Ιωαν. Βαϊόπουλος : “Αγροτική οικονομία – Τίτλοι τέλους”


Πριν από λίγες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς οργάνωσε ένα κακόγουστο πανηγυράκι, για να ανακοινώσει , με ύφος καλού πατερούλη, ότι οι Έλληνες αγρότες  θα πάρουν το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης.  Ένα ποσό, που όχι μόνο το δικαιούνται , αλλά  το παίρνουν πάντα την ίδια χρονική περίοδο . Ο κύριος Σαμαράς έδειξε για άλλη μια φορά ότι αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτής της χώρας ως υπηκόους , ως ιθαγενείς που ξεγελιούνται με… καθρεφτάκια και γυάλινες χάντρες . Εκείνο που δεν ξέρει ο πρωθυπουργός της « συγκυβέρνησης»  είναι ότι οι Έλληνες παραγωγοί πλέον δεν ξεγελιούνται με δηλώσεις και υποσχέσεις. Απεναντίας βλέπουν ότι τις βιαιότερες αλλαγές που έχει δεχθεί ο αγροτικός κλάδος μετά την μεταπολίτευση τις έφερε  το καινούργιο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα , που κατατέθηκε  στη Βουλή και είναι πλέον νόμος του κράτους .

 Αναλυτικά, το «Μνημόνιο 3» αναφέρει τα εξής για τους αγρότες:

 α) Περικοπές αγροτικών συντάξεων, με κατάργηση των δώρων στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ.  Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης( ανδρών και γυναικών ) κατά δύο χρόνια ,από 65 σε 67,  κάτι που αφορά και τους αγρότες.

β) Αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (90 εκατ. το 2013) και περικόπτονται  οι δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης  του ΟΓΑ κατά 390 εκατ. το 2013, και συνολικά 800 εκατ, ως 2016.

γ) Περικόπτονται οι επιστροφές φόρων στους αγρότες. Ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ από 11% μειώνεται στο 6%, ενώ για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από τους αγρότες (ιδιόκτητο κατάστημα, λαϊκές αγορές, εξαγωγές), ο συντελεστής από 5% γίνεται 3%.

δ )  Συρρικνώνεται  η επιδότηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ . Έτσι από 160 εκατ. που επιστράφηκαν  το 2012 , θα επιστραφούν  30 εκατ. το 2013.

δ) Γίνονται περικοπές στις εκπτώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών (φορολογία από τα 5.000 ευρώ), όπως επίσης και περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα (παιδιών, κ.ά.)

ε)  Φορολογούνται τα αγροτεμάχια και αυξάνεται η τιμή του αγροτικού ρεύματος.

Οι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν τα παραπάνω μέτρα σε μια εκτεταμένη αγροτική οικογένεια ( 2 συνταξιούχοι, 2 ενήλικες, 2 παιδιά), η οποία  καλλιεργεί περί τα 80 στρέμματα, είναι τουλάχιστον οι εξής:

  • Από περικοπή συντάξεων:2000 ευρώ.
  • Από αύξηση εισφορών για ΟΓΑ και φαρμακευτική περίθαλψη :1000 ευρώ.
  • Από επιστροφές ΦΠΑ:700 ευρώ.
  • Από επιστροφές ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου :700 ευρώ.
  • Από  κατάργηση αφορολόγητου-φορολόγηση αγροτικής γης :1000 ευρώ.
  • Από αύξηση αγροτικού ρεύματος :  500 ευρώ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ τα συγκεκριμένα μέτρα θα στερήσουν τουλάχιστον 6000 ευρώ από κάθε οικογένεια το χρόνο . Από ένα αγροτικό χωριό με 100 τέτοιες οικογένειες θα λείψουν πάνω από 600.000 ευρώ μέσα στο 2013 . Από μόνο του αυτό το γεγονός ( χωρίς να συνυπολογίσουμε χαράτσια-ακρίβεια-αυξήσεις τιμών σε αγροτικά εφόδια κ.λ.π.) θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες ( καφενεία- μικρομάγαζα- μπακάλικα…..) .

Αυτή είναι η αλήθεια και, δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά οδηγεί τον αγροτικό κόσμο και τα χωριά μας στην φτώχεια και στην εξαθλίωση . Είναι καιρός ο αγροτικός κόσμος να αντιδράσει, τόσο απέναντι σε αυτά τα μέτρα, όσο και στη γενικότερη καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση . 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάγεψαν οι μαθητές του πολυφωνικού ωδείου στο κατάμεστο παυσίλυπο η χριστουγεννιάτικη γιορτή
Επόμενο άρθρο Σε ρυθμούς Χριστουγέννων κινείται η Καρδίτσα