Κατάθεση προτάσεων στο Ν.Σ. με αφορμή την συζήτηση για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη τοπική μας κοινωνία


[Του Νικ.Καλιακούδα, Νομαρχιακού Συμβούλου].

H εισαγωγή του θέματος, των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην τοπική μας κοινωνία -έστω και αργά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο- σε συνδυασμό και με τη σύγκλιση της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) προκειμένου να εξετασθεί σε βάθος το πρόβλημα και να σταχυολογηθούν οι προτάσεις της, δείχνει ότι η συζήτηση με τα θεσμικά όργανα της τοπικής κοινωνίας, σε περίοδο μάλιστα τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης, είναι επιβεβλημένη.

Η ΟΚΕ είναι ένα όργανο στο οποίο εμείς ως συνδυασμός επενδύσαμε πάρα πολλά. Εμείς την ενεργοποιήσαμε & μέχρι σήμερα πήρε σημαντικές αποφάσεις (προτάσεις Leader, οικονομική κρίση) οι οποίες αποδεικνύονται χρήσιμες. Ο ρόλος της ΟΚΕ είναι γνωμοδοτικός και η διαβουλευτική διαδικασία που προηγείται αποτελεί ένα σημαντικό «φίλτρο» των απόψεων της κοινωνίας και του λαϊκού παράγοντα, προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Οι βασικές εναλλακτικές μιας οικονομίας (τοπικής) σε κρίση είναι η τόνωση της ζήτησης και η διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτές είναι οι συνταγές που εφαρμόζονται παγκοσμίως και αυτές αποτελούν και την  λύση για την τοπική μας οικονομία. Οικονομία η οποία επηρεάζεται σαφώς από τα προβλήματα της εθνικής μας οικονομίας και των περιφερειακών ανισοτήτων που έχουν εδραιωθεί-χρόνια τώρα- στην ελληνική αγροτική περιφέρεια.

Η Νομαρχία μπορεί όμως μέσα από την κρίση της οικονομίας, και τις παρενέργειες που αφήνει αυτή στις τοπικές αγορές, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις:

  1. Στήριξης των παραγωγικών τάξεων του Νομού, με στοχευμένες πολιτικές και ανάπτυξης ενός νέου διεκδικητικού πλαισίου σε άλλη βάση, που να στοιχειοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα των προτάσεών μας, με σκοπό να δεσμεύει την εκάστοτε εξουσία.

Οι πολιτικές αυτές αφορούν:

