Καραϊσκάκεια 2009: Πανηγυρικά ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις


  Πανηγυρικά ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ (Παρασκευή 26 Ιουνίου) οι εκδηλώσεις του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια» που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, τη Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Καρδίτσας – ΔΗ.Κ.Ε.Κ. και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει επί σκηνής όλα μαζί τα ξένα χορευτικά συγκροτήματα, όπως επίσης και τη Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών Καρδίτσας ΄΄Νικόλαος Πλαστήρας΄΄.

Χορευτές και χορεύτριες από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία εισέπραξαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Με τη συμμετοχή τους απέδειξαν ότι ο πολιτισμός μπορεί πραγματικά να ενώσει λαούς και να ΄΄χτίσει΄΄ γέφυρες φιλίας και συναδέλφωσης, αξίες που υπηρετεί το Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια».

Πιο αναλυτικά, στη φετινή 42η διεθνή διοργάνωση έλαβαν μέρος οι εξής προσκεκλημένοι :

Από τα ξένα συγκροτήματα:

> Egyptian group for  Arts  and Heritage από την Αίγυπτο

>  HORAN GROUP FOLK DANCE AND MUSIC από την Ιορδανία

> Music Dance «STRUGURAS» and «NOSTALGIE» από τη Μολδαβία

> Ensemble of Foulk Dance «Horytsvit» από την Ουκρανία

> HORA Ungheni folk ensemble από τη Ρουμανία

Από τα ελληνικά συγροτήματα :

> Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Ορεστιάδας

> Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων

> Εκπολιτιστικός Καλλιτεχνικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας ΄΄Ο ΛΑΟΔΑΜΑΣ΄΄

> Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου ΄ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

> Λαογραφικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Τετράλοφου Κοζάνης

> Μπάντα της Φλώρινας «ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ»

Κορυφαίες στιγμές των «Καραϊσκακείων 2009» ήταν, όμως, και  η μουσική παράσταση της Άννας Μπιθικώτση με τίτλο ΄΄Μ ΄ ένα τραγούδι θα σου θυμίσω΄΄ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο υπαίθριο θέατρο της Μητρόπολης, όπως επίσης  και το τιμητικό αφιέρωμα στον Θανάση Πολυκανδριώτη για τον οποίο μίλησε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης.

Επίσης, η Οργανωτική Επιτροπή τίμησε τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου «Gheorghe Cristea» στην Έδρα «Γνώση και Τέχνη», Διευθυντής του Λαογραφικού και Παραδοσιακού Κέντρου «Gheorghe Cosbuc» της Μπίστριτσας Ρουμανίας Dorel Cosma για την προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού και την πολύχρονη συνεργασία του με την Καρδίτσα. Την τιμητική πλακέτα απένειμε η Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μένη Παπανικολάου χαρακτηρίζοντας τον Dorel Cosma ΄΄φίλο της Καρδίτσας, αλλά και φίλο στην καρδιά μας».

Ξεχώρισαν ακόμη ο καθιερωμένος Καραϊσκάκειος Δρόμος και οι Σκοπευτικοί Αγώνες που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν δεκάδες συμμετοχές από όλη τη χώρα.

Ήταν ένα οχταήμερο πλούσιων και ποικίλων εκδηλώσεων, αντάξιων του κύρους του θεσμού. Του μακροβιότερου θεσμού που υπάρχει στο Νομό Καρδίτσας και που γίνεται προς τιμήν του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον κόσμο για του χρόνου, στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «Καραϊσκακεια».

Χορηγοί

Η φετινή διοργάνωση δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία και υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας Μουζακίου, του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καρδίτσας, του  ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας, αλλά και των επιχειρήσεων :  Mouzaki Pallas – Ξενοδοχείο, ΄΄Μητρόπολις΄΄ – Ξενοδοχείο, Εστιατόριο ΄΄Ελληνικό΄΄, Αρτοποιεία ΄΄Διαλεχτό΄, Εργοστάσιο Γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ, Εταιρεία Εκτυπωτική,  Βιοτεχνία Ξύλου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΚΗΣ, Αρτοποιεία – Ζαχαροπλαστεία  ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ, Ζαχαροπλαστεία ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Ζασχαροπλαστεία ΄΄ΜΗΝΙΑΣ΄΄, Πυροτεχνήματα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΙΩΓΑΣ και Καταστήματα Φρεσκοκαταψυγμένων Θαλασσινών «ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ».

Προηγούμενο άρθρο 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων
Επόμενο άρθρο Άρχισαν οι εργασίες για το έργο των αποδυτηρίων του Δημοτικού Σταδίου