέρωση των περιβόητων λησταρχών Γιαγκούλα και Μπαμπάνη και τη σύλληψη των καταδικασμένων ληστοφυγοδίκων.
Λόγω των γνώσεών του, καθώς ήταν απόφοιτος του τότε Σχολαρχείου Μεσενικόλα, υπηρέτησε ως Διοικητής Σταθμών Χωροφυλακής σε αρκετά κεφαλοχώρια των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και της Ελασσόνας, αλλά και στις Διοικήσεις Χωροφυλακής Λάρισας, Τρικάλων και Καλαμπάκας.
Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Ανθυπομοιράρχου το έτος 1935, εξαιτίας προβλημάτων υγείας που απέκτησε από τις κακουχίες και τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας του.
Η εφημερίδα «Ταχυδρομος» του Βόλου στις 31-05-1970 φιλοξένησε στις σελίδες της εκτεταμένο άρθρο ενός Αγραφιώτη με τίτλο: «Το τελος της ληστειας στα Χασια». Στο άρθρο αυτό, αναφέρεται η εγκληματική δράση των λσταρχών Γιαγκούλα και Μπαμπάνη και η αποτελεσματική συνεισφορά των αποσπασμάτων της Χωροφυλακής στην καταδίωξη των εγκληματιών και την παγίωση της νομιμότητας και του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, ιδίως της υπαίθρου. Ο αρθρογράφος αναφέρει εκτενώς και «το όνομα του Αστυνόμου Τσιοτίου-Φαρκαδόνας Τρικάλων Σεραφείμ Μαντζιαφού, ενός σπάνιου και δυσεύρετου τύπου της παλιάς καλής εποχής, ο οποίος προσέφερε πολλαπλές υπηρεσίες τόσο στα μεταβατικά αποσπάσματα καταδιώξεων των ληστών, όσο και στις στατικές υπηρεσίες της Χωροφυλακής στις πόλεις και στις κωμοπόλεις».
Ο γιος του, κ. Δημήτριος Μαντζιαφός δώρισε ευγενώς στο Αστυνομικό μας Μουσείο τα εξής κειμήλια ιστορικής μνήμης του πατέρα του:
-Σήματα πηλικίου της εποχής του 1930
-Επιράμματα στολής Αξιωματικού Χωροφυλακής
-Κουμπιά στολών διαφόρων μεγεθών χωρίς εκτύπωμα
-Ταυτότητες υπηρεσιακές του Σεραφείμ Μαντζιαφού και
-Τρεις ευμεγέθεις μαχαίρες-λάφυρα των ληστών.
Ο ιδρυτής του Μυσείου κ. Δημήτριος Καλλιαντζής ευχαρίστησε τον δωρητή για τα ανωτέρω κειμήλια, ως επίσης και για τη χλαίνη της Πολεμικής Αεροπορίας με δίκοχο του ιδίου, του έτους 1954.
Στο Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας φυλάσσεται αρχειακό υλικό που έχει σχέση με τη ληστοκρατία στην Ελλάδα και τους αγώνες των μεταβατικών αποσπασμάτων της Χωροφυλακής για την πάταξη της ληστείας, τη διασφάλιση της ειρήνης και την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων της υπαίθρου.