Ιωαν. Παπαδόπουλος: Το «σύγχρονο» πρόβλημα της Κύπρου


Τις τελευταίες ημέρες οι Κύπριοι πολίτες είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι, εξοργισμένοι, θυμωμένοι και επηρεασμένοι από το μεγάλο πρόβλημα που τους έχει δημιουργήσει η πρωτοφανής απόφαση της Τρόικα (με τη συναίνεση της Κυπριακής Πολιτείας) για το «κούρεμα των καταθέσεών τους» στις Τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου!

Είναι πραγματικά μια μεγάλη αδικία το όποιο «τραπεζικό πρόβλημα» να το χρεώνονται οι καταθέτες και οι απλοί πολίτες και όχι οι ίδιες οι τράπεζες, που όταν παίρνουν μεγάλα ρίσκα και αυτά επιτύχουν προσπορίζονται τα μεγάλα κέρδη, ενώ αν αυτά αποτύχουν τις όποιες ζημιές τις πληρώνουν «άλλοι»!

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει ορισμένα πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία επικεντρώνονται κυρίως: στη γεωγραφική της θέση, στο μικρό μέγεθος της οικονομίας που της εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία, στη μη στήριξη της οικονομίας της σε τεράστιες επενδύσεις, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι οι ίδιοι οι πολίτες της. Αυτοί έχουν αποδείξει ότι, όταν παραστεί ανάγκη ανασυντάσσονται, προσπαθούν και τα καταφέρνουν!! Οι Κύπριοι στην πλειοψηφία τους είναι ένας λαός περήφανος, με αρχές, αξίες, ήθος και πίστη στις παραδόσεις τους, αγαπούν την πατρίδα τους, διαθέτουν ανθρωπιά, είναι πολύ εργατικοί και συνάμα ικανοί, πολύ φιλόξενοι και με αγάπη για τον ελληνισμό.

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, τα τελευταία χρόνια, υπήρχε υπερκατανάλωση στην Κύπρο και είχε χαθεί το «μέτρο». Πολύ χαρακτηριστικό, εμπεριστατωμένο, αληθινό και καλογραμμένο είναι το άρθρο του Κύπριου καλλιτέχνη Αλκίνοου Ιωαννίδη με τίτλο «Ελεύθεροι κατακτημένοι», που δημοσιεύτηκε στις 25/3/2013 http://www.lifo.gr/team/readersdigest/37000 και σκιαγραφεί το σύγχρονο καταναλωτικό μοντέλο του Κυπρίου. Αξίζει πραγματικά κανείς να το διαβάσει ξανά και ξανά!

Πέρα από όλα τα προαναφερόμενα, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες θα είναι στο αμέσως προσεχές διάστημα οι επιπτώσεις των δύσκολων μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν από τον «οικονομικό πόλεμο» στην εγχώρια κυπριακή αγορά! Θα υπάρξει σημαντική ύφεση και σε ποιο βαθμό; Το πρόβλημα της ρευστότητας θα συνεχιστεί; Σε ποιο βαθμό θα περιοριστεί η κατανάλωση; Πώς οι υγιείς κυπριακές επιχειρήσεις θα επηρεαστούν και τι μέτρα θα πρέπει να πάρουν; Πρέπει η Πολιτεία να τις στηρίξει και πώς; Υπάρχουν διέξοδοι σε νέες αγορές και νέοι δρόμοι;

Θα έλεγε κανείς ότι, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι πιθανόν να μη περιοριστεί η κατανάλωση στην Κύπρο σε τόσο μεγάλο βαθμό (όπως πρεσβεύουν αρκετοί αναλυτές) μιας και δεν έχει περιοριστεί το διαθέσιμο εισόδημα των Κυπρίων πολιτών (δεν έχουν γίνει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις), προς το παρόν τουλάχιστον, και θα είναι σφάλμα αν συμβεί το αντίθετο. Επιπρόσθετα, Ρώσοι και οι Βρετανοί κάτοικοι της Κύπρου δηλώνουν ενθουσιασμένοι από το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το αποχωριστούν!

Τα πρώτα όμως δείγματα (3 ημέρες μετά το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών) δεν είναι ενθαρρυντικά και θυμίζουν πολύ τις πρώτες ημέρες κρίσης στην Ελλάδα. Σημειώνονται ενδεικτικά τρία στοιχεία. Αρχίζει να συζητιέται η πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομικά σκάνδαλα και κακοδιαχείριση αρχίζουν να βγαίνουν στον αέρα (παράνομες διαγραφές δανείων με συμμετοχή μάλιστα πολιτικών προσώπων, σε αντιστοιχία με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας, βλ. Τσοχατζόπουλος κλπ), τέλος οι Κύπριοι Πολιτικοί δηλώνουν ότι θα γίνει μείωση των μισθών τους, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ταυτόχρονα ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί και συντάξεις οι υπαλλήλων, όπως αρχικά και στην Ελλάδα!!  Έτσι, αν ο απώτερος στόχος αυτών που δημιούργησαν την «κρίση» είναι η «κατάκτηση» των περιουσιακών στοιχείων της Κύπρου (πλουτοπαραγωγικές πηγές, φυσικό αέριο, εκμετάλλευση της γεωγραφικής της θέσης κλπ), η κρίση πολύ πιθανόν να έχει τη συνέχεια της Ελλάδας (δυστυχώς!!).

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον θα πρέπει η κυπριακή επιχειρηματική δραστηριότητα να συνεχιστεί. Ο τουρισμός και οι υπηρεσίες της Κύπρου θα συνεχίσουν να αποτελούν το βαρύ  «οπλισμό» της για την ανάπτυξή της. Η ραχοκοκαλιά όμως της κυπριακής οικονομίας της Κύπρου στηρίζεται και θα συνεχίσει να στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις παραγωγικές της επιχειρήσεις. Με την κατανάλωση κυπριακών προϊόντων εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ομαλή λειτουργία των κυπριακών επιχειρήσεων. Αυτές με τη σειρά τους προσφέρουν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στη διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι οι καταναλωτές και διοχετεύουν τα χρήματά τους στην κυπριακή αγορά. Έτσι ανακυκλώνεται το «χρήμα» και υπάρχει σε σημαντικό βαθμό ανάπτυξη της Χώρας.

Οι Κύπριοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες. Έχουν και τη δύναμη και το σθένος και το πείσμα. Για τους Κύπριους ισχύει η ρήση του Πίτερ Οικονομίδη «ΓΙΝΕΤΑΙ» http://www.youtube.com/watch?v=CH_WtjQoijw για την γρήγορη επάνοδο της Κύπρου στην ανάπτυξη και ευημερία!!

Οι Κύπριοι θα πρέπει να προσπαθήσουν και να καταφέρουν να προσαρμόσουν τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα και να μην προσαρμοστούν σε αυτές που πάνε να τους επιβάλλουν!!!

 

Καρδίτσα, 30/3/2013

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή καθηγητών του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου σε δύο Διεθνείς Εκθέσεις στην Κωνσταντινούπολη!
Επόμενο άρθρο Περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών του 3ου Γυμνασίου