Ειδήσεις

Καθαρισμός και απόδοση όλων των ελεύθερων χώρων στο λαό της Καρδίτσας


Με αφορμή την κλιματική αλλαγή μεγαλώνει η συζήτηση για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της αύξησης των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου μέσα τις πόλεις. Οι πολιτικές όμως που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, η εμπορευματοποίηση της γης και η παράδοσή της για εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες επιβαρύνει το περιβάλλον και περιορίζει τις δυνατότητες αξιοποίησης χώρων για αναψυχή των λαϊκών στρωμάτων. Οι πρόσφατες αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία γκρεμίζουν και τα τελευταία ελάχιστα μέσα προστασίας που υπήρχαν και παραδίδονται βορά στους ‘’επενδυτές’’ γη, αέρας και θάλασσα.

Σε αυτό δεν είναι αμέτοχες οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας. Είναι πρόσφατες οι αποφάσεις Περιφέρειας και Δήμων για την παραχώρηση των βουνών των Αγράφων στους εργολάβους των ανεμογεννητριών και των υδροηλεκτρικών. Είναι πιο πρόσφατες οι δυο τρομοκρατικές επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων με χημικά κατά των διαδηλωτών έξω από το Δημαρχείο Καρδίτσας για να ‘’περάσει’’ η παράδοση Δημοτικής γης για τις γραμμές μεταφοράς των ανεμογεννητριών.

Πρόσφατος είναι και ο αποχαρακτηρισμός ακινήτων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και παράδοσή τους σε ιδιώτες (χαρακτηριστικότερη η περίπτωση του χώρου του πρώην μύλου Κολέτσου δίπλα στο μελλοντικό Δημαρχείο, που πέρασε στα χέρια εταιρείας που τον προορίζει για πολυκατάστημα!). Μάλιστα έχει καταγγελθεί, και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η καταπάτηση, περίφραξη και εκμετάλλευση εκτάσεων και κοινόχρηστων χώρων από ιδιώτες, ακόμα και μέσα στην πόλη.

Στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και στα χωριά, υπάρχουν δεκάδες δημοτικοί χώροι χαρακτηρισμένοι πάρκα, πλατείες ή παιδικές χαρές που είναι εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους ή στην φροντίδα των περιοίκων. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν σε κάθε γειτονιά της πόλης και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών. Η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε την έλλειψη επαρκών και κατάλληλων χώρων για τα παιδιά, αλλά και για του μεγάλους και φυσικά το πιθανό επερχόμενο δεύτερο κύμα επιβάλλει την άμεση παρέμβαση καθαρισμού και απόδοσης σε χρήση όλων αυτών των χώρων, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη.

Ένας από τους μεγαλύτερους και εγκαταλειμμένος χώρος είναι το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη που προορίζεται και είναι χώρος χαρακτηρισμένος ως Άλσος, αλλά καρκινοβατεί και πελαγοδρομεί εδώ και είκοσι χρόνια.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή προτίθεται να τροποποιήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.)και την Πολεοδομική Μελέτη στο ‘ΑλσοςΛουμάκηκαι να αλλάξει τις προβλεπόμενες χρήσεις κατόπιν ‘’συμφωνίας’’ με την Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος (πότε άραγε αποφασίστηκε αυτό και από ποιους;)

Σήμερα το πρωί (Δευτέρα 25 Μάη) υποτίθεται ότι ‘’συζητήθηκε’’ το θέμα στην Κοινότητα Καρδίτσας και αυτή την ώρα υποτίθεται ότι ‘’συζητείται’’ στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Και λέμε υποτίθεται γιατί οι συνεδριάσεις γίνονται ‘’δια περιφοράς’’ όπου δεν υπάρχει καμιά συζήτηση μιας και γίνονται δια αλληλογραφίας, χωρίς καμιά αντιπαράθεση απόψεων ή γνώση των απόψεων των άλλων μελών!

Πρώτο: θεωρούμε απαράδεκτο τη συνέχιση των συνεδριάσεων των επιτροπών με περιφορά τη στιγμή που ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου προσφέρεται για τη συνεδρίαση με ασφάλεια των ολιγομελών, ούτως ή άλλως, επιτροπών ‘’δια ζώσης’’.

