Ειδήσεις

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση


Το νέο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση της αντιασφαλιστικής πολιτικής όλων των προηγούμενων χρόνων από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, «κορωνίδα» της οποίας μέχρι σήμερα αποτελεί ο νόμος Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ).

Το περιεχόμενο του νέου γύρου της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθορίζεται από την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Με βάση αυτές, τα ιδιωτικά και αμιγώς κεφαλαιοποιητικά συστήματα αντικαθιστούν τα δημόσια.

Η κρατική δέσμευση για συγκεκριμένες παροχές στο τέλος του εργάσιμου βίου αντικαθίσταται από το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων χωρίς καμία εγγύηση. Η χρηματοδότηση από την εργοδοσία και το κράτος της (η οποία έτσι κι αλλιώς προκύπτει από το μόχθο των εργαζομένων) συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, ενώ το ύψος της δημόσιας σύνταξης περιορίζεται σε ένα ελάχιστο επίπεδο προνοιακού επιδόματος πείνας.

Ξεκάθαρα η  επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές μας σχέσεις, το βιοτικό μας επίπεδο.

Βρίσκεται στη συνέχεια της αντιαγροτικής πολιτικής, καθώς ετοιμάζει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και για τους μικρομεσαίους αγρότες, που προωθεί ακόμα περισσότερο το ξεκλήρισμά τους, όταν ήδη το 55% από αυτούς χρωστάνε στον πρώην ΟΓΑ ακόμη. Την ίδια στιγμή η σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου για το 2019 είναι στα 94€/τον μήνα για τους αγρότες.

Δεν αφορά μόνο την σύνταξη, αφορά τις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια, αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Γι αυτό και η λογιστική λογική, που αντιμετωπίζει την κοινωνική ασφάλιση ως κόστος πρέπει να αποκρουστεί κατηγορηματικά από όλους μας.

Έχουμε τεράστια πείρα να καταθέσουμε για το ζήτημα του ασφαλιστικού. Έχουμε ήδη υποστεί τις συνέπειες των αντιασφαλιστικών πολιτικών, καθώς έχουμε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, έχουμε χάσει δικαιώματα, παροχές, και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις σε εμπόριο, κατασκευές, αγροτοδιατροφικό τομέα, τουρισμό και ναυτιλία αναπτύχθηκαν βγάζοντας τεράστια κέρδη από το δικό μας ιδρώτα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ιδίως την τελευταία 10ετία, τα χρόνια της κρίσης, επιταχύνθηκαν οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα των ασφαλιστικών ταμείων, χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά τους προκειμένου να πετύχουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, έμειναν χιλιάδες συνταξιούχοι ξεκρέμαστοι, χωρίς να απολαμβάνουν όσα είχαν πληρώσει μέσω των εισφορών τους για όσα χρόνια δούλευαν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι αγρότες, οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην κοινωνική ασφάλιση. Να μην τσιμπήσουμε στη βρώμικη προπαγάνδα όσων θέλουν να κρατήσουν τους νέους μακριά από τον αγώνα για Δημόσια Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, το να μας σπρώχνουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επειδή «εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ σύνταξη…» δεν αποτελεί λύση. Είναι λύση μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα τρίβουν τα χέρια τους, θα βάζουν στον κουμπαρά τους δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνουν και καμία δέσμευση για το τι θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς.

Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρώτα και κύρια ζήτημα ταξικό. Αποτελεί δικαίωμα για τον κάθε εργαζόμενο, συνταξιούχο, μικρομεσαίο αγρότη, μικρό αυτοαπασχολούμενο, γυναίκα και νέο.Πηγάζει από το γεγονός ότι ο καθένας μας είναι ο δημιουργός του παραγομένου πλούτου και πρέπει να έχει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα, που επιδεινώνει καθημερινά τη ζωή του, εντατικοποιεί την εργασία, επιβαρύνει την υγεία,  έχει βάλει τις βάσεις για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η κοινωνική ασφάλιση είναι κατάκτηση, που επήλθε με σκληρούς αγώνες.

Χρειάζεται λοιπόν να ξεσηκωθεί κίνημα ανάσχεσης της νέας επίθεσης.

Να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης – μεγαλοεργοδοσίας.

Να τους κόψουμε τη φόρα.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

 

Των εμποροϋπαλλήλων, οικοδόμων, συνταξιούχων ΙΚΑ, Ιατρών, εργαζομένων  και καθαριστριών Νοσοκομείου και Κ.Υ., ΕΟΑΣΚ, Συλλόγου Γυναικών, Ομάδας Γυναικών Ταμασίου, φοιτητών Κτηνιατρικής

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτικοί του 6ου Δημοτικού Σχολείου με το πρόγραμμα Erasmus+ στη Γερμανία