Ειδήσεις

Θρίαμβος για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας


Στην κατάμεστη αίθουσα διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η πνευματική ηγεσία της χώρας, διεθνώς διακεκριμένοι καλλιτέχνες και ερευνητές, φιλόμουσοι με υπογραφή, πολιτικοί και παιδιά έδωσαν το πιο θερμό τους χειροκρότημα τιμώντας του μαθητές του Συνόλου Ελληνικής Λόγιας Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας.

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού και Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, κ. Παύλος Καλλιγάς, ο συνθέτης και μαέστρος Νίκος Χριστοδούλου, ο Διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής κ. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, η Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης κ. Στεφανία Μεράκου, η υπεύθυνη του Αρχείου Μ. Καλομοίρης κ. Μυρτώ Οικονομίδου, η βουλευτής του Σύριζα κ. Χρυσούλα Κατσαβριά και οι γονείς των παιδιών που ταξίδεψαν ειδικά για την εκδήλωση στην Αθήνα, εκφράστηκαν με τα ομορφότερα λόγια για τον επαγγελματισμό των μαθητών και το επίπεδο του δημόσιου σχολείου.

Και όντως τα παιδιά πραγματοποίησαν μια εξαιρετική εμφάνιση. Με απαράμιλλο ήθος, επαγγελματισμό και σοβαρότητα μετέφεραν αυτούσια τα μηνύματα του  ελληνικού λόγιου μουσικού πολιτισμού και ενθουσίασαν κοινό και κριτικούς.

Η λαμπρή αυτή ομάδα, μεταξύ των οποίων (με σειρά εμφάνισης), οι: Μπουραζάς Δ., Μάτιου Παναγιώτα, Κουκουμτζή Κ., Τσιούλος Ε., Αλμπάνη Ι., Καστανή Μ., Αργυρίου Μ., Κουνέλης Δ. , Ριζάς – Πιντζόπουλος Πάρις, Ντάφος Γ., Τσίπρας Φ., Μπουραζάς Σ., Κιτσοπούλου Τ. και Σιωρόπουλος Ο., υπό την καθοδήγηση της Δρ. Ιστορικής Μουσικολογίας και σολίστ πιάνου Χριστίνας Κλ. Γιαννέλου, άφησε το ερμηνευτικό της στίγμα, στον ιερό αυτό χώρο της τέχνης δημιουργώντας την πιο ισχυρή και σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον, αποτίωντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στη μεγάλη μας μουσουργό Ρένα Κυριακού αφού ερμήνευσαν τα υψηλής δεξιοτεχνίας έργα της με περίσσια άνεση και προσωπικό ύφος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Σχολικής Επιτροπής και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας.

Ταυτόχρονα με τη συναυλία υλοποιήθηκαν δύο σχολικά προγράμματα: «Μουσικολογική έρευνα στη Μουσική Βιβλιοθήκη» (υπ. Χριστίνα Γιαννέλου) και «Βιβλιοφύλακες: οι μαθητές γνωρίζουν και οργανώνουν τη σχολική βιβλιοθήκη» (υπ. Ευθύμιος Κουφογιάννης).

Έτσι, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» ενώ περιηγήθηκαν και τους υπόλοιπους χώρους του Μεγάρου Μουσικής. Το βράδυ όλη η αποστολή απόλαυσε στο θέατρο «Βέμπο» τη θεατρική παράσταση «Ζορμπάς» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη. Οι έξοχες ερμηνείες των Γρηγ. Βαλτινού (Ζορμπάς), Μ. Μπεγνή (Καζαντζάκης), Ν. Βερλέκη (Μαυραντώνης), Ναταλία Δραγούμη (Αννιώ) και οι γεμάτες πάθος και ένταση σκηνές μαζί με τους βαθυστόχαστους διαλόγους, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών θεατών για δυόμισι ώρες που μετά την παράσταση περίμεναν υπομονετικά τους πρωταγωνιστές για μία φωτογραφία και ένα αυτόγραφο.

Την άλλη μέρα, το Σάββατο 31 Μαρτίου, το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις υπερσύγχρονες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις που στεγάζουν εκτός των άλλων, την Εθνική Βιβλιοθήκη με τους όμορφους χώρους για τα βιβλία και τους αναγνώστες και την πανέμορφη όσο και επιβλητική Λυρική Σκηνή. Η εικόνα του ΚΙΠΣΝ με το ξύλο, το μέταλλο και το γυαλί να κυριαρχούν σ’ όλους τους χώρους και το άπλετο φως να διαχέεται παντού, με το εντυπωσιακό κανάλι να διασχίζει όλη την έκταση που σχεδόν σ’ όλα τα σημεία της είναι δεντροφυτευμένη ενώ έχει και κήπους οπωρολαχανικών (!) και τον περίφημο φάρο των οκτώ ορόφων από τον οποίο αντικρίζει κανείς όλο τον Πειραιά και όλη την Αθήνα, καθηλώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Μετά τη δίωρη και πλέον περιήγηση στο ΚΙΠΣΝ, σειρά είχε η επίσκεψη στο ιστορικό, πολεμικό πλοίο, το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο ναυτικής ιστορίας. Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά το πλοίο – θρύλο των βαλκανικών πολέμων 1912-13 και άκουσαν κι άλλα μικρά συμβάντα για την ιστορία του μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κάπου εκεί ήλθε και η ώρα της επιστροφής…

Τη μαθητική αποστολή συνόδευσαν οι: Ευθ. Κουφογιάννης, φιλόλογος – υποδιευθυντής, Χρ. Γιαννέλου, Δρ. Ιστορικής Μουσικολογίας – Σολίστ Πιάνου, Αναστ. Μακρή, καθ. Ευρωπαϊκής Μουσικής – φλάουτου, Γ. Ντερέκας, καθ. Πληροφορικής.

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθρο Η ακολουθία του Εσπερινού της Μ. Παρασκευής