Ικανοποιητικές οι εισροές στη λίμνη Πλαστήρα


«Σταγόνα στον ωκεανό της ανομβρίας» λέει το Κέντρο Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν έλληνες και ξένοι επιστήμονες για τη λειψυδρία στην Ελλάδα και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κλίμα σε περιοχές της χώρας όπου επικρατεί σήμερα «πύρρειος ισορροπία» ως προς τις συνθήκες ξηρασίας. Οι βροχές που πέφτουν τις τελευταίες εβδομάδες δεν αρκούν για να αναστρέψουν αυτή την πορεία. Για τους επιστήμονες αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» της ανομβρίας. Τεράστιες περιοχές της χώρας, ακριβώς λόγω του ότι βρίσκονται ήδη σε κατάσταση οριακής ξηρότητας, κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πλήρη έλλειψη νερού, ακόμη και στην περίπτωση βραχείας ξηρής περιόδου. Όπως προειδοποιεί το Κέντρο Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ απειλούνται με δραματική μείωση απορροών (λιγότερα νερά στους ποταμούς λόγω μείωσης βροχοπτώσεων και αύξησης της θερμοκρασίας) τα ξηροθερμικά συστήματα της χώρας όπως η Αττική, η Ανατολική Κρήτη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Θεσσαλία και η Ανατολική Πελοπόννησος. Μάλιστα οι επιστήμονες προαγγέλλουν ότι το «αύριο» της Ελλάδας με ξηρασία μπορεί να μας τύχει κυριολεκτικά αύριο.

Ο κ. Αλεξάκος

Παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα των επιστημόνων που αναφέρονται πιο πάνω, οι εισροές στη λίμνη Πλαστήρα -σύμφωνα με τον Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο- βαίνουν ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Παρ’ότι αυτές τις ημέρες το κύριο θέμα είναι να πάρουν οι αγρότες αυτά που δικαιούνται, ένα θέμα που τους απασχολεί λιγότερο βέβαια αλλά εξίσου σημαντικό, είναι εάν θα υπάρχουν νερά για να ποτίσουν από την άνοιξη και μετά, εφόσον επιστρέψουν στα χωράφια τους. Λέμε λοιπόν ότι οι εισροές εν γένει ήταν ικανοποιητικές και συγκεκριμένα την 1η του μήνα Ιανουαρίου στη λίμνη Πλαστήρα συγκριτικά με την 1η Ιανουαρίου του 2008 ήταν 53 εκ. πιο κάτω η στάθμη, όμως με τις τελευταίες βροχοπτώσεις το έλλειμμα αυτό όχι μόνο καλύφθηκε αλλά εισέρευσαν ακόμη 34 εκ. νερού, συνολικά δηλαδή 87 εκ. Οι εισροές συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό και αν συνεχιστούν και οι βροχοπτώσεις και την επόμενη περίοδο, θα είμαστε σε μια καλή σχετικά χρονιά, όχι όπως θα τη θέλαμε, αλλά αντίστοιχη του 2007 που έδωσε τη δυνατότητα να ποτιστούν τα χωράφια, πάντα χωρίς να γίνονται σπατάλες και με την καλύτερη δυνατή διαχείριση όπως και τα προηγούμενα χρόνια». 

Προηγούμενο άρθρο Έμφαση στη προαγωγή της δημόσιας υγείας
Επόμενο άρθρο «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΛΑΜΑ»