Καθ΄οδόν για την εκτροπή του Αχελώου


Θα διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού για τα έργα στο φράγμα της Συκιάς που είχαν παγώσει από το ΣτΕ

 

Προχωρά ολοταχώς η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου. Σύμφωνα με απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών κ. Σταύρου Καλογιάννη και ημερομηνία 2 Μαΐου 2013, εγκρίνεται η διάθεση περίπου 50.000 ευρώ για την εξέταση και διερεύνηση της δυνατότητας τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς στον ποταμό Αχελώο στο πλαίσιο του έργου «Έργα εκτροπής Αχελώου και εγγειοβελτιωτικά έργα Θεσσαλικής πεδιάδας». Τα καθήκοντα τεχνικού συμβούλου αναλαμβάνει το γραφείο μελετών «Γ. Καραβοκύρης και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κινητικότητα στο θέμα του Αχελώου υπήρχε ήδη από τις 22 Μαρτίου, οπότε ο κ. Καλογιάννης αποφάσισε την πίστωση 246.000 ευρώ για την προκήρυξη μελέτης με τίτλο «Οικολογική Μελέτη Βάσης στην περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής ποταμού Αχελώου» ενώ στις 24 Μαρτίου το υπουργείο αποφάσισε να επεκτείνει τα έργα για τη… διάσωση της σήραγγας εκτροπής με προϋπολογισμό περίπου 9,4 εκατ. ευρώ.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την εκτροπή και εν αναμονή της έγκρισης των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα υπό έγκριση σχέδια, ο όγκος υδάτων που θα μεταφέρεται από τον ταμιευτήρα της Συκιάς στον Θεσσαλικό κάμπο προβλέπεται ίσος με 250 εκατ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Ο σημερινός σχεδιασμός του φράγματος Συκιάς προβλέπει την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ύψους 165 μέτρων, όγκου 11,6 εκατ. κυβικών μέτρων και χωρητικότητας ταμιευτήρα 530 εκατ. κυβικών μέτρων.

 

Σχέδια για τροποποίηση του σχεδιασμού για τη Συκιά

 

Προ τριετίας, με απόφαση του ΣτΕ (141/2010) διατάχθηκε η άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν στην κατασκευή του έργου της μερικής εκτροπής του άνω ρού του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία, καθώς και η αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το εγχείρημα της εκτροπής. Η απόφαση αυτή είχε αποτέλεσμα τη διάλυση της εργολαβίας του φράγματος Συκιάς – είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν οι εκσκαφές των αντερεισμάτων του φράγματος, ο τοίχος ποδός και μέρος του υπερχειλιστή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς απαιτείται σήμερα να διερευνηθεί η δυνατότητα ταπείνωσης της ανώτατης στάθμης του ταμιευτήρα του φράγματος Συκιάς. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «θα πρέπει ο ενδεχόμενος τροποποιημένος σχεδιασμός του φράγματος να μελετηθεί σε επίπεδο κατάλληλο για την απαιτούμενη σύνταξη της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έκδοση των νέων περιβαλλοντικών όρων».

Πάντως, η σκοπιμότητα, τα σημεία και ο βαθμός τροποποίησης της εγκεκριμένης μελέτες του φράγματος Συκιάς, δεν είναι επί του παρόντος γνωστά και, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του υπουργείου «θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης, προκειμένου να εξεταστούν συγκριτικά οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ως προς την ολοκλήρωση του έργου και να επιλεγεί η προσφορότερη».

Τράτσα Μάχη

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόταση Π. Σιούφα για μείωση βουλευτών και ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού
Επόμενο άρθρο Πορεία Ειρήνης στις 17 Μάη – Εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας