Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ συνάντησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους χειρισμούς του.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύτηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας «δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο» και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαιτησίας των εργασιακών διαφορών, ο Γ.Παναγόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι διαστρέβλωσε και το ίδιο το γράμμα του Μνημονίου.
Επιπλέον, ο Γ.Παναγόπουλος υπογράμμισε πως το Μνημόνιο προβλέπει την «ισοτιμία» εργοδοτών και εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στην Διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως, την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή. «Αντ’αυτού, ο υπουργός Εργασίας θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία, την από κοινού προσφυγή».
Ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως οι εκπρόσωποι της Τρόικας δίνουν στο Μνημόνιο ακριβώς την ερμηνεία που περιέχουν τα δημοσιοποιηθέντα Προεδρικά Διατάγματα.
«Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι συνομιλητές σας. Εγώ μιλώ καλά ελληνικά και διαβάζω τι αναφέρει το Μνημόνιο» ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε ότι «τα Προεδρικά Διατάγματα συνιστούν λεόντεια παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων την ώρα που βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεννόησης, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων».
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με αισιοδοξία για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης και με ρητή αντίθεση στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β.Κορκίδης, δεσμεύτηκε για τον κλάδο του, ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν να μην αυξηθούν οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το Μνημόνιο και σημείωσε πως «ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ επειδή το θέλουν οι δανειστές μας».
Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, θεώρησε λίαν επώδυνα τα μέτρα επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ.Ασημακόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα, καθώς «δεν πρόκειται να πιάσουμε κορόιδα τους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν εδώ, αν θα έχει αποδομηθεί η ελληνική οικονομία»
Σε ό,τι ωστόσο αφορά την ερμηνεία του Μνημονίου, ο κος Ασημακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «θα το ακολουθήσουμε και θα το ερμηνεύσουμε όπως πρέπει. Γιατί και με τη βοήθειά σας, κε υπουργέ, μπήκαν κάποια πράγματα στο Μνημόνιο όπως θέλαμε. Θέματα που είναι στα όρια ερμηνειών και εννοιών του Μνημονίου, μπορεί ο Πρωθυπουργός, ή οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου να τα επιλύσουν και να δώσουν πράσινα ή κόκκινα φώτα». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κατέθεσε επίσης εναλλακτική πρόταση, με την οποία συμφώνησε και ο Β. Κορκίδης, για προσφυγή στην Διαιτησία μία φορά την τριετία, διορισμό «προσώπων εμπιστοσύνης» ως διαιτητών και περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μονάχα στις οικονομικές και όχι θεσμικές διεκδικήσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ.Δασκαλόπουλος, κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ, προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς και την επιχειρηματικότητα.
Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε την παλαιότερη έκκλησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους «να βρουν κοινή συνισταμένη» και υπογράμμισε ότι «είπαμε επανειλημμένα, πως αν εσείς συμφωνήσετε, το υπουργείο δεν χρειάζεται να είναι παρόν. Και αυτό αφορά όλα τα θέματα που ο 3845 περιλαμβάνει (διαιτησία, απολύσεις κλπ».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εμφανίστηκαν εχθρικοί προς το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, μίλησε για «μείζον δημοκρατικό ζήτημα» στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές – και κάλεσε τη «αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, να της δοθεί το περιθώριο να φέρει νέο». Όσο για τις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, υπογράμμισε πως «οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις
παραδοχές τους. Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040 και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ’ τις κοινωνίες».
«Προφανώς υπάρχει απαξίωση της Πολιτείας για τις επικουρικές συντάξεις», σημείωσε ο Σταύρος Κούκος (ΟΤΟΕ) και πρόσθεσε ότι «το Σύνταγμα επιτάσσει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και υπάρχει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, που λένε ότι η προστασία της κοινωνικής ασφάλισης είναι υποχρέωση του κράτους, τόσο στο μέρος της κύριας, όσο και της επικούρησης». Τόνισε ακόμη ότι «τίθεται συνταγματικό ζήτημα».
«Θυμάμαι αναφορές του ΠΑΣΟΚ και του κου Λοβέρδου, που έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι θέμα παροχών, αλλά εισροών. Εδώ δεν βλέπουμε κάτι που να δίνει εγγυήσεις για το χτύπημα της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής, που στον κλάδο μας αγγίζει το 64%» ο ανέφερε ο Λεωνίδας Καραθανάσης, εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων.
«Για να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης» υποστήριξε από πλευράς του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σταύρος Ανδρεάδης.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Ζιώγας έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό τερατούργημα» εντάσσοντας το νομοσχέδιο στους «σχεδιασμούς των Ευρωσυνθηκών για μείωση του κόστους εργασίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάργηση του συντελεστή υπολογισμού των ελάχιστων ενσήμων, «κάτι που ήταν ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία», όπως είπε, και υποστήριξε πως γενικότερα το κράτος με το νομοσχέδιο, «αποσκοπεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του στο χώρο της ασφάλισης».