Καθορίστηκαν επαγγελματικά δικαιώματα σε 12 ακόμα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ


Δήλωση του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρου Ταλιαδούρου.  

«Προχωρούμε μεθοδικά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα».

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των διαδικασιών έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία καθορίζονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανακοινώνεται ότι, καθορίστηκαν με Προεδρικά Διατάγματα τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και των Πτυχιούχων των εξής Τμημάτων ΤΕΙ:

1. Πληροφορικής

2. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων

3. Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης

4. Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων

5. Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών

6. Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

7. Πληροφορικής και Επικοινωνιών

8. Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων

9. Βιομηχανικής Πληροφορικής

10. Βιομηχανικού Σχεδιασμού

11. Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Ο καθορισμός των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων έγινε με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις των αποφοίτων ώστε να είναι δυνατό να απασχολούνται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στους τομείς ειδίκευσής τους.

 Οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων έχουν επιπλέον δικαίωμα:

  • Εργασίας σε όλες τις βαθμίδες δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχολούνται ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.
  • Απασχόλησης στο Δημόσιο και εξέλιξης στις βαθμίδες της ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία
  • Συμμετοχής στην εκπόνηση μελετών, παροχής συναφών υπηρεσιών και έργων στις κατηγορίες που καλύπτονται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας τους, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Όσον αφορά στους πτυχιούχους του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που αποκτούν δύνανται να απασχολούνται ατομικά ή σε συνεργασία με επιστήμονες άλλης ειδικότητας στο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης που καλλιεργεί το Τμήμα.

Βάσει του νέου Π.Δ. οι πτυχιούχοι ασχολούνται επαγγελματικά με κάθε αντικείμενο που αφορά στην προέλευση, την οντότητα και την εξέλιξη των έμβιων οργανισμών και κάθε μορφής ζωής εν γένει τους αντιβιοτικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη ζωή, το περιβάλλον καθώς και με τις μεταξύ τους σχέσεις.

Αναλυτικότερα, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στους ακόλουθους τομείς:

  • Στην εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας τη βιολογία, καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη βιολογία
  • Στη συμμετοχή στην έρευνα κάθε γνωστικού αντικειμένου, το οποίο υπάγεται στον ευρύτερο τομέα της βιολογίας και είτε έχει αμιγώς θεωρητικής – επιστημονική κατεύθυνση, μη συνδεόμενη με εμπορικούς σκοπούς, είτε προορίζεται για βιομηχανική εφαρμογή και διεξάγεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ιδρύματα και εργαστήρια που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε ιδιώτες, καθώς και σε υπηρεσίες εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Ταλιαδούρος σε δηλώσεις του επεσήμανε:

«Το ΥΠΕΠΘ από το 2004, έθεσε σε προτεραιότητα την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ  που  εκκρεμούσαν για δεκαετίες.

Με βάση τα επιστημονικά κριτήρια και τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών προχωρούμε μεθοδικά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα αποφοίτων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.

Εντός του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί και η τυπική διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των Τμημάτων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, βάζοντας έτσι τέλος στην «ομηρία» χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ. 

Προηγούμενο άρθρο Ένα λουλούδι για τον Αλέξανδρο
Επόμενο άρθρο Την άρση των μισθολογικών ανισοτήτων των νομαρχιακών υπαλλήλων ζητά ο Νομάρχης