Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος ανακοίνωσε ότι υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πάτρας.
Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπει ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πάτρας μπουρούν:
- I. Με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές τους γνώσεις, μπορούν, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες συναφών επιστημονικών κλάδων, είτε ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, να ασκούν τις εξής επαγγελματικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία:
- 1. Εκπόνηση επιχειρησιακών, στρατηγικών και τακτικών σχεδίων ανάπτυξης επιχειρήσεων και οργανισμών και εκπόνηση μελετών προγραμματισμού και διαχείρισης έργων.
- 2. Διενέργεια ερευνών αγοράς, στατιστικών ερευνών και προβλέψεων.
- 3. Λήψη αποφάσεων ορθολογικής λειτουργίας των οικονομικών μονάδων.
- 4. Σχεδιασμό συστημάτων κατάρτισης προϋπολογισμών και παρακολούθησης ταμειακών ροών.
- 5. Εφαρμογή μεθόδων διοίκησης ολικής ποιότητας σε έργα και προγράμματα, σύνταξη προτάσεων ISO, πιστοποίηση.
- 6. Ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης.
- II. Να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- III. Να απασχολούνται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και να εξελίσσονται στις βαθμίδες της ιεραρχίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ο κ. Ταλιαδούρος δήλωσε ότι:
«Με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος επιλύεται ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ενός ακόμα Πανεπιστημιακού Τμήματος. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πάτρας έχουν πλέον κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία τους διασφαλίζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στον τομέα της επιστήμης τους.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι το Υπουργείο Παιδείας από το 2004, με βάση τα επιστημονικά κριτήρια και τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών, προώθησε συστηματικά την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, δημιουργώντας προβλήματα στους πτυχιούχους αλλά και στην ελληνική κοινωνία στο σύνολό της».