Την προσοχή των παριστάμενων φορέων και του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας επέστησε χθες ο Προϊστάμενος του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας κ. Βύρων Τάντος, σχετικά με την κατάργηση του ΤΕΙ Δασοπονίας. Τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να καταργηθεί και δεύτερο τμήμα από τα ΤΕΙ της Καρδίτσας και αυτό θα είναι το Τμήμα Ξύλου και Επίπλου, αφού ουσιαστικά μένει «ξεκρέμαστο» μετά την κατάργηση του ΤΕΙ Δασοπονίας. Υπογράμμισε πως τα δύο προαναφερόμενα ΤΕΙ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μαζί μία σχολή, όπως επίσης, και τα ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας, Με την κατάργηση όμως του ΤΕΙ Δασοπονίας, το ΤΕΙ Ξύλου θα μετατραπεί σε κολέγιο, και όπως επεσήμανε όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Είπε ότι οι ανακοινώσεις όλες προετοίμαζαν τα αντίστοιχα ΤΕΙ Καρπενησίου και Δράμας να κλείσουν, ενώ κατηγόρησε ευθέως την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, για «δάκτυλο» σ’αυτή την απόφαση. Ανέφερε δε ότι οι συνάδελφοι καθηγητές των τμημάτων του Καρπενησίου και της Δράμας είχαν ήδη αρχίσει να μαζεύουν τα πράγματά τους και η αλλαγή της απόφασης τους «χάλασε» τα σχέδια. Τέλος ο κ. Τάντος, φανερά συγκινημένος, αφού όπως σημείωσε υπηρέτησε το Παράρτημα για 27 συναπτά έτη- είπε ότι το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας έχει όλα τα εχέγγυα για να συνεχίσει να υπάρχει και να στηρίξει τη Δασοπονία στην Ελλάδα και πλην αυτών, είναι το μοναδικό που έχει Γραφείο Διασύνδεσης.
Τοποθετήσεις
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός, άνοιξε τη χθεσινή συζήτηση τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του ΤΕΙ Δασοπονίας ήρθε εντελώς αναίτια, αιφνιδιαστικά και ύπουλα. Συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό για την άμεση αντίδρασή του μόλις έμαθε για το θέμα και ζήτησε τον συντονισμό όλων για να αποτρέψουν αυτή την απόφαση, η οποία υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασοπονίας κ. Γιάννης Χουλιάρας αναφέρθηκε στα αριθμητικά στοιχεία του ΤΕΙ και στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, χαρακτηρίζοντας έγκλημα εκ μέρους του υπουργείου την κατάργηση του συγκεκριμένου τμήματος και προκάλεσε το υπουργείο να αξιολογήσει το τμήμα σε σύγκριση με τα άλλα αντίστοιχα τμήματα. Τέλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε μαθαίνοντας το κακό μαντάτο και τόνισε ότι προσπάθησε να βρει τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Πανάρετο πηγαίνοντας απρόσκλητος στο γραφείο του, ωστόσο ο τελευταίος κρύβεται και δεν απαντά ούτε στα τηλεφωνήματα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος έκανε λόγο για εκπαιδευτικό Αρμαγεδδών και εξέφρασε το φόβο ότι σιγά σιγά το υπουργείο θα βάλει λουκέτο σε όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας στην Καρδίτσα. Ο κ. Βερίλλης ζήτησε δυναμική αντίδραση, ο κ. Αρχοντής υπογράμμισε ότι ένα ψήφισμα δεν είναι αρκετό, ενώ ο κ. Τέγος έθεσε το θέμα στην πολιτική του διάσταση τονίζοντας ότι πλέον περνάμε σε άλλο επίπεδο εκπαίδευσης. Με την άποψη του κ. Τέγου συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Αντωνίου, ο οποίος είπε ότι «πρέπει να δείξουμε στο υπουργείο ότι δεν είμαστε άβουλα όντα και ότι δεν δεχόμαστε άκριτα ότι μας σερβίρουν». Παίρνοντας ξανά το λόγο και κλείνοντας τη συζήτηση, ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη συστράτευση όλων ώστε να κατέβουν στην Αθήνα «είτε προσκεκλημένοι, είτε απρόσκλητοι». Να σημειωθεί ότι για το συντονισμό της καθόδου στην Αθήνα, οι φορείς της Καρδίτσας θα συναντηθούν το απόγευμα της Κυριακής στις 7.30 το απόγευμα.
Το ψήφισμα
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με την οποία δεν θα εισαχθούν φέτος σπουδαστές στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Λάρισας που λειτουργεί στην Καρδίτσα, συνεδρίασε εκτάκτως με μοναδικό θέμα συζήτησης την συγκεκριμένη απόφαση και αποφάσισε:
1. Εκφράζει την πλήρη και έντονη αντίθεσή του στην αιφνιδιαστική, αναιτιολόγητη και
αντι-ακαδημαϊκή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την υποβάθμιση του Τμήματος.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίφαση με τον ίδιο το Νόμο και τις προϋποθέσεις που θέτει και δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια.
Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων που λειτουργεί από το 1985 στην Καρδίτσα είναι το παλαιότερο Τμήμα Δασοπονίας, διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια. Στελεχώνεται με επιστημονικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης που έχει επιδείξει αξιόλογη επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, ενώ ο μέσος αριθμός των εισακτέων, των εισαχθέντων και των πτυχιούχων του Τμήματος είναι σταθερά υψηλός, σημαντικά υψηλότερος από άλλα αντίστοιχα Τμήματα.
Συνδέεται μάλιστα εξ’ αντικειμένου με το Τμήμα Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου με το οποίο μπορούν να αποτελέσουν μια Σχολή, χωροθετημένα και τα δύο εύστοχα σε μια περιοχή, όπως η δική μας που συνδυάζει πλούσιο δασικό πλούτο και φυσικούς πόρους .
Έχει άλλωστε αξιολογηθεί από εξωτερικούς αξιολογητές μετ’ επαίνων από τα πρώτα Τμήματα ΑΕΙ & ΤΕΙ της χώρας, ενώ διαθέτει και οργανωμένο, σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία Γραφείο Διασύνδεσης.
2. Ζητά από την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου να ανακαλέσει άμεσα την σχετική απόφαση, η οποία εκτός του ότι είναι άδικη και ακατανόητη, οδηγεί σταδιακά σε αναστολή λειτουργίας και κατάργηση το Τμήμα, πλήττει την περαιτέρω εξέλιξη του Παραρτήματος του ΤΕΙ Καρδίτσας και συνιστά κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική υποβάθμιση της περιοχής μας.
Έρχεται μάλιστα σε συνέχεια του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκε ο τόπος μας από την επίσης αδικαιολόγητη απόφαση κατάργησης μεγάλου αριθμού σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
3. Ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας ότι η επιμονή του στην εφαρμογή της παραπάνω απόφασης θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή και τη δυναμική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου των φορέων της που είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της Καρδίτσας.
4. Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στην Υπουργό Παιδείας, την αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας και το Γραφείο του Πρωθυπουργού και να κοινοποιηθεί στους βουλευτές του Νομού, στους εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στο ΤΕΙ Λάρισας και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.