Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο κάστρο Φαναρίου με θέμα «Ιστορικό Ταξίδι στο Φανάρι» όπου παρουσιάστηκε η Συλλογική εργασία ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ. – DYNTAR, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Βυζαντινή Κληρονομιά Φαναρίου».
Παρουσιάστηκαν οι δυναμικές ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής του Φαναρίου έχοντας σαν βάση την Ιστορική, Πολιτιστική και Θρησκευτική του κληρονομιά.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Τιμόθεος, οι Βουλευτές κ.κ. Βράντζα και Κατσαβριά, ο Δήμαρχος κ. Κωτσός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσιούμας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παναγόπουλος, Τσιούφη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Πάντος και Καλαμπολίκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Κορέλας, οι πρόεδροι Φαναρίου κ. Κουλουσούσας, Αγναντερού κ. Τσαφίτσας και Χάρματος κ. Νικάκης και προϊσταμένη της Αρχαιολογίας κ. Βαιοπούλου
Το γενικό συμπέρασμα της εργασίας είναι:
«Από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, παρατηρήθηκε ότι όλη η περιοχή μελέτης, έχει πλούτο που παραμένει ανεκμετάλλευτος. Στοιχεία τόσο για τον πολιτιστικό όσο και θρησκευτικό, συνεδριακό τουρισμό ή και οινοτουρισμό. Τα πλεονεκτήματα είναι άλλωστε τόσα πολλά για την συγκεκριμένη περιοχή, που θα ήταν ολέθριο σφάλμα να μην στηρίξει την ανάπτυξη της σε αυτά. Τόσο η ύπαρξη του Βυζαντινού κάστρου, μοναδικού μνημείου στη δυτική Θεσσαλία τόσο καλά συντηρημένου, όσο η τεχνογνωσία της κατασκευής τσουκαλιών αλλά και η θρησκευτική παράδοση είναι συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η περιοχή και μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιοποιηθεί ικανοποιητικά προς όφελος του τουριστικού τομέα.
Ένα Σχέδιο Δράσης για την περιοχή θα έχει ως συνέπεια:
– Την Κινητοποίηση – Οργάνωση των τοπικών φορέων
– Την Συνεργασία και Συντονισμό μεταξύ των δρώντων (διακυβέρνηση)
– Παρεμβάσεις με χρήση καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων
– Την προώθηση μάρκετινγκ του τόπου και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.
Η βυζαντινότητα της περιοχής είναι ο κινητήριος πόρος που μπορεί να κινητοποιήσει και άλλους που εμπεριέχουν υλικό σε λανθάνουσα κατάσταση και να τους καταστήσει ιδιότυπους και ένα νέο σύστημα, όπως ο τουρισμός μπορεί να ενεργοποιήσει αυτούς τους πόρους.
Χρειάζεται, ωστόσο, η κατάλληλη ενεργοποίηση των τοπικών δρώντων και ιδιαίτερα των πολιτιστικών συλλόγων.
Η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μελέτης είναι η μεγάλη της δύναμη, είναι ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης, ένας αναπτυξιακός πόρος που πρέπει να αναδειχθεί.»
Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Βούλα Φασιανού που είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση της ημερίδας μετά το πέρα της τόνισε τα παρακάτω:
«Η πρώτη ημερίδα στο κάστρο Φαναρίου πραγματοποιήθηκε γιατί το πιστέψαμε όπως πιστεύουμε πως αυτός ο τόπος, το χωριό μας, έχει ιστορία έχει δυναμική και εμείς έχουμε την υποχρέωση αλά και τη θέληση να τα αναδείξουμε.»