Καταγγελτικότητα ή διεκδίκηση με τεκμηρίωση, επιμονή και συνεργασία;


Η πεπατημένη στη χώρα μας είναι να αφήνουμε τα πράγματα να λιμνάζουν και μόλις στενεύουν τα περιθώρια να αντιδρούμε σπασμωδικά απαιτώντας ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων μας.

Η αυτοδιοίκηση δεν ξεφεύγει από την μέση νοοτροπία. Μόνο που εδώ συνηθίζουμε να καλύπτουμε τις δικές μας αδυναμίες με βίαιη αντίδραση επικαλούμενοι – δικαίως ή αδίκως – μεροληπτική εις βάρος μας μεταχείριση. Κι όλα αυτά συνοδεύονται από μια οργισμένη καταγγελία για να μεταφερθεί καλύτερα η ευθύνη σε τρίτους. Όλα αυτά μπορεί να ηχούν καλά στα αυτιά των φανατικών όμως χαμένοι τελικά είναι οι πολίτες.

Από την πλευρά μας, ως αυτοδιοαικητική παράταξη επιλέγουμε αντί των άγονων αντιπαραθέσεων την διεκδίκηση με τεκμηρίωση, επιμονή και συνεργασία. Στον τομέα των υποδομών δεν μπορείς να διεκδικήσεις σοβαρά πιστώσεις αν δεν έχεις τις εκπονήσει απαιτούμενες μελέτες.

Στόχος μας είναι ο συνδυασμός της αξιοποίησης του υπάρχοντος τεχνικού προσωπικού του Δήμου που είναι έμπειρο και με επαρκείς γνώσεις και της συνδρομής των ιδιωτών μηχανικών ώστε σε κάθε μέτρο που προκηρύσσεται από το ΕΣΠΑ να είμαστε παρόντες.

Πέραν της πλήρους προετοιμασίας ο σωστός τρόπος διεκδίκησης είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα. Από την πλευρά μας αντί της συγκρουσιακής λογικής επιλέγουμε την επίμονη, συνεχή και με σοβαρότητα διεκδίκηση. Και όλα τα παραπάνω σε έδαφος συνεργασίας και έμφασης στον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από το συμφέρον των πολιτών. Η καλλιέργεια καλών ανθρωπίνων σχέσεων με όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, με σωστή ισορροπία ώστε κανείς να μην εκλαμβάνεται ως δεδομένος, είναι καταλυτικός παράγων για την επιτυχία του κάθε εγχειρήματος. Τέλος η συνεργασία και η συνεχής παρακολούθηση της κάθε δράσης δεν εξαντλείται στην ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα αλλά και στην υλοποίησή του και στην παράδοσή του στους δημότες. Η συνεχής συνεργασία με το ανθρώπινο προσωπικό του Δήμου, η παρακολούθηση των προθεσμιών φέρνουν την ολοκλήρωση των έργων και αυτό που στη γλώσσα των τεχνικών ονομάζουμε «απορροφητικότητα».

Θα πει κάποιος έχουν δοκιμαστεί αυτά; Φέρνουν αποτελέσματα;

Δοκιμάσαμε αυτόν τον τρόπο στη θητεία μας στη νομαρχία και στον τομέα της απορρόφησης και στις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ με πολύ καλά συγκριτικά αποτελέσματα τα οποία φαίνονται στα διαγράμματα.

Το πρώτο διάγραμμα απαντά κυρίως στην τεκμηρίωση αφού για να εντάξεις έργα στο ΕΣΠΑ πρέπει να είναι “ώριμα” δηλαδή να υπάρχουν οι αντίστοιχες μελέτες και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία του φακέλου. Φαίνεται ότι ως Νομός Καρδίτσας παρότι είμαστε ο μικρότερος της Θεσσαλίας εντάξαμε τα περισσότερα έργα και υπερδιπλάσια του Ν. Τρικάλων που έχει αντίστοιχο μέγεθος.

Στο δεύτερο διάγραμμα φαίνεται ότι επί θητείας μας στη Νομαρχία κάθε χρόνο κατασκευάζονταν διπλάσια έργα σε σχέση και με την προηγούμενη και με την επόμενη περίοδο. Το διάγραμμα απαντά και στην τεκμηρίωση και στην διεκδίκηση με επιμονή και στη συνεργασία αφού δεν αρκεί να πάρεις τα χρήματα αλλά και να τα μετουσιώσεις σε έργο υπέρ των πολιτών. Κάτι όχι απαραίτητα αυτονόητο.

Η εξασφάλιση πόρων και η υλοποίηση έργων με έμφαση στα παραπάνω θα είναι προτεραιότητά μας καθώς γνωρίζουμε ότι ως Δήμος Καρδίτσας έχουμε μείνει πίσω αφού η παρούσα Δημοτική Αρχή υστέρησε σε αυτόν τομέα όχι μόνον συγκρινόμενη με τις αντίστοιχες πρωτεύουσες των Θεσσαλικών Νομών αλλά και σε σύγκριση με τους μικρότερους Δήμους του Νομού μας.

 

Ο Φώτης Αλεξάκος είναι:

Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για τα αρωματικά φυτά διοργάνωσε ο Δήμος Μουζακίου στη Δρακότρυπα
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα