Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων


 Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος ανακοίνωσε ότι υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα 66/2009, προβλέπει:

  • Για το Πρόγραμμα Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών ότι, οι πτυχιούχοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους έχουν αποκτήσει συγκροτημένες ακαδημαϊκές γνώσεις γενικού χαρακτήρα σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων σχετικών με τον ελληνικό πολιτισμό, βάσει των μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά σε φορείς όπως:

1) Οργανισμοί και Ιδρύματα πολιτιστικής διαχείρισης,

2) Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

3) Σχετικοί με τα διδασκόμενα γνωστικά πεδία φορείς της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και

4) Συναφείς κλάδοι και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

  • Για το Πρόγραμμα Σπουδών «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών ότι οι πτυχιούχοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους έχουν αποκτήσει πλήρη επιστημονική γνώση γενικού χαρακτήρα σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων σχετικών με των ευρωπαϊκό πολιτισμό, βάσει της οποίας μπορούν να απασχοληθούν σε κλάδους όπως:

1) η διδασκαλία μαθημάτων που άπτονται του αντικειμένου του ευρωπαϊκού πολιτισμού τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια εκπαίδευση,

2) η διεκπεραίωση διοικητικών και άλλων Θεμάτων που έχουν σχέση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα,

3) η έρευνα σε διάφορους κλάδους του ευρωπαϊκού πολιτισμού και

4) ο πολιτισμός στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα.

Οι πτυχιούχοι του Προγράμματος Σπουδών μπορούν να απασχολούνται με πλήρη επιστημονική επάρκεια που τους παρέχουν οι σπουδές τους στους παρακάτω τομείς:

1) στην εκπαίδευση, ως καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (τη δημόσια και την ιδιωτική), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά και τον τίτλο σπουδών τους,

2) στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε τομείς που ασχολούνται με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τη διαχείρισή του, με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης, καθώς και με την ιστορία των επιστημών και τεχνολογίας και

3) στον ερευνητικό χώρο, σε κέντρα έρευνας και εκπαίδευσης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που θεραπεύουν τα παραπάνω αναφερθέντα γνωστικό αντικείμενα.

  • Για το πρόγραμμα Σπουδών «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. οι πτυχιούχοι, με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, έχουν την ικανότητα να ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως:

1) η διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά,

2) η έρευνα σε διάφορους κλάδους της ισπανικής γλώσσας και του πολιτισμού,

3) η μετάφραση κειμένων διαφόρων ειδών του γραπτού λόγου που απαιτείται σε χώρους εργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι πτυχιούχοι του Προγράμματος Σπουδών έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αξιοποιούν την ισπανική γλώσσα και πολιτισμό. Οι πτυχιούχοι που προσλαμβάνονται στους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται, με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ως:

1) καθηγητές της ισπανικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύμα-τα (Α.Ε.Ι.) και στα Διδασκαλεία / Κέντρα Ξένων Γλωσσών που τυχόν λειτουργούν σε αυτά, καθώς και γενικότερα στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά,

2) επιστήμονες που προάγουν τη γνώση σχετικά με την ισπανική γλώσσα και πολιτισμό και

3) ειδικοί επιστήμονες στη μετάφραση κειμένων χρήσιμων στη δημόσια διοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα, σε διεθνείς οργανισμούς και σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ταλιαδούρος δήλωσε ότι με την εξέλιξη αυτή επιλύεται ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

«Το ΥΠΕΠΘ από το 2004, έθεσε σε προτεραιότητα την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Με βάση τα επιστημονικά κριτήρια και τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών προχωρούμε μεθοδικά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα αποφοίτων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν κρατώντας σε ομηρία τους πτυχιούχους αυτών των Τμημάτων».

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