Τον τελευταίο καιρό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση, μείωσε τα επιτόκια των Τραπεζών μέχρι το 1%, προκειμένου να επιτύχει την αναζωογόνηση της οικονομίας και να αποτρέψει τη συσσώρευση κεφαλαίων ορισμένων κεφαλαιούχων. Τούτο θα έχει σαν αποτέλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξηθεί το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, αφού το κόστος του χρήματος θα είναι μικρό, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των παραγωμένων από αυτούς προϊόντων. Έτσι, οι μεν επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, άλλα και διεθνώς, θα παράγουν προϊόντα με φθηνότερο κόστος, κατά δεύτερο λόγο δε, θα προσφέρουν προϊόντα σε προσιτή τιμή για τον καταναλωτή. Έτσι, και ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλός, αλλά και το επίπεδο της ανεργίας θα μειωθεί και θα αυξηθεί αντίστοιχα η απασχόληση, σημείο-κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Στην Ελλάδα όμως, αυτή η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καμία ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η μείωση του επιτοκίου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας να έχει πολύ μικρή επίπτωση στους επιχειρηματίες και στα νοικοκυριά ή και καθόλου. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, παρατηρείται και αύξηση του επιτοκίου χορήγησης διαφόρων δανείων προς τους δανειολήπτες από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Αυτό με απλά ελληνικά λέγεται κερδοσκοπία και άρνηση συμμόρφωσης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Οι καταγγελίες που καταφθάνουν σ’ εμάς, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Δανειοληπτών (ΕΛ.Ι.ΔΑ.), που καλύπτει δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες από όλη την Ελλάδα, μετά ιδιαιτέρας αγανακτήσεως, διατραγωδούν αυτό το απαράδεκτο γεγονός, διότι σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα επιτόκια χορηγήσεως δανείων στην Ελλάδα φθάνουν μέχρι και το 20%. Και ερωτάται. Tι νόημα έχει η εξαγγελία του κ. Τρισσέ, του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που κατεβάζει το επιτόκιο στο 1%, όταν στην Ελλάδα, σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ζώνης του ευρώ και εν μέσω κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, οι εμπορικές Τράπεζες αγνοούν αυτές τις αυστηρές, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οδηγίες;
Και εύλογα κάποιος θα ρωτούσε, μα είναι δυνατόν κάθε ένα πιστωτικό ίδρυμα να πρέπει να δέχεται τυχόν κυρώσεις, οι οποίες κυμαίνονται από τις παρατηρήσεις που θεσμικά έχει το δικαίωμα η Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει σε κάθε εμπορική ελληνική τράπεζα, μέχρι την επιβολή υψηλού προστίμου, αλλά ακόμα και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, διότι το κάθε ένα πιστωτικό ίδρυμα δε σέβεται το κοινοτικό δίκαιο;
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Δανειοληπτών (ΕΛ.Ι.ΔΑ.) μπροστά στην κατάσταση αυτή και στην αγρία εκμετάλλευση φτωχών δανειοληπτών, προέβη κατ’ επανάληψη σε διαβήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στον εποπτεύοντα αυτής, αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, για να επέμβουν και να επιβάλλουν τη συμμόρφωση του κοινοτικού δικαίου. Λυπούμεθα που είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε ότι ουδεμία απάντηση υπήρξε και για το λόγο αυτό μεθοδεύουμε προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στα αρμόδια ποινικά και αστικά δικαστήρια, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά παντός υπευθύνου. Γιατί σ’ αυτόν τον τόπο επιτέλους, πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε είναι απλός πολίτης είτε τραπεζικό ίδρυμα.
Πρόσφατο δείγμα είναι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε μετά από άσκηση προσφυγής από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, με την οποία η τελευταία ζητούσε από το Δικαστήριο να μην απαλειφθούν οι καταχρηστικοί όροι των δανειστικών συμβάσεων, που υποχρεώνουν μέχρι και σήμερα να δέχονται αδιαμαρτύρητα οι δανειολήπτες τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα». Ευτυχώς όμως, το Συμβούλιο Επικρατείας εξέδωσε πρόσφατα μια γενναία απόφαση, δυνάμει της οποίας απορρίπτεται η προσφυγή και παράλληλα υποχρεώνονται οι εμπορικές τράπεζες να διαγράψουν τους καταχρηστικούς όρους των δανείων («ψιλά γράμματα»), που ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ υποχρέωναν στην αποδοχή τους από τους ανίσχυρους δανειολήπτες.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Δανειοληπτών (ΕΛ.Ι.ΔΑ.), εξετάζοντας την εξέλιξη αυτή, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι αυτό δυστυχώς δε θα τηρηθεί, λόγω της ασύδοτης προηγούμενης συμπεριφοράς των Τραπεζών.
Κατόπιν τούτου, ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, τους Αρμόδιους Υπουργούς και κυρίως τον. κ. Προβόπουλο, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, να μην προβούν σε καμία χαριστική μεταχείριση προς τους δανειολήπτες, αλλά απλούστατα να εφαρμόσουν το νόμο. Αν δεν το κάνουν, είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται σε ένα μήνα περίπου να εκφράσει την ετυμηγορία του προς τα ελληνικά κόμματα, που θα του ζητήσουν την ψήφο του. Γι’ αυτό του προτείνουμε και ιδιαίτερα προτείνουμε στους δανειολήπτες, που ξεπερνούν τα δυόμιση εκατομμύρια Έλληνες, να καταψηφίσουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που δε θα φροντίσουν να αρθεί, άπαξ δια παντός, αυτή η απαράδεκτη για μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή οικονομία κατάσταση.
Αθήνα, 8 Μαΐου 2009
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Δανειοληπτών
ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