Δεύτερο: θεωρούμε απαράδεκτο να έρχεται σε τέτοιου είδους συνεδρίαση το θέμα της αλλαγής χρήσεων σε ένα χώρο που προορίζεται για πάρκο.

Τρίτο: σε σκέψεις μας βάζει ότι το θέμα ήρθε βεβιασμένα σε απανωτές συνεδριάσεις οργάνων μέσα σε δυο μέρες! (σήμερα στην Κοινότητα Καρδίτσας και στην Επιτροπή Ποιότητας και αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. ‘’Ευτυχώς’’ που δεν είναι και αυτό με αλληλογραφία!).

 

Επίσης σε προβληματισμό μας βάζουν τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Η Δημοτική Αρχή δεν μας έστειλετα απαραίτητα έγγραφα του θέματος (π.χ. το αίτημα της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος) και επομένως προσπαθεί να αποφύγει την αιτιολόγηση αναγκαιότητας της αλλαγής του Γ.Π.Σ.και της υπάρχουσας Πολεοδομικής Μελέτης, πέραν της αναφοράς ότι κάτι τέτοιο επιθυμεί η Μητρόπολη.Χρειάστηκε να παρέμβουμε στις υπηρεσίες του δήμου και να απαιτήσουμε την χορήγηση της αίτησης για να καταφέρουμε να την πάρουμε (και όχι πλήρη – με τα συνημμένα) λίγο πριν λήξει η ‘’συνεδρίαση’’ της ΚοινότηταςΚαρδίτσας και να αποκαλυφθεί ότι προβλέπεταιη κατασκευή υπερμεγέθους ναού, μεγαλύτερου των χιλίων τριάντα τετραγωνικών μέτρων!
  2. Το χρονικό σημείο που επιλέγει η Δημοτική Αρχή να φέρει προς έγκριση ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ενώ το σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί εδώ και σχεδόν δυο (2) χρόνια, μόνο υποψίες για τη σκοπιμότητά του δημιουργεί, αν αναλογιστούμε ότι λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης εξαιτίας της πανδημίας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνεδριάζουν μόνο δια περιφοράς και η πραγματοποίηση το Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης εμποδίζει την παρουσία των ενδιαφερόμενων δημοτών.
  3. Το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη αποδόθηκε στο Δήμο Καρδίτσας μετά από συνεχείς προσπάθειες του Δήμου, οι οποίες ξεκίνησαν επί Δημαρχίας του συντρόφου μας Χρήστου Τέγου πριν από είκοσι χρόνια, με σκοπό να γίνει πάρκο. Ο σκοπός της όλης προσπάθειας ήταν και είναι η δημιουργία ενός αποκλειστικά ελεύθερου χώρου πρασίνου, διατηρώντας τα υπάρχοντα κτήρια για χρήση από το λαό της πόλης. Μάλιστα για να επιταχυνθεί η αποδέσμευση του χώρου του Λουμάκηαπό τον στρατό, η δήμος Καρδίτσας το 1999 αγόρασε με δικές του δαπάνες πενήντα τρία (53) στρέμματα αξίας τότε 32,5 εκατομμυρίων δρχ και τα μεταβίβασε στο ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας).

Επομένως, ο σκοπός του πάρκου παραμένει ακέραιος ειδικά στην πόλη μας που στερείται μεγάλων ελεύθερων χώρων πρασίνου, ψυχαγωγίας και αναψυχής και ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο που λόγω της πανδημίας αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η ανάγκη για ανοιχτούς χώρους κατάλληλους για αποστασιοποίηση.

