Ειδήσεις

Κάλεσμα των οικοδόμων της Καρδίτσας για συμμετοχή στην απεργία


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργία στον οικοδομικό κλάδο στην Καρδίτσα, καθώς οι οικοδόμοι απήργησαν σε ποσοστό πάνω από 90%. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό κέντρο Καρδίτσας από το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Καρδίτσας αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τα ζητήματα του κλάδου, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κουβαράς Κώστας στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των οικοδόμων στο πλευρό του Συνδικάτου και τον αγώνα που έχουν μπροστά τους για το ζήτημα των ΣΣΕ. Αναλυτικά η ομιλία:

«Χαιρετίζουμε τους συναδέρφους που σήμερα απεργούν και παραβρίσκονται στη συγκέντρωσή μας. Χαιρετίζουμε τους συναδέρφους από τον Παλαμά που στο πλευρό του Σωματείου τους δίνουν κι αυτοί το παρών σ’ αυτό το σημαντικό αγώνα επιβίωσης που κάνουμε όχι μόνο ενάντια στα χαμηλά μεροκάματα που προσπαθούν να μας επιβάλουν, αλλά και ενάντια στην ανεργία που χτυπάει κόκκινο στον κλάδο μας.

Συνάδερφοι, σήμερα στην απεργία συμμετέχουμε δύο Σωματεία από όλο το νομό Καρδίτσας, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών, οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων και το Σωματείο οικοδόμων Παλαμά. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα Σωματεία, που αυτοαποκαλούνται Σωματεία οικοδόμων, τα οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως είναι Σωματεία σφραγίδες με αποκλειστικό στόχο την παραγωγή αντιπροσώπων για τη στήριξη της πλειοψηφίας του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας με ευθύνη της πλειοψηφίας του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας. Αυτά όχι μόνο δεν τα βρήκαμε να μιλήσουμε μαζί τους για την ανάγκη της απεργίας, αφού μετά το Συνέδριο εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας αλλά η ίδια η Διοίκηση τα κρύβει θέλοντας προφανώς να τα έχει μόνο για να την ψηφίζουν και όχι να οργανώνουν τον αγώνα των οικοδόμων για καλύτερες συνθήκες ζωής. Για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι παίζουν επάξια το ρόλο που τους έχει αναθέσει η  ξεπουλημένη ΓΣΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που στηρίζουν. Το απέδειξαν και πριν λίγο καιρό με τη στάση σιωπής και συγκατάθεσης που τήρησαν απέναντι στην κατάργηση του δικαιώματός μας στην απεργία.

Συνάδερφοι

Η σημερινή απεργία δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσο για τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας, με στόχο να αντιπαλέψουμε μαζί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά, την ανεργία, την καθημερινή ζωή.

Πίσω μας έχουμε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν για μας χωρίς εμάς με τη μείωση του μεροκάματου, την καθολική σχεδόν ανεργία, την ακρίβεια, την φοροεπέλαση, την ταυτόχρονη ενίσχυση των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων με επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις.

Μπροστά μας έχουμε την 4η αξιολόγηση η οποία όχι μόνο δεν θα μας βγάλει «από το τούνελ» όπως λέει η Κυβέρνηση, αλλά θα φέρει κι άλλα μέτρα εναντίον μας και εναντίον των οικογενειών μας, με κατασχέσεις σπιτιών και λογαριασμών από την 1η Μάη, με ακριβότερο ρεύμα, με ιδιωτικοποιήσεις. Μπροστά μας βρίσκεται όχι «η δίκαιη ανάπτυξη» αλλά η «ανάπτυξη της πείνας», με πετσοκομμένα μεροκάματα και τα όποια έργα να είναι όχι προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, δηλαδή του λαού, αλλά προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί κοιτάξτε τι έγινε εδώ με τον Ε65. Φτιάχτηκε ένας δρόμος από μεγάλη κατασκευαστική, για να μπορούν οι μεγάλες επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα προϊόντα τους γρήγορα και να μεγαλώνουν τα κέρδη τους, πιάσανε δουλειά ελάχιστοι εργαζόμενοι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι δούλευαν ήλιο με ήλιο για 500 – 600€, δηλαδή κάτω από το κατώτατο μεροκάματο, και την ίδια στιγμή βάζουν και διόδια να πληρώνουμε για να τον χρησιμοποιούμε. Αντίθετα θα μπορούσαν να φτιάξουν έργα εδώ στην περιοχή μας για τα οποία υπάρχει ανάγκη και θα μας έδινε δουλειά όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, αρδρευτικά και αντισεισμικής θωράκισης. Βέβαια αυτά τα έργα που λέμε εμείς δεν «είναι επιλέξιμα», όπως μας λένε από την ΕΕ και την εκάστοτε Κυβέρνηση γιατί αφορούν την καλυτέρευση της ζωής μας και όχι το κέρδος των επιχειρήσεων.

Εμείς, λοιπόν, συνάδερφοι παλεύουμε για μια ανάπτυξη που θα είναι για μας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε καθορισμένο κατώτατο μεροκάματο. Γι’ αυτό ακριβώς παλεύουμε και για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, για μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Ό,τι κερδίσαμε, ό,τι αποσπάσαμε μέχρι τώρα δεν μας το χάρισε κανείς, καμιά κυβέρνηση, κανένας μεγαλοεργολάβος.

 

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι η ώρα ο καθένας μας να πάρει τις αποφάσεις του. Η πείρα δείχνει ότι όσα βάρη μπορούμε να ξεφορτωθούμε από την πλάτη μας θα το κάνουμε με τον δικό μας οργανωμένο μαζικό αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας.

Εμπιστευόμαστε τις δικές μας δυνάμεις, τον δικό μας αγώνα, που αργά ή γρήγορα θα φέρει αποτελέσματα τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο που έχουμε ανάγκη.

Συσπειρωμένοι στο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων της Ομοσπονδίας μας αγωνιζόμαστε, για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών μας, που συνθλίβονται στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Απορρίπτουμε τις απαντήσεις και υποσχέσεις, που δίνουν οι κυβερνώντες και η εργοδοσία για τα προβλήματά μας. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί και πολύ περισσότερο από κυβερνήσεις, που καθημερινά με τα αντεργατικά μέτρα τσακίζουν τη ζωή μας.

Ξέρουμε καλύτερα από αυτούς ποιες είναι οι ανάγκες μας και ποιες λύσεις χρειαζόμαστε.

Συνεχίζουμε δυναμικά. Μαζί με τα άλλα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ. Παίρνουμε μέρος στο Συλλαλητήριο την Τετάρτη 21 Μάρτη και ώρα 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, για να φωνάξουμε:

Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€

Προηγούμενο άρθρο Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο 34ο Π.Φ.Ε.Θ.: Η Καρδίτσα αντιστέκεται πολιτιστικά