  • ¨ Το τομέα των δανειοδοτήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει τις σχετικές αιτήσεις, να ικανοποιηθούν όλες. Για το σκοπό αυτό πρέπει να υπάρξουν απευθείας επαφές με τους τραπεζίτες (όχι τους τραπεζικούς ή Δ/ντές Τραπεζών) για εξασφάλιση και πρόσθετων δανειοδοτήσεων, αξιοποιώντας και τα ευεργετήματα της νέας Υπουργικής Απόφασης.
  • ¨ Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καρδίτσας και τους άλλους φορείς, να επιδιωχθεί με παραστάσεις προς υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, η αποπληρωμή των οφειλών-αφού κωδικοποιηθούν- προς τις επιχειρήσεις, που εφοδιάζουν το ελληνικό Δημόσιο με προϊόντα, εμπορεύματα ή εκτελούν δημόσια έργα.
  • ¨ Άμεση καταβολή των οφειλόμενων επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις και των τριών τομέων της οικονομίας, οι οποίες είτε έχουν ολοκληρώσει επενδυτικά προγράμματα και βρίσκονται είτε σε στάδιο υλοποίησης τους, είτε δεν τις έχουν ακόμη καταβληθεί οι επιχορηγήσεις.
  • ¨ Ενίσχυση με πρόσθετους πόρους του Νομαρχιακού Προγράμματος και φυσικά άμεση ενεργοποίηση των Περιφερειακών και των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να τονωθεί και η κατασκευαστική αγορά αλλά και οι προγραμματισμένες ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την απασχόληση. Στον τομέα αυτόν, είναι ανάγκη να δοθεί το μήνυμα ότι προτεραιότητά μας αποτελούν τα αρδευτικά έργα τα οποία μπορούν να συμβάλουν άμεσα στη μείωση του κόστους παραγωγής και την ποιοτική αναβάθμιση των αγροτικών προϊόντων μας (Σμόκοβος κλπ), έχοντας σαν στόχο να αναπληρώσουμε μέρος του απολεσθέντος αγροτικού εισοδήματος, λόγω της καθίζησης που υπέστησαν φέτος οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.
  1. Το μοντέλο των δικτυώσεων (Τροφίμων & Ποτών, Δομικών Υλικών) έδειξε, ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο αξιοποίησης των μικρών αγροτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες όταν είναι ενωμένες και συνεκτικές μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στον πιο άγριο ανταγωνισμό. Είναι ανάγκη να εμφυσήσουμε το πνεύμα της συνεργασίας και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.  Στόχος είναι να «περάσουμε» το πραγματικό συνεταιριστικό πνεύμα με ότι ευεργετικό αυτό συνεπάγεται -οικονομίες κλίμακος, αλληλοενημέρωση, επιστημονική υποστήριξη για εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών και διερεύνηση νέων μορφών καλλιέργειας- και γενικά μια άλλη κουλτούρα & αντίληψη του αγροτικού «επιχειρείν».
  2. Εφαρμογής ενός βραχυπρόθεσμου σχεδίου-όσο διαρκεί η κρίση- στήριξης      των τοπικών προϊόντων και τοπικών αγορών με προωθητικές ενέργειες     ενημέρωσης και προβολής τους, στο τοπικό καταναλωτικό κοινό (TV,Radio,    συνεντεύξεις κλπ), με σκοπό την στήριξη των τοπικών προϊόντων & αγορών, της επιχειρηματικότητας αλλά και της απασχόλησης
  3. Άμεσο σχέδιο στήριξης του σημαντικού κλάδου της κτηνοτροφίας, με την συνεννόηση του τοπικού χονδρεμπορίου κρέατος, τους κρεοπώλες και τα Super Market που δραστηριοποιούνται στο νομό, με σκοπό την στενότερη συνεργασία τους με τον τοπικό παραγωγό και τον καταναλωτή.
  4. Πρέπει να αναδιατάξουμε το σχέδιο των τοπικών προϊόντων στα μεγάλα καταστήματα της Καρδίτσας, για την προώθησή τους (να δούμε δηλαδή, και συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα με την τακτή παρακολούθηση των πωλήσεων των τοπικών προϊόντων).
  5. Την δημιουργία μια «τηλεφωνικής γραμμής προστασίας καταναλωτή» για την προστασία του ντόπιου καταναλωτή από την ασυδοσία της αγοράς με σκοπό την επικάλυψη της ανεπάρκειας οργανωμένων ελέγχων που επικρατούν στην αγορά. Ο Νομάρχης είναι ενήμερος για το εκκολαπτόμενο τοπικό καταναλωτικό κίνημα, το οποίο όχι μόνο θα προστατεύσει τον ντόπιο καταναλωτή από την ασυδοσία των κερδοσκόπων, θα συμβάλει και στην τόνωση του ανταγωνισμού,  η οποία θα έχει ως συνέπεια καλύτερες τιμές και ανάλογη ποιότητα.

Είναι ανάγκη να δώσουμε ώθηση στην τοπική μας οικονομία με σχεδιασμένες και εξωστρεφείς πρακτικές με σκοπό την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού και του τοπικού «επιχειρείν».

Πρέπει να «κολυμπήσουμε» και σε περιβάλλοντα, που η αυτοδιοίκηση αλλά και οι άλλοι φορείς δηλώνουν «αναρμόδιοι». Οι τοπικοί φορείς όταν έχουν την βούληση να συνεργαστούν, μπορούν να διαμορφώσουν θετικά  την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Εισήγηση Καρατσιώρη για την οικονομική κρίση