Ιδρύεται εργαστήριο ψυχολογίας & εφαρμογών στην εκπαίδευση


Υπεγράφη από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρο Ταλιαδούρο η Υπουργική Απόφαση σύμφωνα  με την οποία, ιδρύεται Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση καλύπτει διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Ψυχολογίας και των εφαρμογών τους στην εκπαίδευση, με σκοπό:

1. Την κάλυψη των διδακτικών αναγκών των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρακτική τους άσκηση σε θέματα ψυχολογίας και εφαρμογών τους στην εκπαίδευση.

2. Την κάλυψη διδακτικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή άλλων Πανεπιστημίων, εφόσον αυτό είναι δυνατό και ζητείται από τα Τμήματα αυτά.

3. Τη διεξαγωγή έρευνας (βασικής και εφαρμοσμένης) στο χώρο της ψυχολογίας και των εφαρμογών της στην εκπαίδευση σε σχέση με τους στόχους του εργαστηρίου.

4. Την παροχή ατομικής και ομαδικής ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και άτομα που ζουν στην τοπική κοινωνία με ή χωρίς σωματικές ή νοητικές δυσλειτουργίες.

5. Την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης σε φοιτητές/μαθητές για ανάπτυξη γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων μελέτης.

6. Την εφαρμογή προγραμμάτων για την αντιμετώπιση ψυχολογικών (συναισθηματικών, συμπεριφορικών, γνωστικών), κοινωνικών, πολιτισμικών ή εκπαιδευτικών παραγόντων με αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία της μάθησης και την ένταξη των μαθητών/φοιτητών με ή χωρίς σωματικές ή νοητικές δυσλειτουργίες στο μαθησιακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

7. Την παροχή εκπαίδευσης για ανάπτυξη της μεταδοτικότητας, των δεξιοτήτων επικοινωνίας (καλλιέργεια της σχέσης ως κινήτρου μάθησης) και του συμβουλευτικού ρόλου του εκπαιδευτικού.

8. Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κάθε μορφής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σχετικά με τους στόχους και τα γνωστικά αντικείμενα του εργαστηρίου.

9. Την παραγωγή και παροχή εκπαιδευτικού υλικού, δημοσιευμάτων και εκδόσεων.

10. Τη συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και με άλλα εργαστήρια, κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του  εργαστηρίου.

11. Την παροχή υπηρεσιών κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 159/1984

Το εργαστήριο στελεχώνεται από μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που κατέχουν εμπίπτει στα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του εργαστηρίου, από μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) καθώς και από μέλη του λοιπού επιστημονικού προσωπικού και του διοικητικού προσωπικού που τοποθετούνται στο εργαστήριο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επίσης, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης μετονομάζεται το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Ο κ. Ταλιαδούρος σε δηλώσεις του σημείωσε:

«Οι δύο αυτές αποφάσεις αναβαθμίζουν το περιεχόμενο σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο σύγχρονα και άρτια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους νέους της πατρίδας μας όλα τα εφόδια που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς σε μια Ευρώπη που διαρκώς διευρύνεται, σε μια εποχή που συνεχώς εξελίσσεται».

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Παυσίλυπο: Κλειστό λόγω ανικανότητας