Ικανοποίηση Σιούφα για την απεμπλοκή του Υ/Η της Μεσοχώρας


Η χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση για την απεμπλοκή του Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας του Νομού Τρικάλων προκαλεί ικανοποίηση για την ολοκλήρωση ενός μεγάλο έργου, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.
«Η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού για την απεμπλοκή του Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας, ισχύος 161,6 MW, από τα έργα της εκτροπής του Αχελώου αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός.
Και αυτό και για ουσιαστικούς αλλά και για συμβολικούς λόγους.
Το έργο αυτό, όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει, αποτελεί ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας και είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της παθογένειας του πολιτικού συστήματος και της αδυναμίας όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η μια κυβέρνηση να μη συνεχίζει το έργο της προηγούμενης.
Το έργο της Μεσοχώρας σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 από το Κωνσταντίνο Καραμανλή και όπως ορθά επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε από το 1986 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου.
Από εκεί και πέρα οφείλω να υπενθυμίσω και να επισημάνω ότι για να φθάσουμε στις χθεσινές θετικές εξελίξεις έγιναν τα ακόλουθα, που παρελήφθησαν να αναφερθούν από τους Υπουργούς κατά τις χθεσινές δηλώσεις τους :
Πρώτον: Από το Μάρτιο του 2004 που ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης μαζί με τις Διοικήσεις και τα στελέχη της ΔΕΗ, ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την επίλυση εκκρεμοτήτων και την ολοκλήρωση του έργου, σε συνεργασία με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.
Δεύτερον: Ύστερα από μακρά συνεργασία με τους βουλευτές του νομού Τρικάλων, Σωτήρη Χατζηγάκη, Νικόλαο Λέγκα, Θεόδωρο Σκρέκα, Χρήστο Χάιδο και Αθανασία Μερεντίτη, τον τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Φώτη Γκούπα, τον τότε Νομάρχη Τρικάλων και σήμερα βουλευτή Ηλία Βλαχογιάννη, τον τότε Δήμαρχο Τρικκαίων και σήμερα βουλευτή Τρικάλων Ταμήλο Μιχάλη, τους Δημάρχους Πινδαίων, Αιθήκων και τον πρόεδρο της Κοινότητας Νεράιδας Τρικάλων, επιλύθηκαν οι εκκρεμότητες και συμφωνήθηκε το όλο πλαίσιο για να λειτουργήσει το ήδη σχεδόν έτοιμο έργο.
Τρίτον: Η συμφωνία αποτυπώθηκε με σχέδιο νόμου το καλοκαίρι του 2007, το οποίο παρέδωσα στο διάδοχό μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, ο οποίος και το κατέθεσε στην Βουλή στα τέλη του 2008. Το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε στη Βουλή με Υπουργό Ανάπτυξης, τον Κωστή Χατζηδάκη, (ν.3734/2009). Και αυτός ο νόμος αποτελεί τη βάση για τη χθεσινή επίλυση του προβλήματος.
Τέταρτον : Την ανάγκη εφαρμογής του νόμου για την ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας επισήμανα κατ’ επανάληψη με κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις στην περίοδο 2010-2012.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μετά τη κυβερνητική μεταβολή του 2009, ούτε ο νόμος 3734 εφαρμόστηκε, ούτε το έργο προχώρησε, λόγω μιας νέας εμπλοκής στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Ωστόσο, έστω και με καθυστέρηση 5 ετών είναι σημαντικό ότι επιτέλους δρομολογείται η ολοκλήρωση ενός από τα πιο σημαντικά ενεργειακά έργα με προμηθευμένο, από ετών, τον εξοπλισμό, που αξιοποιεί τα υδατικά αποθέματα της περιοχής και ενισχύει, τα μέγιστα, το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και μάλιστα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

 

Προηγούμενο άρθρο Κυβέρνηση-Ε.Ε. τσακίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά
Επόμενο άρθρο Ο κύκλος του νερού στη 14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας