Λειτουργεί Κ.Π.Ε.Ε.Ε. στο Ναοχώρι από το 1996


  Το Κ.Π.Ε.Ε.Ε. Νεοχωρίου λειτουργεί από το 1996 στο παλαιό λιθόκτιστο σχολείο του Νεοχωρίου στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα, με ευθύνη της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ.

    Προσφέρει έγκυρη περιβαλλοντική πληροφόρηση και αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην αειφόρο διαχείριση και προστασία της περιοχής. Το Κ.Π.Ε.Ε.Ε. απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές των ΤΕΙ και φοιτητές των ΑΕΙ, νέους ερευνητές , επιστημονικού συλλόγους, οικολογικές ομάδες, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ.ά.

    Τα προγράμματά του είναι προσανατολισμένα στους θεματικούς άξονες : «νερό – υγρότοποι» και «δάσος – χερσαία οικοσυστήματα». Σε συνεννόηση και συνεργασία των ενδιαφερομένων με τους υπεύθυνους του Κέντρου μπορεί να διαμορφωθούν προγράμματα με ευρύτερη περιβαλλοντική θεματολογία.

   ‘Έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες με προβολές, ομιλίες, ασκήσεις και πειράματα που προωθούν την περιβαλλοντική εκπαίδευση και να πραγματοποιεί ασκήσεις πεδίου (παρατήρηση και αναγνώριση της χλωρίδας και της πανίδας του δάσους, κλπ) στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής.

   Διαθέτει σύγχρονη υποδομή, εποπτικά μέσα και άλλο εργαστηριακό εξοπλισμό και υποστηρίζεται επιστημονικά από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παρέχει τη δυνατότητα σε νέους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό του για μελέτη των χερσαίων ή υδάτινων οικοσυστημάτων της περιοχής.

   Με τη βοήθεια του εξοπλισμένου εργαστηρίου και του σύγχρονου οπτικοακουστικού εξοπλισμού που διαθέτει, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση σπουδαστών και φοιτητών σχολών Βιολογικών και Γεωτεχνικών κατευθύνσεων.

Επίσης σι εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε.Ε.Ε μπορεί να χρησιμοποιηθούν από συλλόγους ή ομάδες που σχετίζονται με το περιβάλλον, για την διοργάνωση ημερίδων και άλλων δραστηριοτήτων.

Γενικά

προωθεί
τη μελέτη και την επιστημονική διερεύνηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, μέσω προγραμμάτων ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 – αποσκοπεί
στο να προσφέρει έγκυρη και αξιόπιστη περιβαλλοντική πληροφόρηση, την οποία -μέσω της «αγωγής και της παιδείας»- τη μετατρέπει σε χρήσιμη και αποτελεσματική γνώση

 – επιδιώκει
να συμβάλει στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων καθώς και στην προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής

 – αποτελείται από:
– δύο αίθουσες εργαστηρίων, με πλήρη επιστημονικό εξοπλισμό κατάλληλο για την εκπαίδευση και έρευνα στους τομείς των χερσαίων, δασικών και λιμναίων οικοσυστημάτων
– αίθουσα διδασκαλίας-διαλέξεων με τα απαραίτητα εποπτικά μέσα – αίθουσα συνεδριάσεων-χώρο εκθεμάτων – δύο γραφεία με Η/Υ,Fax,τηλέφωνο κ.λ.π.

– προσφέρει:
25 ασκήσεις και εκπαιδευτικά Προγράμματα

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις στη Δρακότρυπα
Επόμενο άρθρο Εγκληματούν σε βάρος της εθνικής οικονομίας