[Του Κ. Τσιάρα].
Η παγκόσμια οικονομία περνά μια βαθιά κρίση, με απρόβλεπτη διάρκεια. Χρηματοοικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου, σε τέσσερα χρόνια, πενταπλασιάστηκε. Τα επιτόκια ανεβαίνουν, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα κράτη, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά. Η ακρίβεια εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώθηκαν σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Έχουμε μια από τις πιο σοβαρές διεθνείς οικονομικές κρίσεις, η οποία επηρεάζει την Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες. Η Ελληνική οικονομία όμως φαίνεται να αντέχει χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες όλων των Ελλήνων.
Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι μικρότερες απ’ ό,τι αλλού, δεν μπορούμε παρά να είμαστε σε εγρήγορση. Να δείξουμε ευελιξία και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων, στα πλαίσια βεβαίως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει και το σχέδιο και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξεπεράσει τη δύσκολη συγκυρία.
Ανταποκρινόμαστε άμεσα στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών. Ήδη ελήφθησαν τα πρώτα απαραίτητα μετρά για να προστατευθούν οι αποταμιεύσεις των πολιτών. Αυξήθηκε η εγγύηση του κράτους ως προς την προστασία των καταθέσεων στο ποσό των 100.000 ευρώ για τουλάχιστον τρία χρόνια. Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις. Ταυτόχρονα ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών που η αύξηση των επιτοκίων, λόγω της κρίσης, τους πλήττει άμεσα. Απαγορεύσαμε τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας για οφειλές κάτω των 20.000 €. Προβλέψαμε πιο διαφανείς και πιο αποδοτικές διαδικασίες πλειστηριασμών.
Αντίθετα η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξακολουθεί να υποκρίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται, ούτε το δυσμενές περιβάλλον, ούτε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθεί πιστά το δρόμο του λαϊκισμού για να καρπωθεί πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Μέχρι πρόσφατα και πριν ο κ. Παπανδρέου θυμηθεί την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς , η οποία συνεδρίασε με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, προσποιούνταν ότι δεν υφίσταται καν κρίση.
Ένα μόνο αποδεικνύουν: Ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα. Ότι δημοκοπούν ανεύθυνα. Ότι υποτιμούν τους πολίτες! Ότι είναι πάντα οι ίδιοι. Διαστρεβλώνουν και παραποιούν τα πράγματα. Επιμένουν στην ισοπέδωση, την άρνηση, το μηδενισμό, τις ακρότητες. Ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες για τον Τόπο δεν βρίσκουν τίποτα το εποικοδομητικό να συνεισφέρουν. Τίποτα θετικό να αναγνωρίσουν.
Και μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα αν κυβερνούσε το Πα.Σο.Κ. Αν το «τιμόνι» της οικονομίας βρισκόταν στα χέρια εκείνων που, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία, ανεύθυνα τάζουν παροχές δισεκατομμυρίων, χωρίς να λένε από πού και πώς θα τα βρουν. Άλλωστε είναι γνωστό ποιος εκτίναξε το δημοσιονομικό χρέος.
Η Κυβέρνηση όμως με συνέπεια συνεχίζει την λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών ώστε να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η ελληνική οικονομία. Ήδη κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό το σχέδιο θα βοηθήσει την οικονομία να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης και τον επόμενο χρόνο. Το σχέδιο κινείται μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήραν τα Συμβούλια της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που ανάλογης μορφής έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν αφορά την ενίσχυση του «ταμείου» των τραπεζών, όπως κάποιοι ανεύθυνα υποστηρίζουν δημαγωγώντας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με τη μορφή πιστώσεων στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, ώστε και η δανειοδότηση της οικονομίας να είναι άνετη και οι πιέσεις στα επιτόκια των χορηγήσεων να αμβλυνθούν. Οι τράπεζες είναι το αναγκαίο όχημα, μέσω του οποίου μπορεί να διοχετευθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία των επιχειρηματικών επενδύσεων και της κατανάλωσης, ώστε να συνεχιστεί η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.
Το σχέδιο προβλέπει την κρατική παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφαλαίο των τραπεζών, μέσα από την έκδοση κρατικών ομολόγων. Κυρίως όμως, μέσω της εγγυησης των δανείων που θα συναφθούν με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους Έλληνες πολίτες με ανταγωνιστικούς όρους. Αλλά και μέσω του αυστηρού ελέγχου από τους εκπροσώπους του Δημοσίου στα Δ.Σ. των τραπεζών και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι η θεσμική αρχή για την εποπτεία των τραπεζών.
Δεν πρόκειται να χαρίσουμε 28 δις € στις τράπεζες όπως ανεύθυνα μας κατηγορεί η αντιπολίτευση, που για μια ακόμα φορά καταφεύγει εσκεμμένα στη δημαγωγία. Δεν διατίθεται κανένα κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα χρήματα των φορολογουμένων, για να σωθούν τα «ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» όπως υποστηρίζουν όσοι επέλεξαν ως πολιτικό λογο την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την παραπλάνηση. Δεν χαρίζεται τίποτε σε καμιά Τράπεζα. Δεν διατίθεται από τον Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ. Δεν ζημιώνεται, αλλά κερδίζει το Δημόσιο. Δεν πληρώνουν, αλλά κερδίζουν οι φορολογούμενοι. διότι στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα και η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Η εποχή της εύκολης ανάπτυξης έφτασε στο τέλος της. Τώρα γίνεται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν την οικονομία μας σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά. Να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η σιγουριά, που χρειάζεται ο Τόπος. Είμαστε εδώ, όπως τόνισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αποφασισμένοι ως παράταξη να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους και να προάγουμε το συλλογικό καλό. Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Να τιμήσουμε την εντολή που μας έδωσαν οι Έλληνες και οι Έλληνιδες.