Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, αξίζει να ξεδιπλώσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που περιβάλλει το φαινόμενο της βίας ενάντια στη γυναίκα. Ένα φαινόμενο διαταξικό και διαπολιτισμικό. Μια βία που πολλές φορές παραμένει αθέατη και σιωπηλή. Έχει υπολογιστεί ότι το 40% των γυναικών θα βιώσουν την τραυματική εμπειρία της βίας μέσα στο ίδιο το σπίτι τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ενώ η «Παγκόσμια έκθεση ανάπτυξης» της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από την άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια παρά από τον καρκίνο του μαστού ή του τραχήλου.
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα από τα πλέον μελανά σημεία της σύγχρονης εποχής, όσο κι αν υπήρξε πρόοδος στα θέματα ισότητας. Συντηρείται από τη σιωπή της κακοποιημένης και του περίγυρου, ενώ “τρέφεται” όταν δεν τιμωρείται ο θύτης είτε επειδή η κακοποίηση δεν βγαίνει ποτέ στην επιφάνεια είτε επειδή υπάρχει ντροπή, φόβος, ανασφάλεια, εξάρτηση και συναισθηματική εμπλοκή του θύματος.
Παρά τις προσπάθειές της να σταματήσει τη βία που υφίσταται, η γυναίκα αδυνατεί να προβλέψει την επόμενη στιγμή που θα την κακοποιήσει ο σύντροφός της, αφού η αφορμή μπορεί να είναι διαφορετική και τυχαία κάθε φορά. Μαθαίνει ότι είναι αβοήθητη (ψυχολογικός μηχανισμός “μαθημένης αβοηθησίας”), δίχως τον έλεγχο πάνω σ΄ αυτό που της συμβαίνει αρχίζει να νιώθει απόγνωση, θλίψη, αποδέχεται την κατάστασή της και παύει ν΄ αντιδρά. Η συμβουλευτική στήριξη κρίνεται απαραίτητη όταν μια γυναίκα είναι θύμα βίας.
Σημαντική συμβολή προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των κακοποιημένων γυναικών παρέχει το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας το οποίο μέσα από τις υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής συμβουλευτικής και υποστήριξης προσπαθεί να εμψυχώσει τις γυναίκες- θύματα βίας, να τις απενοχοποιήσει και να τις βοηθήσει να διεκδικήσουν το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμά τους, το δικαίωμα στη ζωή.
Βέβαια καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση, αλλά κυρίως την πρόληψη του φαινομένου της βίας είναι η δημιουργία υγιών διαφυλικών σχέσεων, δεδομένου ότι η έννοια της βίας εμπεριέχει το στοιχείο της ανισότητας και της επιβολής εξουσίας. Πάντα υπάρχει αυτός που έχει την δύναμη και κυριαρχεί και ο άλλος που δέχεται την κυριαρχία. Αυτή η ανισότητα χαρακτηρίζει τις σχέσεις αντρών και γυναικών στις οποίες εμφανίζεται το φαινόμενο της κακοποίησης. Ιδιαίτερα η οικογένεια και το σχολείο είναι τα πλέον “ευνοϊκά πεδία” μάθησης, αναπαραγωγής και μεταβίβασης βίαιων συμπεριφορών.
Η υλοποίηση προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης της έμφυλης βίας από το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας με τίτλο «Δράσεις παρέμβασης του ΚΓΚ στην εκπαιδευτική κοινότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών ώστε ν΄ αναγνωρίζουν τις ενδείξεις μιας μη υγιούς σχέσης και ν΄ αντιλαμβάνονται σε ένα πρώιμο στάδιο τα “αθώα” προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν στη βία και την κακοποίηση.
Οι σχέσεις μας μπορεί να έχουν διάφορες μορφές και κάθε σχέση είναι μοναδική. Καθένας και καθεμιά μας έχει διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει μια “καλή” σχέση. Γενικά, οι σχέσεις που στηρίζονται στην ισοτιμία, και όχι στην ισχύ και τον έλεγχο του ενός ατόμου από το άλλο, είναι υγιείς σχέσεις. Καθένας και καθεμιά μας αξίζει να αισθάνεται ασφαλής και να απαιτεί να σέβονται οι άλλοι/-ες τα δικαιώματά του/της.
ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Καρδίτσα 25/11/2014