  1. Το υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο έχει διαμορφωθεί με τρόπο που περιλαμβάνει τους απαραίτητους χώρους γιαδιάφορες χρήσεις σε κάθε γειτονιά, ανάμεσα σε αυτά και θέσεις ναών, σεβόμενο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και παίρνοντας υπ’ όψη και την γεωγραφική κάλυψη σε ναούς όλων των πολεοδομικών ενοτήτων. Επομένως, δεν συντρέχει λόγος δημιουργίας εκκλησιαστικού χώρου στο πάρκο Λουμάκη, ούτε κατάργηση του εκκλησιαστικού χώρου από το Ο.Τ. 1329 (τέρμα οδού Γ. Σουρή) που είναι χαρακτηρισμένος από το 2008 χωρίς μέχρι σήμερα να έχει χτιστεί εκεί εκκλησία!
  2. Στην περιοχή του ‘’Άλσους Λουμάκη’’ υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι οι οποίοι δεν είναι αξιοποιημένοι κατάλληλα. Το καλύτερο που έχει να κάνει η δημοτική αρχή είναι να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην αξιοποίηση όλων αυτών των κοινόχρηστων χώρων και να τους αποδώσει άμεσα στους Καρδιτσιώτες.
  3. Φαντάζει ‘’τρομακτική’’ η κατασκευή ενός ναού χιλίων τριάντα δυο (1.032) τετραγωνικών μέτρων μέσα στο Άλσος, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα τετραγωνικά οι ράμπες, τα πλατύσκαλα, τα περιστύλια κλπ κατασκευές που θα φτάσουν τα δυο χιλιάδες τ.μ. περίπου στοσύνολο. Το μέγεθος αυτό, πέραν της αφαίρεσηςδυο στρεμμάτων πρασίνου, θα επισκιάζει όλες τις γύρω κατασκευές και θα ανταγωνίζεται το Διοικητήριο!
  4. Σεβόμαστε ειλικρινά τη θρησκευτική πίστη, αλλά μας προβληματίζει σοβαρά το ζήτημα της σκοπιμότητας μεταφοράς ενός ναού από μία γειτονιά με κατοικίες σε μία περιοχή η οποία μελλοντικά θα έχει ένα μεγάλο πάρκο, το νέο Διοικητήριο και πολλά εμπορικά καταστήματα, ενώ ήδη καλύπτεται από κοντινούς ναούς.Υπ’ όψη ότι ήδη μέσα στον χώρο του Άλσους Λουμάκη υπάρχει ναΐσκος που μπορεί να καλύψει ανάγκες των περιπατητών ή επισκεπτών του  Άλσους.
  5. Η Δημοτική Αρχή δημιούργησε αρνητικό προηγούμενο μετατρέποντας τον χαρακτηρισμένο χώρο της παιδικής χαράς στην πλατεία Καμινάδων σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μέσα σε μία μέρα, σε μία περιοχή που δεν υφίσταται επί του παρόντος τέτοια ανάγκη και χωρίς καν προηγούμενη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Φαίνεται ότι εκείνη η «άτυπη» αλλαγή χρήσης ήταν μόνο το πρώτο βήμα για τα επακόλουθα σχέδια αλλαγής χρήσης χώρων. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η Δημοτική Αρχή είναι χωρίς καθυστέρηση να διαθέσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εκ νέου δημιουργία της συγκεκριμένης παιδικής χαράς στην περιοχή που πραγματικά την έχει ανάγκη.

Για τους παραπάνω λόγους και όσους αναλυτικά θα εκθέσουμε στην αυριανή τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όχι μόνο είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή χρήσης στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη, αλλά καλούμε και το λαό της περιοχής να διεκδικήσει ελεύθερους και κατάλληλους χώρους πρασίνου στην πόλη και τα χωριά.

Καμία αλλαγή χρήσηςστο Άλσος Λουμάκη- Να παραμείνει ολόκληρο το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη στο λαό της πόλης και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του.

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη πρέπει αμεσα, αυριο, να αποδοθεί για χρήση στο λαό της πόλης μας και ο Δήμος να προχωρήσει στην δημιουργία του πάρκου.

 

Προηγούμενο άρθρο Σταδιακή αντικατάσταση των φθαρμένων σημάτων του Κ.Ο.Κ.
Επόμενο άρθρο Επαφές Γ. Κωτσού με πολίτες, καταστηματάρχες, εργαζόμενους, υπηρεσιακά στελέχη, ιατρούς και νοσηλευτές